Ουκρανία: Η αλλαγή στρατηγικής και τρία σενάρια κλιμάκωσης του πολέμου

Κυριακή, 10 Απριλίου 2022 17:30
REUTERS/STRINGER
A- A A+

Καθώς η Ρωσία ετοιμάζεται για τη μεγάλη επίθεση στο Ντονμπάς, τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ συνεχίζουν τις συζητήσεις τους για το πού θα πρέπει να φτάσει η στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία. Η μεγάλη πρόκληση είναι να προσφέρουν στο Κίεβο τον αμυντικό εξοπλισμό που χρειάζεται για να συνεχίσει τη σθεναρή αντίστασή του, χωρίς τα ίδια να εμπλακούν άμεσα στη σύρραξη – αφού κάτι τέτοιο, όπως έχει προειδοποιήσει και ο Τζο Μπάιντεν, θα ισοδυναμούσε με τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ήδη προκαλέσει μία ανθρωπιστική κρίση στην ανατολική Ουκρανία, με ανηλεείς βομβαρδισμούς της Μαριούπολης και άλλων πόλεων και σφαγές αμάχων. Δεν έχουν πετύχει όμως να κάμψουν το ηθικό του ουκρανικού στρατού. Καθώς το ρωσικό κονβόι μετακινείται προς τα ανατολικά, ο Ζελένσκι διαμηνύει: «Θα δώσουμε μάχη για κάθε μέτρο από το έδαφός μας». Οι καλύτερα εκπαιδευμένες δυνάμεις των Ουκρανών βρίσκονται ήδη στα ανατολικά, όπου επί 8 χρόνια συγκρούονται με φιλορώσους αυτονομιστές.

Η ουκρανική κυβέρνηση ζητάει άμεσα περισσότερα NLAW, Stinger και πυραύλους Startreask. Θέλει επίσης τανκς, drones και προηγμένα συστήματα αεράμυνας, αφού η Ρωσία αντιμέτωπη με μία σειρά από ηττες κοντά στην πρωτεύουσα, επιλέγει ολόενα και περισσότερο τη στρατηγική της ισοπέδωσης πόλεων μέσω αεροπορικών επιδρομών και βομβαρδισμών.

Τι φοβάται η Δύση και δεν στέλνει περισσότερα όπλα; Μία κλιμάκωση. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αποδειχθεί απρόβλεπτος και ικανός για όλα και η Ρωσία είναι μία πυρηνική δύναμη. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τη χρήση πυρηνικών αν το Κρεμλίνο αισθανθεί να πιέζεται ασφυκτικά.

Αναλυτές στο BBC προειδοποιούν πως η όποια κίνηση κλιμάκωσης θα μπορούσε να μετατρέψει τον ουκρανικό πόλεμο σε μία πανευρωπαϊκή ή και παγκόσμια σύρραξη. Παρουσιάζουν μάλιστα τρία σενάρια που η Δύση δεν θα ήθελε με τίποτα να δει να γίνονται πραγματικότητα.

1.     Πύραυλος που έχει προσφερθεί στην Ουκρανία από το ΝΑΤΟ εκτοξεύεται από τις ουκρανικές δυνάμεις που βρίσκονται στην Οδησσό και βυθίζει ρωσικό πολεμικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα. Μία τέτοια επίθεση θα μπορούσε να δώσει στον Πούτιν την αφορμή που ψάχνει για κλιμάκωση.

2.     Ρωσικός πύραυλος θα μπορούσε να πλήξει κονβόι σε γειτονική χώρα, όπως η Πολωνία και η Σλοβακία, που είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να ενεργοποιήσει το Άρθρο 5 της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, οδηγώντας τη στο να υπερασπιστεί την χώρα, που δέχθηκε επίθεση.

3.     Εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων στο Ντονμπάς, λαμβάνει χώρα έκρηξη σε βιομηχανική εγκατάσταση με αποτέλεσμα την απελευθέρωση τοξικών, χημικών αερίων. Εάν έχουμε μεγάλες απώλειες ανθρωπίνων ζωών, όπως συνέβη με τη χρήση χημικών στη Συρία, και ειδικά εάν αποδειχθεί ότι ήταν μία εσκεμμένη ενέργεια των ρωσικών δυνάμεων, τότε το ΝΑΤΟ θα ήταν υποχρεωμένο να απαντήσει.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή