Tο αίτημα για θέσπιση μηδενικού ΦΠΑ στο βιβλίο, έντυπο και ηλεκτρονικό, και στη χώρα μας επαναφέρει η Σύμπραξη Εκδοτών μετά την ψήφιση από το ECOFIN της δυνατότητας εφαρμογής μειωμένου ή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ στις λιανικές πωλήσεις βιβλίων για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με βάση τα στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Εκδοτών (ΙΡΑ), το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νορβηγία, η Ιρλανδία, η Ουκρανία και η Γεωργία στην ευρωπαϊκή ήπειρο έχουν ήδη θεσπίσει μηδενικό ΦΠΑ. Επιπλέον, το σύνολο των 20 χωρών της Λατινικής Αμερικής (με την εξαίρεση της Χιλής), 18 χώρες της Αφρικής, 11 χώρες της Ασίας και 11 χώρες της Μέσης Ανατολής έχουν καθεστώς μηδενικού ΦΠΑ.
Στην Ελλάδα ο ΦΠΑ στα έντυπα και ηλεκτρονικά βιβλία, όπως και στα audiobooks, είναι 6% στη λιανική πώληση, συντελεστής όμως που δεν ισχύει στα στάδια της παραγωγής τους, όπου εφαρμόζεται συντελεστής ΦΠΑ 24%, παρά το γεγονός ότι η εξίσωση του 24% στο 6% έχει μηδενικό δημοσιονομικό κόστος. Η εξομοίωση του ΦΠΑ στα στάδια παραγωγής και πώλησης του βιβλίου αποτελεί επίσης καθοριστικό βήμα για τον εξορθολογισμό της αγοράς, με άμεσο θετικό αντίκτυπο στην τιμή που καταβάλλει ο καταναλωτής για την αγορά ενός βιβλίου.
Ο εκδοτικός κόσμος της χώρας με επανειλημμένα του διαβήματα προς τους αρμόδιους φορείς έχει επισημάνει τα ανωτέρω στοιχεία και έχει τονίσει πως «η "οικονομία της γνώσης" αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους μοχλούς της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης. Το βιβλίο δεν είναι απλώς ένα εμπόρευμα όπως όλα τα άλλα: είναι στρατηγικό στοιχείο που συντελεί στην προσωπική ανάπτυξη, διευκολύνει την ανοδική κοινωνική κινητικότητα, επιφέρει βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα κοινωνικά, πολιτιστικά και οικονομικά οφέλη στο σύνολο της κοινωνίας. Επιπλέον, η ανάγνωση είναι ένα κοινωνικό αγαθό και η κατάργηση του ΦΠΑ είναι στην ουσία κατάργηση του "φόρου ανάγνωσης". Η βούληση της πολιτείας να στηρίξει ενεργά την ανάγνωση, το βιβλίο και τον πολιτισμό μένει να αποδειχθεί ενεργά, με την άμεση υιοθέτηση των αποφάσεων του ECOFIN».
naftemporiki.gr