Η Κίνα αποτελεί τα τελευταία 20 έτη ένα πραγματικό παράδεισο για τους παλαιοντολόγους. Έχει διαπιστωθεί ότι η Κίνα ήταν πιθανώς η περιοχή με την μεγαλύτερη βιοποικιλότητα δεινοσαύρων στον πλανήτη αφού εντοπίζονται συνεχώς νέα είδη δεινοσαύρων. Διεθνής ερευνητική ομάδα μελέτησε απολιθώματα που ανακαλύφθηκαν στην επαρχία Γιουνάν στη νοτιοδυτική Κίνα. Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «eLife» οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα απολιθώματα αυτά ανήκουν σε ένα είδος δεινοσαύρου με ενισχυμένη θωράκιση στο σώμα του.
Ο Yuxisaurus kopchicki όπως ονομάστηκε αυτός ο δεινόσαυρος-τανκ ζούσε στην πρώιμη Ιουρασική Περίοδο και πιθανώς έκανε την εμφάνιση του πριν από 192 εκατ. έτη ή λίγα εκατ. έτη αργότερα. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για το αρχαιότερο είδος θωρακισμένου δεινόσαυρου που έχει ανακαλυφθεί στην ασιατική ήπειρο. Εκτός από το σώμα του θωρακισμένο με ισχυρές φολίδες, πλάκες και οστά ήταν και το κρανίο του συγκεκριμένου δεινόσαυρου.
Σύμφωνα με τους ερευνητές το συγκριμένο είδος διαφέρει από άλλα είδη θωρακισμένων δεινόσαυρών αφού τα μέλη του μπορούσαν να κινούνται τόσο στα τέσσερα πόδια αλλά αν χρειαζόταν και όρθια στα δύο τους πόδια. Η κρατούσα θεωρία για τους δεινόσαυρους που είχαν εξελιχθεί έτσι ώστε να διαθέτουν θωράκιση αναφέρει ότι ναι μεν τους προστάτευε από επιθέσεις αλλά αυτή η φυσική πανοπλία όπως συνέβαινε και με την πανοπλία που φορούσαν οι στρατιώτες των περασμένων αιώνων τους έκανε ιδιαίτερα δυσκίνητους με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν διαφόρων ειδών προβλήματα αλλά και να γίνονται τελικά σχετικά εύκολος στόχος για τους αντιπάλους τους.