Μέσα στις 21 «έξυπνες πόλεις» για το 2022 συμπεριλήφθηκε ο Δήμος Ελευσίνας, από το Διεθνές Φόρουμ Έξυπνης Κοινότητας ICF (Intelligent Community Forum). Πρόκειται για ένα παγκόσμιο δίκτυο πόλεων και περιφερειών, που έχει ως στόχο να βοηθήσει τις κοινότητες στη μετάβασή τους προς την ψηφιακή εποχή και την οικονομική ανάπτυξη.
Η διάκριση αυτή ήρθε ως επιστέγασμα μιας διαδικασίας προσπαθειών, που ξεκίνησε το 2019 με την εκπόνηση συγκεκριμένων προτάσεων στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου Ελευσίνας και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Πάνω σε αυτή την Προγραμματική Σύμβαση με το ΕΜΠ έχει δημιουργηθεί σχέδιο δράσεων και έχει υποβληθεί αίτηση για χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».
Παράλληλα, έχει γίνει δημοσίευση δύο ερευνητικών διατριβών των προτεινόμενων συστημάτων καινοτομίας, επιχειρηματικότητας και τεχνολογίας σε επιστημονικά διεθνή συνέδρια, με συμμετοχή́ της ερευνητικής ομάδας του ΕΜΠ και της ομάδας έργου του Δήμου Ελευσίνας.
Στη διαγωνιστική διαδικασία συμμετείχαν μεγάλες και μικρές κοινότητες από όλο τον κόσμο, από τις οποίες υποβλήθηκαν στρατηγικά σχέδια και απαντήσεις σε ερωτηματολόγια για τη μετάβαση στις «έξυπνες κοινότητες». Μέσα από συγκεκριμένα κριτήρια, το ICF επέλεξε 21 φιναλίστ με τη δυνατότητα να γίνουν μία από τις κορυφαίες 7 «έξυπνες πόλεις» της χρονιάς. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο του 2022 με βάση έξι παράγοντες που καθορίζουν την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική επιτυχία και που είναι: Διασύνδεω (connect), Εργάζομαι (work), Καινοτομώ (innovate), Συμμετέχω (engage), Συμπεριλαμβάνω (include), Υποστηρίζω (sustain).
«Είμαστε ενθουσιασμένοι που μας αναγνωρίζουν ως κοινότητα Smart21», δήλωσε ο δήμαρχος Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου και συνέχισε: «Η διάκριση αυτή προβάλει τη συλλογική προσπάθεια του Δήμου μας, η οποία δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη συνεργασία και την υποστήριξη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Η υψηλού κύρους αυτή διάκριση αναγνωρίζει αφενός τις προόδους που έχει σημειώσει ο Δήμος Ελευσίνας τα τελευταία χρόνια και αφετέρου την ισχυρή βούλησή μας για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και την προώθηση της καινοτομίας προς όφελος των δημοτών, μέσω της βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών από τον Δήμο».
Από τη δική του μεριά, ο επιστημονικός υπεύθυνος και αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Αθανάσιος Μαυρογιάννης σημείωσε: «Η συγκεκριμένη διάκριση του Δήμου μας είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας μας με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, της επιστημονικής μελέτης που εκπονείται σε συνεργασία μαζί του, των δράσεων που έχουν υλοποιηθεί στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης, αλλά και του σχεδιασμού για τη σταδιακή μετάβαση του Δήμου μας στην κοινότητα των ”έξυπνων πόλεων”».
Στις δράσεις μετάβασης του Δήμου στις «έξυπνες πόλεις» συγκαταλέγεται επίσης το «StartupNow Forum», το οποίο υλοποιήθηκε τον Οκτώβριου του 2021 στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, με στόχο την ανάδειξη της περιοχής σε Κέντρο Καινοτομίας.
Ακόμη, με τη συμμετοχή των δήμων του Θριάσιου Πεδίου, καθώς και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, διοργανώνεται και το «Thries Innovation Hub», με στόχο τη μετάβαση των τοπικών κοινοτήτων και επιχειρήσεων στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Ο κόμβος καινοτομίας φιλοξενεί μία σειρά από καινοτόμες δράσεις, όπως μαθητικό διαγωνισμό καινοτομίας (Hackathon), εκπαιδευτικό πρόγραμμα επιχειρήσεων (Business Education), πλατφόρμα δικτύωσης επιχειρήσεων (Business Gate).
Φορέας υλοποίησης του έργου είναι το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του ΕΜΠ. Το έργο υποστηρίζεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) και συνεργαζόμενοι φορείς είναι οι Δήμοι Μάνδρας-Ειδυλλίας, Ελευσίνας, Ασπροπύργου και το Επιμελητήριο Πειραιά.
Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr