Συνιστά τελικά «γενοκτονία» το έγκλημα στην Μπούτσα;

Παρασκευή, 08 Απριλίου 2022 17:57
UPD:17:57
REUTERS/STRINGER
A- A A+

Η δολοφονία αμάχων στην Μπούτσα, προκάλεσε διεθνή κατακραυγή,μετά και τις εικόνες φρίκης που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας. Διαπράττεται όμως γενοκτονία σύμφωνα με την στενή έννοια του όρου- όπως κατήγγειλε ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και συνηγόρησαν ηγέτες ανα τον κόσμο; Η Ρωσία έτσι κι αλλιως μιλάει για Ουκρανική προπαγάνδα.

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ έχουν αποφύγει, προς το παρόν, να χρησιμοποιήσουν αυτήν την λέξη, επισημαίνει το BBC.

Υπάρχει περίπτωση να κατηγορηθούν οι ρωσικές δυνάμεις, απο τα διεθνή δικαστήρια πως διέπραξαν αυτό που αποκαλείται «έγκλημα όλων των εγκλημάτων»;

Δεν υπάρχει ομοφωνία επ' αυτού

 

Τι ορίζεται ως γενοκτονία;

Η γενοκτονία θεωρείται το σοβαρότερο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Ορίζεται ως η μαζική εξόντωση συγκεκριμένης ομάδας ανθρώπων.(Βλέπε εβραϊκό Ολοκαύτωμα).  

Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τη Γενοκτονία την ορίζει ως τη διάπραξη εγκλημάτων «με πρόθεση τον αφανισμό εν όλω ή εν μέρει, μιας εθνικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας» που έχει τα τα παρακάτω χαρακτηριστικά

  • Δολοφονία μελών της ομάδας
  • Σοβαρές σωματικές ή ψυχικές βλάβες σε μέλη της ομάδας
  • Σκόπιμη επιβολή συνθηκών ζωής που θα επιφέρουν τη φυσική της καταστροφή εν όλω ή εν μέρει
  • Αποτροπή γεννήσεων 
  • Αναγκαστικός εκτοπισμός παιδιών

Η Ρωσία διαπράττει γενοκτονία στην Ουκρανία;

 Ο Γιουτζίν Φίνκελ, αναπληρωτής καθηγητής διεθνών υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, πιστεύει ότι πράγματι μία γενοκτονία βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρει, υπάρχουν στοιχεία για δολοφονίες ανθρώπων με βάση την ουκρανική τους ταυτότητα,.

«Δεν πρόκειται απλώς για δολοφονία.Πρόκειται για στοχοποίηση μιας εθνικής ομάδας», δήλωσε στο BBC.

Η ρητορική της γενοκτονίας

Εξάλλου και η ρητορική της Μόσχας καταδεικνύει πρόθεση γενοκτονίας, όπως επισημαίνει παραπέμποντας σε άρθρο με τίτλο "Τι πρέπει να κάνει η Ρωσία με την Ουκρανία;"  που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ria.

Το άρθρο υποστηρίζει ότι η Ουκρανία «είναι αδύνατη ως εθνικό κράτος. Ακόμη και το όνομά της  δεν μπορεί να διατηρηθεί.  Η ουκρανική εθνικιστική ελίτ «πρέπει να εκκαθαριστεί, καθώς η επανεκπαίδευσή της είναι αδύνατη», υποστηρίζει ο συγγραφέας, Τιμοφέι Σεργκέιτσεφ.

Ο Σεργκέιτσεφ, βασίζει τη θεωρία του - και- στον αβάσιμο ισχυρισμό ότι η Ουκρανία είναι ναζιστικό κράτος,λέει το BBC- υποστηρίζοντας ότι σημαντικό τμήμα του πληθυσμού είναι ένοχο επειδή είναι «παθητικά, Ναζί», και ως εκ τούτου συνεργοί.  Η «απο-ουκρανοποίηση για τη οποία μιλάει ο συγγραφέας θα ερχόταν μεν, ωστόσο  θα ήταν χρονοβόρα. 

 Ο Γκρέγκορι Στάντον, ιδρυτικός πρόεδρος και πρόεδρος του Παρατηρητηρίου κατά της Γενοκτονίας, από την πλευρά του λέει ότι υπάρχουν αποδείξεις «πως ο ρωσικός στρατός σκοπεύει να καταστρέψει, εν μέρει, την ουκρανική εθνικότητα».

"Γι' αυτό στοχεύουν πολίτες. Δεν στοχεύουν μόνο μαχητές και στρατιωτικούς."

Αναφέρει, επίσης, ότι οι ισχυρισμοί του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν λίγο πριν την εισβολή, ότι ο οκταετής πόλεμος στα ανατολικά της Ουκρανίας έμοιαζε με γενοκτονία, ήταν αυτό που κάποιοι ακαδημαϊκοί αποκαλούν «καθρέφτισμα».

«Συχνά, ο δράστης της γενοκτονίας θα κατηγορήσει πρώτα την άλλη πλευρά – [δηλαδή] τα θύματα που στοχοποιεί – ότι προσπαθεί να διαπράξει γενοκτονία πριν το κάνει στην πραγματικότητα ο ίδιος. Αυτό συνέβη σε αυτή την περίπτωση», εξηγεί ο Στάντον.

REUTERS/ZOHRA BENSEMRA
«Τα στοιχεία δεν είναι αρκετά ισχυρά ακόμα»

Ωστόσο, άλλοι αναλυτές λένε ότι είναι πολύ νωρίς για να καταταγούν οι  ρωσικές θηριωδίες στην κατηγορία της γενοκτονίας

Όπως ανέφερε στο BBC ο Τζόναθαν Λίντερ Μέιναρντ, λέκτορας Διεθνούς Πολιτικής στο King’s College του Λονδίνου, τα στοιχεία παραμένουν πολύ ασαφή, εάν λάβουμε υπόψη τον αυστηρό ορισμό της Σύμβασης για τις Γενοκτονίες.

«Είναι πιθανόν οι ρωσικές φρικαλεότητες να είναι, ή να κλιμακωθούν στο μέλλον σε γενοκτονία, αλλά τα στοιχεία δεν είναι αρκετά ισχυρά ακόμα», λέει.

Και αυτός πάντως επισημαίνει τη «βαθιά ανησυχητική» ρητορική του προέδρου της Ρωσίας που αρνείται την ιστορική ύπαρξη της Ουκρανίας ως ανεξάρτητου έθνους. Πρόκειται για έναν «γενοκτονικό τρόπο σκέψης» του Πούτιν που πιστεύει ότι η Ουκρανία «δεν είναι πραγματική, επομένως δεν έχουν το δικαίωμα ύπαρξης».

Ο  καθηγητής Σαντς, διευθυντής του Κέντρου Διεθνών Δικαστηρίων και Δικαστηρίων στο University College του Λονδίνου, λέει ότι για να αποδειχθεί η γενοκτονία σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ένας εισαγγελέας πρέπει να αποδείξει την πρόθεση.  Και τα διεθνή δικαστήρια έχουν θέσει ένα πολύ υψηλό όριο για να το αποδείξουν αυτό.

 "Δεν θα έλεγα ότι πρόκειται για γενοκτονία όπως δήλωσε ο  Ζελένσκι, τονίζει ο Άλεξ Χίντον, διευθυντής του Κέντρου για τη Μελέτη της Γενοκτονίας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Πανεπιστήμιο Ράτγκερς «αλλά θα έλεγα ότι υπάρχουν προειδοποιητικά σήματα. Ο κίνδυνος είναι πολύ υψηλός", λέει.

«Το αν η Ρωσία διαπράττει ή όχι γενοκτονία δεν πρέπει να θολώσει την εικόνα,τονίζει πάντως ο Χίντον  

"Γνωρίζουμε ότι γίνονται εγκλήματα θηριωδίας και αυτό επιβάλλει τη δράση. Δεν πρέπει να είναι γενοκτονία για να κάνουμε περισσότερα."

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή