Η Ευρώπη ανακοίνωσε διακοπή της συνεργασίας με τη Ρωσία για τη Σελήνη και ο Πούτιν σήκωσε το γάντι

Πέμπτη, 14 Απριλίου 2022 09:52
UPD:09:52
ESA
A- A A+

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) ανακοίνωσε ότι, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, διακόπτει άμεσα τη συνεργασία του με τη ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos και για τις μελλοντικές ρωσικές ρομποτικές αποστολές Luna προς εξερεύνηση της Σελήνης.

Στο πλαίσιο αυτό, η ESA ζήτησε ήδη να αφαιρεθεί η ευρωπαϊκή κάμερα προσεδάφισης Pilot D από την αποστολή Luna 25, που προγραμματίζεται να εκτοξευθεί αργότερα εντός του 2022. Όπως είπε ο γενικός διευθυντής της ESA Γερμανός Γιόζεφ Ασμπάχερ, «ήδη επικοινώνησα με τον επικεφαλής της Roscosmos και υπέβαλα το αίτημα η κάμερα να αποθηκευθεί με ασφάλεια, εωσότου επιστραφεί στην ESA». Πάντως ο διευθυντής ανθρώπινης και ρομποτικής εξερεύνησης της ESA Ντέιβιντ Πάρκερ ανέφερε ότι η αφαίρεση της κάμερας δεν θα έχει επίπτωση στην ικανότητα της Ρωσίας να πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη σεληνιακή αποστολή.

Η απόφαση της ESA σημαίνει επίσης ότι σταματά η συνεργασία της με τη Roscosmos στις επόμενες αποστολές Luna 26 και 27. Το ρόβερ της αποστολής Luna 27, που σχεδιαζόταν να εκτοξευθεί το 2025, επρόκειτο να διαθέτει ένα ευρωπαϊκής κατασκευής σύστημα οπτικής πλοήγησης με τεχνητή νοημοσύνη, καθώς και ένα τρυπάνι γεωτρήσεων για λήψη σεληνιακών δειγμάτων από το υπέδαφος του φεγγαριού. Πλέον, σύμφωνα με τον Ασμπάχερ, το τρυπάνι θα "πετάξει" στη Σελήνη ενσωματωμένο σε αποστολή της NASA.

Ακόμ η ESA ανακοίνωσε ότι ψάχνει εναλλακτική λύση για τον μικρό πύραυλο της Vega, ο οποίος βασίζεται σε μηχανές κατασκευασμένες στην Ουκρανία από την ουκρανική εταιρεία Yuzhmash που έχει έδρα στην πόλη Ντνίπρο, η οποία βομβαρδίζεται από τη Ρωσία. Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί ρωσικό πλήγμα στο εργοστάσιο της Yuzhmash, η ESA δεν θέλει να συνεχίσει τη συνεργασία της με την ουκρανική εταιρεία, αναζητώνταςκάποια ασφαλέστερη λύση για το μέλλον. Οι υπάρχουσες μηχανές καλύπτουν τις ανάγκες των πυραύλων Vega της ESA για το 2022 και 2023, αλλά από το 2024 θα υπάρχει έλλειψη, αν δεν βρεθεί γρήγορα κάποια εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας μηχανών, είτε εντός είτε εκτός Ευρώπης.

Η απάντηση της Ρωσίας

Η ρωσική αντίδραση ήταν άμεση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν να ανακοινώνει ότι η Ρωσία θα στείλει ένα διαστημόπλοιο στη Σελήνη αργότερα φέτος και θα ισχυροποιήσει τη συνεργασία με τη Λευκορωσία στις διαστημικές υποδομές και τη διαστημική τεχνολογία. Μιλώντας σε μια συνάντηση με τον Λευκορώσο ηγέτη Αλεξάντερ Λουκασένκο στο Κοσμοδρόμιο Βοστότσνι στη ρωσική Άπω Ανατολή, ο Πούτιν αναφέρθηκε στις σοβιετικές επιτυχίες στο Διάστημα και είπε πως καμία από τις κυρώσεις στη Ρωσία δεν μπορεί να σταματήσει την πρόοδό της.Ο Πούτιν είπε πως η Ρωσία θα αναπτύξει ένα μεταφορικό διαστημόπλοιο νέας γενιάς και τεχνολογίες για πυρηνική ενέργεια στο διάστημα.

Είπε ακόμη πως θα στείλει ένα διαστημόπλοιο, το Luns-25, στη Σελήνη το τρίτο τρίμηνο φέτος. Η Ρωσία θα εργαστεί από κοινού με τη Λευκορωσία για υποδομές που διασφαλίζουν την ανεξάρτητη πρόσβαση των χωρών στο διάστημα, είπε ο Πούτιν και πρόσθεσε πως ζήτησε από τη ρωσική διαστημική υπηρεσία Roskosmos να εκπαιδεύσει έναν Λευκορώσο για μία πτήση πάνω σε ρωσικό διαστημόπλοιο. Εχει επίσης ανακοινωθεί ότι η Ρωσία θα συνεραγστεί με την Κίνα για τη δημιουργία επανδρωμένης βάσης στην επιφάνεια της Σελήνης.

Naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

     

Προτεινόμενα για εσάς