«Η αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό δεν έχει καμία σχέση με τη στήριξη του Ζελένσκι», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, μιλώντας σήμερα στον ρ/σ «Real FM».
Πρόσθεσε ότι «ο Ζελένσκι είναι μέρος του προβλήματος καθώς είναι επικεφαλής μιας αντιδραστικής κυβέρνησης, που έχει ενσωματώσει φασιστικά τάγματα στον στρατό, έχει απαγορεύσει το ΚΚ Ουκρανίας, καταπάτησε δικαιώματα μειονοτήτων που ζουν στην Ουκρανία, ανάμεσά τους και της ελληνικής μειονότητας, ευθύνεται η κυβέρνησή του και η προηγούμενη του Ποροσένκο για τουλάχιστον 15.000 νεκρούς στις νοτιανατολικές επαρχίες, που θεωρεί "ανεπιθύμητο πρόσωπο" τον αντιπρόεδρο της Ελληνικής Βουλής Γ. Λαμπρούλη που είναι βουλευτής του ΚΚΕ».
Τόνισε ότι «η εισβολή της Ρωσίας είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα και τα προσχήματα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση Πούτιν δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, γίνεται για τη διανομή της λείας».
Υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ «θα είχε την ίδια στάση, θα απείχε από τη συνεδρίαση της Βουλής, αν είχαν προσκληθεί να μιλήσουν οι Πούτιν και Μπάιντεν».
Επισήμανε ότι «η καλύτερη συμπαράσταση στον λαό της Ουκρανίας είναι να μην στηρίξουμε μια κυβέρνηση που είναι υπεύθυνη για το δράμα του, να βγει νικητής ο ουκρανικός λαός και να απαλλαγεί από τη ρωσική εισβολή και κυβερνήσεις τύπου Ζελένσκι και ο ρωσικός λαός από κυβερνήσεις τύπου Πούτιν».
Σχολίασε ακόμα τα περί «αυταρχισμού και δημοκρατίας», λέγοντας ότι αυταρχισμός υπάρχει, αλλά «οι ΝΑΤΟϊκοί δεν τον βλέπουν πχ στη Σαουδική Αραβία που η ελληνική κυβέρνηση έδωσε πυραύλους "Πάτριοτ"».
Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που διαδήλωσε στη ρωσική και στην αμερικάνικη πρεσβεία και σχολιάζοντας τα περί «κόμματος Πούτιν», τόνισε ότι «μαζί του πιο πολύ ιδεολογική σχέση έχουν κυβέρνηση και κόμματα που υποστηρίζουν τον καπιταλισμό παρά το ΚΚΕ που τον θεωρεί αντίπαλο για πολλούς λόγους».
Για την ακρίβεια ο Θ. Παφίλης σημείωσε καταρχήν ότι «η κυβέρνηση και όσοι τάσσονται υπέρ της ελεύθερης αγοράς, ενδιαφέρονται να εξασφαλίσουν τη λειτουργία της ώστε να συνεχίζεται η κερδοφορία των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, των εμποροβιομηχάνων, των εισαγωγέων».
Τόνισε ότι «το ελάχιστο είναι η κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, αυξήσεις στους μισθούς -όχι σαν κι αυτή του 6% που άκουσα ότι θα δώσουν, ούτε στα 751 ευρώ δεν έχουν πάει που ήταν πριν από την κρίση- μέτρα προστασίας για αυτοαπασχολούμενους, αγρότες και ανέργους, κατάργηση ΕΦΚ και ΦΠΑ σε καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια, γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας και του ηλεκτρικού ρεύματος, κατάργηση όλων των συμβάσεων που ρυθμίζουν τις ρήτρες αναπροσαρμογής,το χαράτσι της επιδότησης σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κά».
Απαντώντας στα περί «λεφτόδεντρων που δεν υπάρχουν», ο Θ. Παφίλης είπε ότι «υπάρχουν δισεκατομμύρια κέρδη, και δισεκατομμύρια έρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης που πάνε σε μονοπωλιακούς ομίλους για να αυξήσουν τα κέρδη τους. Υπάρχουν λοιπόν, αρκεί να αποφασιστεί, που δεν πρόκειται να το κάνει και αυτή η κυβέρνηση όπως και άλλες δεν το έκαναν, να φορολογηθούν δίκαια γιατί το 95% των φόρων το πληρώνουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα και αυτοί που έχουν πάνω από το 60% του ΑΕΠ πληρώνουν 5%. Σε αυτούς υπάρχει συνεχής μείωση και ο λαϊκός κόσμος τρώει τη μια φορολογία μετά την άλλη».