Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]
«Κανένας δεν θα πληρώσει σε ρούβλια όταν τα συμβόλαια επιτρέπουν να πληρώσει σε ευρώ». Αυτή την επισήμανση έκανε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής. Σε ενημερωτική συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους στο περιθώριο του Φόρουμ των Δελφών ρωτήθηκε για το αν ισχύει η ενιαία στάση των κρατών – μελών απέναντι στο ρωσικό αίτημα για πληρωμή του αερίου σε ρούβλια. «Όσον αφορά τις απειλές της ρωσικής πλευράς για διακοπή της παροχής, όταν το 40% με 45% των εσόδων της είναι από το αέριο, δεν ξέρω κατά πόσο είναι απειλή. Είναι σαν να πυροβολείς τα πόδια σου…» είπε.
Επίσης ο κ. Σχοινάς διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει πρόβλημα διατροφικής ασφάλειας στην Ευρώπη υπογραμμίζοντας ότι είναι αυτάρκης και εξαγωγέας τροφίμων.
Ωστόσο σημείωσε πως μπορεί να υπάρξει πρόβλημα στις χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής- που κάνουν εισαγωγές από την Ρωσία και την Ουκρανία - και στο πλαίσιο αυτό «μετά τη διπλωματία των εμβολίων μπορεί να έχουμε την διπλωματία του σιταριού και των δημητριακών».
Όπως σημείωσε ο κ. Σχοινάς το ποσό που διατίθεται για την στήριξη χωρών που θα έχουν πρόβλημα λόγω της μεγάλης εξάρτησης εφοδιαστικά από την Ρωσία και την Ουκρανία αγγίζει τα 2.5 δισεκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα 500 εκατομμύρια θα διατεθούν για να στηριχθούν οι χώρες του Σαχέλ.
«Περισσότερος χρόνος και χώρος στους αγρότες»
Παράλληλα μια σειρά κινήσεων γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως για παράδειγμα η «χαλάρωση» σε κάποιες από τις πρόνοιες της πράσινης μετάβασης, ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος και χώρος στους ευρωπαίους αγρότες για να παράξουν περισσότερο (π.χ. χαλάρωση κάποιων κανόνων για την αγρανάπαυση, για τα λιπάσματα).
Στην ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε και στο προσφυγικό, επισημαίνοντας πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν 4 εκατομμύρια πρόσφυγες εκ των οποίων τα 2 εκατομμύρια είναι παιδιά. Μεταξύ άλλων περιέγραψε τις κινήσεις που γίνονται στις χώρες υποδοχής, όπως για παράδειγμα η διασφάλιση της πρόσβασης των παιδιών στα σχολεία, η προστασία από το trafficking κ.α.
Κ. Σιμσον: «Δουλεύουμε σχέδια εκτάκτου ανάγκης»
Από την πλευρά της η Επιτροπής Ενέργειας της Ε.Ε. Κ. Σίμσον, αναφερόμενη στο ίδιο θέμα, υπογράμμισε πως είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουν να προχωρήσουν οι καλλιέργειες στην Ουκρανία και πολλά θα κριθούν από το αν θα υπάρξει σπορά το φθινόπωρο. Παράλληλα τονίστηκε η ανάγκη να υπάρξει εφοδιασμός και με ντίζελ προκειμένου να μπορέσουν να γίνουν οι αγροτικές εργασίες.
Η Κ. Σίμσον ρωτήθηκε, επίσης για τα θέματα ενεργειακής επάρκειας και τα σχέδια που είναι σε εξέλιξη. «Έχουμε ξεκινήσει να δουλεύουμε τα σχέδια εκτάκτου ανάγκης αν κοπεί το ρωσικό φυσικό αέριο. Έχουμε λάβει υπόψη μας και τις χώρες οι οποίες δεν έχουν τερματικούς σταθμούς LNG ή διασυνδέσεις. Θα υπάρξει αλληλοβοήθεια» τόνισε .
Παράλληλα σημείωσε πως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρέπει να μπουν στο παιχνίδι, ενώ τόνισε μεταξύ άλλων πως τον ήλιο και τον αέρα «δεν μπορεί να τα πάρει κανείς ομήρους». Το καλοκαίρι η κατάσταση στο ενεργειακό πεδίο μπορεί να είναι καλύτερη, ωστόσο για το χειμώνα υπάρχει προετοιμασία και ήδη έχει ζητηθεί από τα κράτη – μέλη να αποθηκεύσουν αέριο.
Μάλιστα σημείωσε πως υπάρχει συζήτηση με χώρες (όπως η Νορβηγία, η Αλγερία, το Κατάρ, το Αζερμπαϊτζάν) για να διασφαλιστούν ποσότητες αερίου και παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε με τις ΗΠΑ για την προμήθεια LNG.
Όσον αφορά στο στόχο της Ε.Ε. -στο πλαίσιο της ενεργειακής απεξάρτησης από τη Ρωσία - για περιορισμό κατά 2/3 των εισαγόμενων ποσοτήτων ρωσικού αερίου (ανέρχονται σε 155 δις. κυβικά μέτρα) έχουν εξασφαλιστεί 55 δις. κυβικά μέτρα αερίου και για τις υπόλοιπες ποσότητες θα υπάρξει στροφή σε ΑΠΕ, βιοκαύσιμα ενώ στόχος είναι και η εξοικονόμηση ενέργειας.