Βρίθει και σήμερα ο γερμανικός Τύπος με αναλύσεις, σχόλια και εκτιμήσεις για την ματαίωση από το Κίεβο της επίσκεψης του Γερμανού Προέδρου Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ στο Κίεβο μαζί με τους ομολόγους του από την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής.
Λόγος της ματαίωσης η διαχρονικά ρωσόφιλη στάση του Σταϊνμάιερ την περίοδο που διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών σε κυβερνήσεις Μέρκελ. Ο σχολιαστής της Frankfurter Allgemeine Zeitung υποστηρίζει ότι ακόμη κι αν αυτή Γερμανία στο παρελθόν συνήψε "συμφωνίες με τον διάβολο", ο εχθρός στην Ουκρανία δεν εδρεύει στο Βερολίνο. "Ως καγκελάριος, ο Σολτς βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με τα συντρίμμια της εξωτερικής πολιτικής. Όπως παραδέχθηκε δημόσια ο Γερμανός Πρόεδρος, η πολιτική της Γερμανίας των τελευταίων δεκαετιών έναντι της Ρωσίας έχει αποτύχει. Αλλά και οι σχέσεις του Βερολίνου με τους συμμάχους της εξ ανατολών υπέφεραν από το ό,τι η Γερμανία έδειξε κατανόηση για τα ¨νόμιμα¨ συμφέροντα ασφάλειας της Ρωσίας, ακόμη κι όταν δεν μπορούσαν πλέον να θεωρηθούν νόμιμα. Τώρα, η ματαίωση της επίσκεψης Σταϊνμάειρ στο Κίεβο ήταν υπερβολική και ένα δώρο στον Πούτιν" σημειώνει. "Αλλά η σκληρή αντίδραση (της Ουκρανίας) θα πρέπει να κάνει το Βερολίνο να συνειδητοποιήσει πόσοι λίγοι άνθρωποι εμπιστεύονται τη Γερμανία στην ανατολική Ευρώπη όταν πρόκειται για την "ιερή" της σχέση με τη Ρωσία".
Ο Σολτς δήλωσε ότι δεν έχει πρόθεση να επισκεφθεί το Κίεβο
«Το αυτογκόλ του Ζελένσκι», με αυτόν τον τίτλο επιγράφει η αριστερή εφημερίδα TAZ σχόλιο για τη ματαίωση από το Κίεβο της επίσκεψης Σταϊνμάιερ, κίνηση που χαρακτηρίζει "κοντόφθαλμη" και εξηγεί το γιατί: "Διότι έτσι ενισχύει τους σκεπτικιστές αυτής της χώρας που προτιμούν να μείνουν εκτός. Αυτή η προσβολή δεν έχει καμιά σχέση με τις αξιοθαύμαστες ικανότητες, με τις οποίες ο Ζελένσκι εμπνέει τη συμπάθεια της Δύσης για τη χώρα του. Η ματαίωση της επίσκεψης βλάπτει τα ουκρανικά συμφέροντα… είναι ένα είδος εκβιασμού του Βερολίνου. Ο Ζελένσκι θέλει να έρθει στο Κίεβο ο Σολτς, όπως και ο Μπόρις Τζόνσον, με όπλα στις αποσκευές του, αλλά με τα ίδια του τα χέρια έχει χτίσει ένα υψηλό εμπόδιο. Δηλαδή ο Γερμανός Πρόεδρος δεν επιτρέπεται να έρθει, αλλά θα πρέπει να έρθει τώρα ο Σολτς; Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ο καγκελάριος θα συναινούσε σε αυτήν την πολιτική συμβόλων και με την επίσκεψή του να νομιμοποιούσε εκ των υστέρων τον "ντροπιασμό" του Γερμανού Προέδρου, ούτε θα έπρεπε και να το κάνει" υποστηρίζει ο σχολιαστής.