Η Σομαλία βρίσκεται στα πρόθυρα λιμού, καθώς έξι εκατομμύρια άνθρωποι θα χρειαστούν βοήθεια σε τρόφιμα για να μπορέσουν να επιζήσουν στο άμεσο μέλλον, προειδοποίησε χθες Τρίτη η Λάρα Φόσι, απεσταλμένη του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (ΠΕΠ) των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα στο Κέρας της Αφρικής.
Μιλώντας μέσω βιντεοσύνδεσης κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στον ΟΗΕ, η κυρία Φόσι επισήμανε ότι η ξηρασία συνεχίζεται για τρίτη συναπτή χρονιά, παρότι θεωρητικά έχει αρχίσει η περίοδος των βροχών, προσθέτοντας πως ο αριθμός των Σομαλών που έχουν ανάγκη βοήθεια σε τρόφιμα για να ζήσουν διπλασιάστηκε από την αρχή της χρονιάς.
Το ΠΕΠ δεν διαθέτει επαρκή κεφάλαια για τους βοηθήσει όλους, πρόσθεσε, καθώς οι δωρεές για να καλυφθεί το κόστος της δραστηριότητάς του στη Σομαλία δεν έφθασαν παρά το 4% του ποσού που χρειαζόταν.
«Παίρνουμε από αυτούς που πεινούν για να θρέψουμε αυτούς που λιμοκτονούν», τόνισε χαρακτηριστικά η κυρία Φόσι, τονίζοντας πως επείγει να αναληφθεί δράση για να αποτραπεί η εκδήλωση λιμού.
Το ΠΕΠ θέλει να προσφέρει βοήθεια σε 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά αυτή τη στιγμή του λείπουν κάπου 140 εκατ. ευρώ για να διανείμει τα τρόφιμα που απαιτούνται, εξήγησε.
Ο Ετιέν Πέτερσμιτ, ο αντιπρόσωπος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) στη Σομαλία, υπογράμμισε πως οι δωρεές για τη Σομαλία έχουν μειωθεί καθώς η προτεραιότητα δίνεται στην Ουκρανία, την ώρα που οι τιμές βασικών διατροφικών ειδών αυξάνονται αλματωδώς σε παγκόσμια κλίμακα.
Σύμφωνα με κοινή έκθεση οργανισμών του ΟΗΕ, «έξι εκατομμύρια Σομαλοί, σχεδόν το 40% του πληθυσμού, αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή ακραία επίπεδα διατροφικής ανασφάλειας» και υπάρχουν «θύλακες» που βιώνουν «συνθήκες λιμού σε έξι τομείς της χώρας». Κάπου 1,4 εκατομμύριο παιδιά θα αντιμετωπίσουν οξύ υποσιτισμό ως το τέλος του χρόνου, εξαιτίας των ελλείψεων τροφίμων και γάλακτος, προστίθεται στο κείμενο του ΠΕΠ, του FAO, του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF) και του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA).
Στην έκθεση, που αξιοποιεί τον δείκτη IPC (ολοκληρωμένο πλαίσιο κατάταξης της διατροφικής ασφάλειας), υπενθυμίζεται πως η Σομαλία, όπως και τμήματα της Αιθιοπίας και της Κένυας, πλήττονται από οξεία ξηρασία, που επιτείνει τη διατροφική ανασφάλεια.
Σε ανακοίνωσή του που δημοσιοποιήθηκε επίσης χθες, το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (NRC) υπογράμμισε πως σχεδόν όλο το σιτάρι που καταναλώνεται στη Σομαλία προέρχεται από την Ουκρανία και τη Ρωσία και ότι η τιμή του έχει ήδη αυξηθεί, όπως και οι τιμές της ζάχαρης και του λαδιού.
Το 2017, κινητοποίηση ανθρωπιστικών οργανώσεων επέτρεψε να αποτραπεί λιμός ευρείας κλίμακας στη Σομαλία, αντίθετα με ότι είχε συμβεί το 2011, όταν 260.000 άνθρωποι –το 50% παιδιά κάτω των έξι ετών– πέθαναν από πείνα ή προβλήματα υγείας που συνδέονταν με την ασιτία.
Τα τελευταία χρόνια, οι φυσικές καταστροφές –όχι η ένοπλη σύρραξη– είναι η βασική αιτία των εκτοπισμών στη Σομαλία, που συγκαταλέγεται στις χώρες που θεωρούνται πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή.
Χθες το ΠΕΠ εξέφρασε ανησυχία για τα «τεράστια κύματα» εκτοπισμών στη χώρα· το NRC κάνει λόγο για 745.000 εκτοπισμένους.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa, AFP, Reuters