Την εκτίμηση ότι είναι ορατός ο κίνδυνος για περαιτέρω εξάπλωση της Ουκρανικής κρίσης, μετά την ρωσική εισβολή, εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατά την συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου, που επεσήμανε την ανάγκη διαμόρφωσης ενός συστήματος κοινής ευρωπαϊκής ασφάλειας και άμυνας στο πλαίσιο της συνθήκης της Λισσαβόνας.
«Οι καταστάσεις που λαμβάνουν χώρα, ώρα με την ώρα, με τις πολεμικές επιχειρήσεις της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, είναι ρευστές και ευμετάβλητες. Η ρωσική εισβολή κατέδειξε ότι ο κόσμος αλλάζει. Δεν είναι μόνο ότι ο πόλεμος ήρθε κοντά στην Ευρώπη, και ότι αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας αλλά είναι και ένα πλήγμα στη στρατηγική αρχιτεκτονική της ΕΕ. Είναι ορατός ο κίνδυνος περαιτέρω εξάπλωσης της κρίσης στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας επεσήμανε παράλληλα την ανάγκη να επιταχύνει τα βήματα της η ΕΕ τόσο για την διαμόρφωση κοινής εξωτερικής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας όσο και για την δημιουργία ευρωστρατού. «Η στρατιωτική αυτονομία της ΕΕ είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία. Αυτό σημαίνει ότι η εισβολή στην Ουκρανία απειλεί το σύστημα ασφάλειας της Ευρώπης και πρέπει να αντιδράσει και να αποδείξει ότι είναι μια υπολογίσιμη δύναμη που είναι σε θέση όπου επιβάλλεται, να ανταπεξέλθει στις συνθήκες. Είναι βέβαιον, ότι η συζήτηση που τώρα ξεκινά θα ενταθεί και θα οδηγήσει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα», ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος και συμπλήρωσε: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία λειτούργησε ως αφύπνιση στην ΕΕ, η οποία καλείται να σχεδιάσει με καλύτερους όρους την κοινή εξωτερική πολιτική άμυνας και ασφάλειάς της. Η χώρα μας συμμετέχει ενεργά στον σχεδιασμό μιας ασφαλούς στρατηγικής πυξίδας της Ένωσης, υποστηρίζοντας ένθερμα την αυτονομία της ΕΕ. Η ΕΕ κρατά το κλειδί του προϋπολογισμού της άμυνας, αναγνωρίζοντας ότι και λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, πρέπει να δαπανήσει περισσότερα για την συλλογική ασφάλεια και άμυνα της αλλά και ότι πρέπει να υπάρξει δημοσιονομική χαλάρωση των προϋπολογισμών για ορισμένες χώρες για την αγορά αμυντικού εξοπλισμού τους».
«Πρέπει να περάσουμε στην επόμενη φάση»
«Είναι πέρα από αναγκαίο και επιβεβλημένο, η επίτευξη της αυτονομίας της ΕΕ σε οικονομικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο άμυνας και ασφάλειας και πρέπει να γίνει με μεγάλα βήματα. Πρέπει να περάσουμε στην επόμενη φάση της κοινής ασφάλειας και άμυνας», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Κεγκέρογλου.
«Στον αμυντικό τομέα, η στρατηγική πυξίδα θα πρέπει να καταγράφει όλους τους πιθανούς κινδύνους για κάθε κράτος μέλος της ΕΕ. Πρέπει να γίνουν γρήγορα βήματα για τη δημιουργία του ευρωστρατού. Ο πρωθυπουργός ήδη έθεσε το θέμα στη συζήτηση που είχε με τον γάλλο πρόεδρο Μανουέλ Μακρόν, και η Γαλλία έδειξε ότι το υποστηρίζει θερμά. Η ΕΕ πρέπει να σημειώσει γρήγορα βήματα για την δημιουργία ευρωστρατού. Η κοινή άμυνα και ασφάλεια είναι ζητούμενο, πρέπει η ΕΕ να αυτονομηθεί και με αυτά που συμβαίνουν σήμερα καταδεικνύεται ότι είναι και επιβεβλημένο κα αναγκαίο. Η Ευρώπη πρέπει να χειραφετηθεί,. να αφυπνιστεί και να καταστεί πάροχος ασφάλειας παγκόσμιας εμβέλειας. Οι ενδείξεις δείχνουν ότι η Ευρώπη κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση. Οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί για την τελική στρατηγική κατεύθυνση της ΕΕ», επεσήμανε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Τέλος, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, υπεραμύνθηκε της στάσης που κράτησε η Ελλάδα συντασσόμενη με τις ευρωπαϊκές αποφάσεις κατά της Ρωσίας, τονίζοντας ότι «έπρεπε η χώρα μας να λάβει καθαρή θέση απέναντι σε μια καθαρή εισβολή και εχθρική ενέργεια». «Δεν υπάρχει περιθώριο βολικών ή άλλων θέσεων. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν και καθαρή και σωστή», πρόσθεσε.
Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr