Πάνω από 4,2 εκατ. Ουκρανοί πρόσφυγες εγκατέλειψαν τη χώρα τους μετά την εισβολή στη χώρα που διέταξε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες.
Η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες κατέγραψε σήμερα 4.215.047 Ουκρανούς πρόσφυγες, κατά 38.646 περισσότερους σε σχέση με τη χθεσινή καταμέτρηση.
Η Ευρώπη δεν έχει γνωρίσει άλλη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο τέτοιου είδους εισροή προσφύγων.
Περίπου το 90% αυτών που εγκατέλειψαν την Ουκρανία είναι γυναίκες και παιδιά, καθώς οι ουκρανικές αρχές δεν επιτρέπουν την έξοδο από τη χώρα σε άνδρες που είναι σε στρατεύσιμη ηλικία.
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι περίπου 205.500 μη Ουκρανοί είχαν επίσης εγκαταλείψει τη χώρα και κάποιες φορές αντιμετωπίζουν δυσκολίες για να μεταβούν στη χώρα προέλευσής τους. Ο ΟΗΕ εκτιμά επίσης σε περίπου 6,5 εκατ. τον αριθμό των εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων.
Συνολικά, πρόκειται για πάνω από 10 εκατ. ανθρώπους, δηλαδή για πάνω από το ένα τέταρτο του πληθυσμού, που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους είτε διασχίζοντας τα σύνορα για να βρουν καταφύγιο σε γειτονικές χώρες είτε καταφεύγοντας σε άλλα σημεία της Ουκρανίας.
Πριν από τη σύγκρουση, η Ουκρανία είχε πάνω από 37 εκατ. κατοίκους σε εδάφη που ελέγχονταν από το Κίεβο – που δεν περιλαμβάνουν πλέον την Κριμαία (νότια) την οποία προσάρτησε το 2014 η Ρωσία, ούτε τις ζώνες στα ανατολικά που είναι υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών από την ίδια χρονιά.
Σύμφωνα με τη Unicef, πάνω από τα μισά των 7,5 εκατ. παιδιών που μετρά η χώρα είναι είτε εσωτερικά εκτοπισμένα ή πρόσφυγες.
Πολωνία
Μόνο η Πολωνία υποδέχεται πάνω από το ήμισυ του συνόλου των προσφύγων που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Σχεδόν έξι στους 10 Ουκρανούς πρόσφυγες έχουν εισέλθει στην Πολωνία.
Από τις 24 Φεβρουαρίου, 2.451.342 από αυτούς τους ανθρώπους έχουν μεταβεί στην Πολωνία, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες. Και σύμφωνα με τη Unicef, περίπου τα μισά είναι παιδιά.
Συνολικά, οι Πολωνοί συνοριοφύλακες έχουν καταγράψει 2.481.000 ανθρώπους που έχουν εγκαταλείψει την εμπόλεμη χώρα έως χθες.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εσωτερικών, 1,5 εκατ. από τους ανθρώπους αυτούς παραμένουν στην Πολωνία. Μεταξύ αυτών, 600.000 έχουν ήδη λάβει εθνικό αριθμό ταυτοποίησης. Ο αριθμός αυτός χρησιμοποιείται κυρίως στις σχέσεις με τις πολωνικές δημόσιες υπηρεσίες, τις υπηρεσίες υγείας, για την απόκτηση τηλεφωνικού αριθμού, για την πρόσβαση σε ορισμένες τραπεζικές υπηρεσίες κ.λπ.
Ρουμανία
Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, 643.058 έχουν μεταβεί στη Ρουμανία έως τις 3 Απριλίου.
Μολδαβία
Στη Μολδαβία, μια μικρή χώρα 2,6 εκατ. κατοίκων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενθαρρύνει τους Ουκρανούς πρόσφυγες να συνεχίσουν την πορεία τους για να εγκατασταθούν σε μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μπορεί να αντέξει καλύτερα το οικονομικό βάρος.
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, 394.740 άνθρωποι εισήλθαν στη Μολδαβία.
Η πλειονότητα αυτών συνέχισε την πορεία της, κυρίως προς τη Ρουμανία. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα ξεκίνησε σε κάθε περίπτωση τη διανομή οικονομικής βοήθειας προς 100.000 πρόσφυγες και τις οικογένειες που τους φιλοξενούν στη χώρα, για να τους βοηθήσει να αντέξουν καλύτερα το σοκ σε μία από τις πιο φτωχές χώρες της Ευρώπης.
Ουγγαρία
Η Ουγγαρία είχε υποδεχθεί έως τις 3 Απριλίου 390.302 Ουκρανούς, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία.
Σλοβακία
Στις 3 Απριλίου, συνολικά 301.405 άνθρωποι είχαν φθάσει από την Ουκρανία από τα ην αρχή του πολέμου, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες.
Ρωσία
Ο αριθμός των προσφύγων στη Ρωσία διαμορφώθηκε σε 350.632 στις 29 Μαρτίου, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία.
Η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες σημείωσε επίσης ότι μεταξύ 21 και 23 Φεβρουαρίου, 113.000 άνθρωποι πέρασαν από τα εδάφη των φιλορώσων αυτονομιστών του Ντονέστκ και του Λουχάνσκ στη Ρωσία.
Λευκορωσία
Στις 3 Απριλίου, η Λευκορωσία είχε δεχθεί 15.281 ανθρώπους.
Μέθοδος
Η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες διευκρινίζει ότι για τις χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία και που ανήκουν στον χώρο Σένγκεν (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία), τα στοιχεία που παρουσιάζονται από την Ύπατη Αρμοστεία περιλαμβάνουν αυτούς που διέσχισαν τα σύνορα και εισήλθαν στη χώρα. Η Ύπατη Αρμοστεία εκτιμά ότι «ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων συνέχισαν τον δρόμο τους προς άλλες χώρες».
Επιπλέον, ο οργανισμός επισημαίνει ότι δεν λαμβάνονται υπόψιν οι άνθρωποι που προέρχονται από γειτονικές χώρες που εγκατέλειψαν την Ουκρανία για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP