Χάρβαρντ: Σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία σε όσους ζουν κοντά σε περιοχές εξόρυξης σχιστολιθικού αερίου

Τρίτη, 29 Μαρτίου 2022 16:46
UPD:16:48
HARVARD.EDU
A- A A+

Μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ δείχνει ότι άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών που ζουν κοντά σε τοποθεσίες εξόρυξης σχιστολιθικού αερίου και πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, πεθαίνουν νωρίτερα από τους συνομηλίκους τους που κατοικούν μακριά από αντίστοιχες βιομηχανικές περιοχές.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από δέκα ερευνητές με επικεφαλής τον Λονγκσιάνκ Λι, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Energy.

Για την εξόρυξη σχιστολιθικού πετρελαίου και φυσικού αερίου  (fracking), ανατινάζονται στρώματα βράχου σε μεγάλα βάθη υπό υψηλή υδραυλική πίεση χρησιμοποιώντας άμμο, νερό, χημικά και άλλα πρόσθετα. Αυτό επιτρέπει στο αέριο και το πετρέλαιο να ανεβούν στην επιφάνεια. Από τη διαδικασία αυτή-σύμφωνα με μελέτες- μολύνονται τα υπόγεια ύδατα, τα ποτάμια, οι λίμνες, το πόσιμο νερό, τα φυτά και τα ζώα, με αποτέλεσμα να βλάπτεται η υγεία των ανθρώπων, όπως αναφέρει η μελέτη του Χάρβαρντ. Από την μόλυνση προκαλούνται βλάβες στο αναπνευστικό σύστημα, τους καρδιακούς μυς, αυξημένος κίνδυνος καρκίνων και προβλήματα στις εγκύους.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα υγείας 15.198.496 Αμερικανών πολιτών, άνω των 65 ετών, που λαμβάνουν υγειονομική περίθαλψη από το κρατικό πρόγραμμα Medicare και ζουν κοντά σε τοποθεσίες εξόρυξης σχιστολιθικού αερίου. Αυτά τα δεδομένα υγείας συγκρίθηκαν με αυτά άλλων Αμερικανών, της ίδιας ηλικιακής ομάδας που δεν ζουν σε τέτοιες περιοχές.

Τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν από περισσότερες από 100.000 τοποθεσίες εξόρυξης σχιστολιθικών υδρογονανθράκων, στο διάστημα 2001 έως 2015.  Στις περιοχές αυτές υπάρχουν συνολικά περίπου 2,5 εκατομμύρια γεωτρήσεις. Οι τοποθεσίες βρίσκονται σε όλες τις σημαντικές περιοχές: από τη Βόρεια Ντακότα έως το Νέο Μεξικό, στην Ανατολή από τη Νέα Υόρκη έως τη Βιρτζίνια και στα νότια μεταξύ Τέξας και Μισούρι.

Η μελέτη αναφέρει πολυάριθμες έρευνες που επιβεβαιώνουν αυτά τα ευρήματα: Ο αέρας γύρω από τις περιοχές fracking μολύνεται από  πτητικές οργανικές ενώσεις, οξείδια του αζώτου και φυσικές ραδιενεργές ουσίες που απελευθερώνονται από τη γεώτρηση.  Επιπλέον, υπάρχει διαρροή μεθανίου, που είναι πιο επιβλαβές για το κλίμα από το CO2. 

Οι επιπτώσεις αυτές είναι γνωστές εδώ και δεκαετίες, με αποτέλεσμα να έχουν εκδηλωθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες χιλιάδες πρωτοβουλίες πολιτών και επιστημόνων ενάντια στο fracking. 

naftemporiki.gr 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή