Μορταδέλα στην οποία έχουν ανιχνευθεί υψηλά επίπεδα διοξινών διακινήθηκε στη χώρα μας από ιταλική επιχείρηση. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, μέρος των επίμαχων παρτίδων διοχετεύθηκε στην αγορά και τελεί υπό ανάκληση.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του ΕΦΕΤ:
• Η ιταλική επιχείρηση «Alcisa» διακίνησε στην ελληνική εταιρεία «Τσελέμπης Β. & ΣΙΑ Ο.Ε. – Αυλος» περίπου 1.350 κιλά μορταδέλας, με την εμπορική επωνυμία «Alcisa» και με αριθμό παρτίδας 8325060. Από την συνολική ποσότητα ήδη κατασχέθηκαν από την Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας του ΕΦΕΤ 600 κιλά. Η υπόλοιπη ποσότητα, η οποία ήδη βρίσκεται υπό ανάκληση, διακινήθηκε στην αγορά από τις ακόλουθες επιχειρήσεις τροφίμων: «Χρυσόπουλος Ιωάννης», «Δ. Μασούτης Α.Ε.», «Αφροδίτη Α.Ε.Ε.», «Λιαντας Χ. & ΣΙΑ Ε.Ε.», «Ζλατιλιδης Στέφανος», «Κυριζίδη ΑΦΟΙ», «Καραγιάννης Ιωάννης». Καλούνται όσοι έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, να μην το καταναλώσουν.
• Η ιταλική επιχείρηση «Alcisa» διακίνησε στην ελληνική εταιρεία «ΑΦΟΙ ΦΡΟΝΑ Α.Ε.» στη Ρόδο περίπου 3.100 κιλά μορταδέλας, με την εμπορική επωνυμία «Alcisa» και με αριθμό παρτίδας 8325059. Η συνολική ποσότητα βρίσκεται στις αποθήκες της επιχείρησης, γεγονός που επιβεβαιώθηκε μετά από έρευνα που διεξήγαγε η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσων.
Επίσης, σε συνέχεια σχετικής αναφοράς της εταιρείας «Food Plus», ο ΕΦΕΤ διαπίστωσε τη διακίνηση στην Ελλάδα πεπερόνε, το οποίο παρασκευάστηκε από ιρλανδικό χοιρινό κρέας με χρόνο σφαγής μετά το Σεπτέμβριο 2008. Επειδή το ανωτέρω προϊόν είναι ύποπτο επιμόλυνσης με διοξίνες, η εταιρεία προέβη άμεσα σε προληπτική απόσυρσή του και το σύνολο της συγκεκριμένης ποσότητας είναι δεσμευμένο στις αποθήκες της.
Ο ΕΦΕΤ σημειώνει επίσης πως ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δηλώσει ότι βραχυχρόνια έκθεση στις διοξίνες δεν προκαλεί προβλήματα στην υγεία του ανθρώπου. Επιπλέον, ο Φορέας προσθέτει πως σύμφωνα με σημερινή γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (10 Δεκεμβρίου 2008), δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Η γνωμοδότηση αυτή, διευκρινίζει, βασίστηκε στην υπόθεση ότι κάποιος καταναλώνει καθημερινά χοιρινό Ιρλανδικής προέλευσης με την υψηλότερη παρατηρηθείσα συγκέντρωση διοξινών και για περίοδο 90 ημερών, που είναι η καταγεγραμμένη έκθεση από την Ιρλανδικό Φορέα Ελέγχου Τροφίμων. Για περισσότερες σχετικές πληροφορίες, παραπέμπει στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων, www.efsa.europa.eu .
Ο ΕΦΕΤ ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί τις εξελίξεις στο ανωτέρω θέμα και ταυτόχρονα συνεχίζει να διενεργεί τους απαιτούμενους ελέγχους στην ελληνική αγορά.