Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 7ης Τακτικής Συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ, η οποία πραγματοποιήθηκε υβριδικά, με τη συμμετοχή του 60% των μελών διά ζώσης και ψηφιακά των υπολοίπων μελών.
Στην ημερήσια διάταξη βρέθηκαν: ο απολογισμός δράσεων Οκτωβρίου 2021 - Μαρτίου 2022, ο προγραμματισμός δράσεων Απριλίου - Μαΐου 2022, το 14ο Τακτικό Συνέδριο της ΝΔ, η διεξαγωγή Φοιτητικών Εκλογών και η προκήρυξη του 13ου Τακτικού Συνέδριου της ΟΝΝΕΔ.
Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Νίκος Σιαδήμας, ο οποίος ανέγνωσε ψήφισμα για την προκήρυξη του 13ου Τακτικού Συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ. Το σώμα αποφάσισε στη συνέχεια τη σύγκλησή του με ημερομηνία διεξαγωγής το τριήμερο 3 έως 5 Ιουνίου 2022.
«Όταν ξεκινούσαμε την θητεία μας τον Οκτώβριο του 2019, καμία και κανένας δεν θα μπορούσε να φανταστεί αυτά που θα επακολουθούσαν», δήλωσε ο γραμματέας της ΚΕ ΟΝΝΕΔ Νίκος Σιαδήμας. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι: «α.από την πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση του covid19 με τις πολυεπίπεδες συνέπειες, β.την όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με τις πολυάριθμες κατευθυνόμενες μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο, στον Έβρο και τις συνεχείς προκλήσεις και αμφισβητήσεις, γ.μέχρι και την πρόσφατη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που έθεσε προς αμφισβήτηση έννοιες και αξίες, που για δεκαετίες θεωρούνταν δεδομένες και επαναπροσδιόρισε την οικονομική και ενεργειακή πολιτική ολόκληρης της Ευρώπης, η πατρίδα μας, όπως και οι υπόλοιπες χώρες ήρθαν αντιμέτωπες με πρωτόγνωρες και αλλεπάλληλες κρίσεις».
Υπογράμμισε πως η κυβέρνηση με σχεδιασμό και στοχευμένες πολιτικές, σοβαρότητα και συνέπεια διαχειρίστηκε όλες τις κρίσεις της τελευταίας τριετίας, ενώ ταυτόχρονα συνέχισε το μεταρρυθμιστικό της έργο και τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, προσηλωμένη στο βασικό της στόχο να οδηγήσει την Ελλάδα στην ανάπτυξη και την πρόοδο. Σε αυτή την προσπάθεια η ΟΝΝΕΔ ήταν και είναι στην πρώτη γραμμή και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Όλοι μαζί ενωμένοι. Δίπλα στη Νέα Δημοκρατία, δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη για να πάμε την πατρίδα μας μπροστά.»
Ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης ανέφερε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του: «Είναι ξεχωριστή η χαρά και η τιμή να απευθύνομαι σήμερα ενώπιόν σας σε μια ιδιαίτερη Κεντρική Επιτροπή και μπορώ να σας πω ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η χώρα μας -όπως και όλες οι χώρες- καλούνται να αντιμετωπίσουν τις περισσότερες και ταυτόχρονες κρίσεις και αυτό είναι μια πραγματικότητα. Αλλά όσο μεγαλύτερες και περισσότερες είναι οι κρίσεις, τόσο υψηλότερος είναι ο πήχης για την αντιμετώπισή τους. Οφείλουμε να πούμε ότι η αντιμετώπιση όλων των κρίσεων από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό μας Κυριάκο Μητσοτάκη είναι παραπάνω από υποδειγματική». Αφού αναφέρθηκε αναλυτικά σε συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις της κυβέρνηση σε διάφορους τομείς τόνισε ότι είναι χρέος της ΟΝΝΕΔ να τα επικοινωνήσει όλα αυτά «γιατί δεν έγιναν με μαγικό τρόπο και το ξέρετε πολύ καλά γιατί συμμετείχατε και συμμετέχετε σε όλη αυτή τη διαδικασία και μάλιστα κάτω από τις δυσκολότερες συνθήκες».
Η πρόταση για τον πρωτογενή τομέα
Στη συνέχεια έκανε ξεχωριστή αναφορά στην «πρόταση για τον πρωτογενή τομέα που παρουσιάσαμε πρόσφατα, η οποία προέκυψε μέσα από έναν ανοιχτό διάλογο αλλά και δεκάδες επισκέψεις σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες έγιναν κατά τη διάρκεια της παρουσίας μας σε δεκάδες νομούς όλης της χώρας. Πραγματοποιήσαμε επισκέψεις σε δεκάδες νομούς όλης της χώρας, σε δήμους της Αττικής αλλά και της Θεσσαλονίκης για τις οποίες θέλω να ευχαριστήσω τους υπευθύνους του ΕΓ και τους προέδρους των Νομαρχιακών. Από τις επισκέψεις αυτές προέκυψε αυτή η πρόταση, όπως άλλωστε συνέβη με κάθε πρόταση που καταθέσαμε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρότασή μας για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση - η πρώτη μας πρόταση- για την οποία είμαστε πολύ περήφανοι, γιατί πολλά από αυτά έχουν ήδη νομοθετηθεί. Το project2030.gr, που ξεκίνησε σαν ιδέα, ήδη από το προηγούμενο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ μετά από μια συζήτηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και είμαι σίγουρος ότι η επόμενη διοργάνωσή του θα είναι όπως αρχικά την είχαμε ονειρευτεί. Όλα αυτά έγιναν επειδή ενώθηκαν πολλοί διαφορετικοί άνθρωποι με πολύ διαφορετικές παραστάσεις από όλη την Ελλάδα και έτσι είχαμε αυτό το αποτέλεσμα». Έκανε αναφορά στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και τόνισε πως σημαντική προτεραιότητα είναι το Συνέδριο.
Εν μέσω πολλών ευχαριστιών, κλείνοντας εξέφρασε τη συγκίνησή του γιατί όπως είπε «μετά από 16 χρόνια ενεργής ενασχόλησης με τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και την ΟΝΝΕΔ μιλάω για τελευταία φορά από το βήμα της ΚΕ έχοντας το ανώτατο αξίωμα του προέδρου της ΟΝΝΕΔ. Θέλω να σας υποσχεθώ ότι η συνέχεια θα είναι ακόμη πιο δυνατή και αποτελεσματική. Ενωμένοι θα δώσουμε όλες τις μάχες και θα τις κερδίσουμε».
«Πολλές από τις προτάσεις μας, νόμος του κράτους»
Ο αντιπρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κώστας Μαμουλής δήλωσε επίσης ότι υλοποιήθηκαν στόχοι «μέσα σε πρωτόγνωρες και δύσκολες συνθήκες. Καταφέραμε να εγκαθιδρύσουμε τις ιδέες μας σε όλη την επικράτεια. Τα συνθήματα ‘ΟΝΝΕΔ για όλους' και ‘σε κάθε πόλη - σε κάθε γειτονιά' έγιναν καθημερινό βίωμα. Οι προβληματισμοί των νέων ανθρώπων μπήκανε στο χαρτί και με συλλογική προσπάθεια είδαμε πολλές από τις προτάσεις μας να γίνονται νόμοι του κράτους. Όλοι αυτοί οι αγώνες και οι προσπάθειες επιβραβεύτηκαν εμπράκτως στο πρόσωπο του προέδρου μας, του Παύλου Μαρινάκη. Ολόκληρη η οργάνωση λοιπόν, αισθανόμαστε βαθιά υπερήφανοι, διότι μέσω του Παύλου και με την εκλογή του, ως γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, αφού προτάθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό μας, Κυριάκο Μητσοτάκη, μπορούμε και εκπροσωπούμαστε στη Νέα Δημοκρατία με ακόμη πιο ισχυρή φωνή».
Ο β΄ γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Γιάννης Αναστασόπουλος παίρνοντας το λόγο ανέφερε: «Τα πεπραγμένα της τελευταίας τριετίας αποτελούν τον πιο αντικειμενικό και αδιάσειστο μάρτυρα πως η ΟΝΝΕΔ, πιστή στις αρχές της, πάντοτε πρωτοπορεί, είναι δίπλα στους νέους, στις ανάγκες και τους προβληματισμούς τους, καταθέτει προτάσεις, παράγει έργο, διαμορφώνει το αύριο, σήμερα. Η ΟΝΝΕΔ έπειτα από την πολιτικοποίηση των στελεχών της αλλά και το συνδυασμό αυτής με τη μαζικότητα, αυτά τα χρόνια ανέκτησε το μεγάλο της πολιτικό πλεονέκτημα: Να χαράσσει πολιτική!».
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου της ΟΝΝΕΔ έκαναν ανά τομέα ευθύνης ένα σύντομο απολογισμό, ενώ πρόεδροι Νομαρχιακών Επιτροπών από όλη την επικράτεια καθώς και μέλη της Κεντρικής Επιτροπής τοποθετήθηκαν για τα ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας, των φοιτητικών εκλογών και του επερχόμενου Συνεδρίου της Οργάνωσης.