Η πολιτική επιβίωση του εθνικιστή πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν κρίνεται στις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στη χώρα. Απέναντί του, ένας ετερόκλητος συνασπισμός έξι κομμάτων αποφασισμένος να ανατρέψει «τον αυταρχικό» 58χρονο ηγέτη. Ο Ορμπάν, ο οποίος κατηγορείται από τις Βρυξέλλες για πολλές επιθέσεις στο κράτος δικαίου, φίμωσε στη διάρκεια των τριών διαδοχικών κυβερνητικών θητειών του τη δικαιοσύνη και τα μέσα ενημέρωσης, προωθώντας παράλληλα ένα υπερσυντηρητικό όραμα για την κοινωνία.
Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 06:00 (τοπική ώρα, 07:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 19:00 (20:00 ώρα Ελλάδας), ενώ αναμένεται ότι η συμμετοχή θα είναι σημαντική και θα ξεπεράσει το 70%.
Η συμμαχία της αντιπολίτευσης βρίσκεται στις δημοσκοπήσεις σε μικρή απόσταση από το κόμμα Fidesz του Ορμπάν. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Zavecz Research, το Fidesz προηγείται της αντιπολίτευσης με 39% έναντι 36%, ενώ το ένα πέμπτο των ψηφοφόρων δεν έχει ακόμη αποφασίσει ποιόν θα ψηφίσει.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, ο 49χρονος συντηρητικός Πέτερ Μάρκι-Ζάι, λέει ότι οι Ούγγροι πρέπει σήμερα να επιλέξουν ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση. Ο Ορμπάν έχει στρέψει την Ουγγαρία προς τη Ρωσία, εξηγεί, διαβρώνοντας δημοκρατικά δικαιώματα και οδηγώντας την κεντροευρωπαϊκή αυτή χώρα μακριά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία ανήκει. «Ο Ορμπάν έχει γίνει εθνική ντροπή: ας ξεπλύνουμε αυτή την ντροπή στο όνομα της Ουγγαρίας», δήλωσε ο Μάρκι-Ζάι στη τελευταία προεκλογική συγκέντρωση χθες, Σάββατο, στη Βουδαπέστη. «Είμαστε στα πρόθυρα της νίκης», πρόσθεσε καταχειροκροτούμενος από ένα πλήθος που αψήφησε το κρύο και τη βροχή. Ωστόσο παραδέχθκε πως «η μάχη είναι σκληρή» έπειτα από «12 χρόνια πλύσης εγκεφάλου».
Ο 58χρονος Ορμπάν εμφανίζεται από την πλευρά του ως υπερασπιστής των συμφερόντων της Ουκρανίας, απορρίπτοντας την επιβολή κυρώσεων από την Ε.Ε. στο ρωσικό πετρέλαιο και αέριο.
Έχει επίσης κατηγορήσει τους αντιπάλους του ότι προσπαθούν να σύρουν την Ουγγαρία στον ουκρανικό πόλεμο, μια κατηγορία την οποία εκείνοι αρνούνται.
«Η αριστερά έχει υπογράψει ένα σύμφωνο με τους Ουκρανούς. Αν κερδίσουν, φορτία όπλων θα αρχίσουν να στέλνονται στην Ουκρανία, θα κλείσουν τις στρόφιγγες του αερίου και θα καταστρέψουν την οικονομία», έγραψε ο Ορμπάν προχθές, Παρασκευή, στη σελίδα του στο Facebook.
«Όλα μπορούν να συμβούν»
Στους δρόμους της Βουδαπέστης, περαστικοί λένε πως ελπίζουν σε μια αλλαγή εποχής. «Δώδεκα χρόνια είναι υπερβολικά πολύ όποιος κι αν είναι ο ηγέτης, είναι τρέλα», λέει ο Λάζλο Τάκατς, ένας 62χρονος τεχνικός.
Όμως οι εκλογές δεν θα κριθούν στην πρωτεύουσα, όπου η νίκη της αντιπολίτευσης μοιάζει σίγουρη, αλλά μάλλον στις 20 ως 30 περιφέρειες με υψηλά ποσοστά αναποφάσιστων. Ο Πέτερ Μάρκι-Ζάι διέτρεξε τις τελευταίες εβδομάδες τις περιοχές αυτές ακούγοντας τους κατοίκους, βγάζοντας σέλφι και μοιράζοντας αυτόγραφα, με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να δημιουργήσει ρωγμές στην «προπαγάνδα» της κυβέρνησης. Αντιθέτως, «ο Βίκτορ Ορμπάν ήταν σχεδόν αόρατος στο πεδίο», υπογραμμίζει ο Άντρας Πουλάι του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Publicus που πρόσκειται στην αντιπολίτευση. «Ουσιαστικά συμμετείχε σε εκδηλώσεις μόνο με τους πιο πιστούς οπαδούς του», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Η τελευταία έρευνα του Publicus φέρει τα δύο στρατόπεδα στήθος με στήθος, όταν άλλες δίνουν ένα μικρό προβάδισμα στο κυβερνών Fidesz.
Όμως εξαιτίας του εκλογικού συστήματος, θα πρέπει η αντιπολίτευση «να κερδίσει από 3 ως 4 μονάδες» για να έχει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, υπενθυμίζει. «Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κάποιος την έκβαση της ψηφοφορίας. Όλα μπορούν να συμβούν», εκτιμά ο ειδικός.
Έχοντας συνείδηση του διακυβεύματος, ο Βίκτορ Ορμπάν κάλεσε προχθές, Παρασκευή, τους ψηφοφόρους να προσέλθουν μαζικά σήμερα στις κάλπες και να μην επαναλάβουν το λάθος του 2002: ήταν τότε απερχόμενος πρωθυπουργός και έχασε τις εκλογές, αν και θεωρούνταν το φαβορί.
«Ο πόλεμος άλλαξε τα πάντα»
Κυρίως επειδή η σύγκρουση στη γειτονική Ουκρανία άλλαξε τελείως τα δεδομένα.
«Ο πόλεμος ξέσπασε και ο πόλεμος άλλαξε τα πάντα», συνόψισε την Παρασκευή ο Ορμπάν. «Η ειρήνη εναντίον του πολέμου», η εξίσωση είναι απλή, σύμφωνα με τον ίδιο.
Από τη μια πλευρά, μια κυβέρνηση που αρνείται να παραδώσει όπλα στην Ουκρανία και να ψηφίσει κυρώσεις που θα στερούσαν από τους Ούγγρους το ρωσικό πετρέλαιο και το ρωσικό αέριο, αμφότερα πολύτιμα γι' αυτούς. Από την άλλη, μια αντιπολίτευση που είναι, όπως λέει ο Ορμπάν, πολεμοχαρής.
Μολονότι ο λόγος αυτός βρίσκει ανταπόκριση στην επαρχία, η εγγύτητα την οποία καλλιέργησε ο Ορμπάν εδώ και 12 χρόνια με «τον εισβολέα» Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να στραφεί εναντίον του, υπογραμμίζει ο Πουλάι.
«Την Κυριακή, στις κάλπες, το ερώτημα θα είναι σαφές: Πούτιν ή Ευρώπη;», λέει ο Πέτερ Μάρκι-Ζάι, ο οποίος υποστηρίχθηκε έμμεσα από την Χίλαρι Κλίντον, ενώ το εγκώμιο του Βίκτορ Ορμπάν έπλεξε ο Ντόναλντ Τραμπ.
Η εισβολή στην Ουκρανία «υπογραμμίζει την ανάγκη να καταπολεμήσουμε τον αυταρχισμό», έγραψε η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στο Twitter.
ΛΟΑΤΚΙ+, ένα «νοσηρό» δημοψήφισμα
Εκτός από την εκλογή των βουλευτών τους, οι Ούγγροι καλούνται να απαντήσουν σε τέσσσερις ερωτήσεις σε σχέση με τον πρόσφατο νόμο κατά των ΛΟΑΤΚΙ+, ο οποίος απαγορεύει να μιλάει κανείς σε πρόσωπα κάτω των 18 ετών «για την αλλαγή φύλου και την ομοφυλοφιλία».
«Οι μητέρες είναι γυναίκες, οι πατέρες είναι άνδρες, ας αφήσουμε ήσυχα τα παιδιά μας και ας προστατεύσουμε τις οικογένειές μας», αρέσκεται να επαλαναμβάνει ο Ορμπάν.
Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, από την άλλη, ζήτησαν από τους ψηφοφόρους να «ακυρώσουν» αυτό το «νοσηρό» δημοψήφισμα βάζοντας δύο σταυρούς, αντί για έναν.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters