Στην Ουκρανία βρίσκεται η μεγαλύτερη «βιομηχανία παρένθετης μητρότητας», μία νόμιμη διαδικασία που κοστίζει συνολικά από 40.000 έως 60.000 δολάρια - τα μισά περίπου σε σχέση με τις ΗΠΑ - με τα 15.000 δολάρια να δίνονται στις παρένθετες μητέρες, φτωχές Ουκρανές.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις περίπου 500 γυναίκες κυοφορούν αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία μωρά ξένων, ενω 19 βρέφη που μόλις γεννήθηκαν βρίσκονται «παγιδευμένα» σε υπογειο καταφύγιο στο Κίεβο, που δημιούργησε η BioTexCom, η μεγαλύτερη από τις 14 εταιρείες που δραστηριοποιείται στον τομέα αυτόν.
Εξαιτίας του πολέμου, η πολιτογράφηση των μωρών θεωρείται δύσκολη καθώς για να γίνουν οι γραφειοκρατικές νόμιμες διαδικασίες πρέπει να είναι παρόντες και οι βιολογικοί γονείς.
Η BioTexCom, συνιστά στους γονείς να περιμένουν έναν ασφαλέστερο χρόνο για να παραλάβουν τα μωρά τους,
Παράλληλα,έχει δημοσιοποιήσει και ένα βίντεο που παρουσιάζει το εσωτερικό του καταφυγίου όπου φυλάσσονται τα νεογέννητα.
Κάποιοι γονείς ωστοσο ζητούν τη μεταφορά των παιδιών, σε άλλες τοποθεσίες.
Ο Σαμ Έβερινγκχαμ, ιδρυτής του αστικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού Growing Families που υποστηρίζει γονείς οι οποίοι επιλέγουν την παρένθετη μητρότητα ανέφερε ότι κάποια ζευγάρια πιέζουν τις παρένθετες μητέρες να φύγουν από την Ουκρανία και να πάνε σε πιο ασφαλείς περιοχές όπως η Γεωργία, όπου είναι νόμιμη η παρένθετη μητρότητα. “Αυτό όμως δεν είναι ηθικά σωστό”, λέει, “Αυτές οι γυναίκες δεν είναι σκλάβες. Πρέπει να έχουν το δικαίωμα να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις».
Μια παρένθετη μητέρα, που δέχτηκε να κυοφορήσει το παιδί ενός ζευγαριού για να πληρώσει τα ιατρικά έξοδα μια εγχείρησης που θα έκανε ο πατέρας της, είπε ότι δε θέλει να φύγει μακριά από την οικογένειά της και ότι θέλει να μείνει μαζί τους μέχρι το τέλος
Πρόβλημα εξάλλου είναι και το να μεταφερθεί μια παρένθετη μητέρα και το νεογέννητο κοντά στα πολωνικά σύνορα καθώς μπορεί να καταλήξουν σε κάποια χώρα όπου είναι απαγορευμένη η παρένθετη μητρότητα.
Η κατάσταση στην Ουκρανία λόγω του πολέμου έχει άλλαξει τους συσχετισμούς στη βιομηχανία παρένθετης μητρότητας, όπως αναφέρει το thepresproject, με τη Γεωργία να αναδεικνύεται στον επόμενο πρώτο προορισμό για τα ζευγάρια και τους υποψήφιους γονείς. Παράλληλα, έχει αλλάξει και το διαπραγματευτικό πλαίσιο μεταξύ των κλινικών και των ζευγαριών, τα όποια εύλογα ζητούν να προστεθεί στο συμβόλαιο που υπογράφουν ρήτρα σε περίπτωση πολέμου, πρόβλεψη επιστροφής χρημάτων και επιπλέον προστασία.
Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr