Γαλλικές εκλογές: Στο 65% η συμμετοχή των ψηφοφόρων

Κυριακή, 10 Απριλίου 2022 18:16
UPD:18:42
REUTERS/CHRISTIAN HARTMANN
A- A A+

Οι Γάλλοι προσέρχονται στις κάλπες από το πρωί της Κυριακής για τον α' γύρο των προεδρικών εκλογών, με την αποχή να κυριαρχεί προς το παρόν, καθώς η συμμετοχή των ψηφοφόρων ανέρχεται στο 65% ως τις 17.00 το απόγευμα (τοπική ώρα, 18.00 ώρα Ελλάδος), εν αντιθέσει με το 69% του 2017.

Η συμμετοχή στο τέλος της ημέρας θα ανέλθει 76% σύμφωνα με την εκτίμηση του Ifop-Fiducial. Η αποχή εκτιμάται περίπου στο 24%. Θα ήταν λοιπόν υψηλότερο από το 2017 (22,23%), χωρίς όμως να φτάσει το ρεκόρ του 2002 του 28,4%.

Η συμμετοχή των ψηψοφόρων είναι μειωμένη κατά 4,4  ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική στιγμή το  2017, που είχε φτάσει στο 69,42%. Στον πρώτο γύρο το 2012 , η συμμετοχή την ίδια ώρα ήταν 70,59%. Ωστόσο, η συμμετοχή στην σημερινή αναμέτρηση είναι  6,5 μονάδες υψηλότερη από εκείνη της 21ης ​​Απριλίου 2002 (58,45%), που κατεγράφη  ρεκόρ αποχής  στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. 

Πρόκειται για μια αμφίρροπη «κούρσα» μεταξύ του Εμανουέλ Μακρόν και της ηγέτιδος της ακροδεξιάς Μαρίν Λε Πεν. Οι δύο υποψήφιοι έχουν ήδη ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα. Η Λε Πεν ψήφισε το πρωί στο Henin-Beaumont, την πόλη στη βόρεια Γαλλία που εκπροσωπεί στην Κοινοβούλιο, ενώ ο Μακρόν ψήφισε νωρίς το απόγευμα στο Le Toquet, μια παραθαλάσσια πόλη στο βορρά.

Στις 21.00 το βράδυ (ώρα Ελλάδος) αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα, όταν και κλείνουν άλλωστε οι κάλπες.

Οι δύο πρώτοι εκ των 13 υποψηφίων θα περάσουν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Απριλίου. Ο υποψήφιος για την επανεκλογή του Εμανουέλ Μακρόν εμφανίζεται να προηγείται με ποσοστά άνω του 26%, ενώ η αντίπαλός του Μαρίν Λε Πεν εμφανίζεται να κινείται περί το 23%. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται ένα ρεύμα υπέρ της υποψήφιας του Εθνικού Μετώπου με αποτέλεσμα η διαφορά μεταξύ των δύο που πριν από λίγες εβδομάδες ήταν πάνω από 10% υπέρ του Μακρόν, να έχει κλείσει σημαντικά. Ουσιαστικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει πάντως το ποσοστό της αποχής, ενδεχόμενη αύξηση της οποίας μπορεί να αποβεί εις βάρος τόσο της Λε Πεν όσο και του Μελανσόν. Της Λε Πενδιότι την ψηφίζουν σε μεγάλο βαθμό εργάτες και υπάλληλοι, κοινωνικές κατηγορίες με αυξημένες ροπές προς την αποχή. Του Μελανσόν διότι τον ψηφίζουν σε μεγάλο βαθμό οι κάτω των 30 ετών που εμφανίζουν τις ίδιες ροπές.

Πολιτικοί αναλυτές καταλογίζουν στον Εμανουέλ Μακρόν «νωθρότητα» ως προς τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιεί την προεκλογική του εκστρατεία, ενώ η Μαρίν Λε Πεν έχει «οργώσει» τη Γαλλία. Ο Γάλλος πρόεδρος έχει παραδεχτεί ότι λόγω της Ουκρανίας δεν ενεπλάκη πολύ ενεργά στην προεκλογική περίοδο. Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες ανέβασε τους τόνους έναντι της Λε Πενκατηγορώντας την ότι προβάλλει ακροδεξιές και ξενοφοβικές θέσεις καθώς και για τις σχέσεις της με την Ρωσία του Πούτιν. Από την άλλη, η Μαρίν Λε Πεν εμφανώς καλλιεργεί μία πιο συναινετική εικόνα, αποφεύγοντας τις ακροδεξιές κορώνες του παρελθόντος και κατηγορώντας τον Εμανουέλ Μακρόν για αποτυχία στα εσωτερικά ζητήματα.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή