Ένα αφήγημα που έχει κυκλοφορήσει ευρέως το τελευταίο διάστημα στις πλατφόρμες social media παρουσιάζει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ως «ερωτικό τρίγωνο». Η Ρωσία είναι ο απατημένος σύζυγος. Η «σύζυγος» Ουκρανία, αφού υπέπεσε σε απιστία και χώρες, υποτίθεται ότι κακοποίησε τα δύο παιδιά του ζευγαριού (το Λουκάνσκ και το Ντονέτσκ) και φλέρταρε με τις ΗΠΑ, με την ελπίδα να μπει στην οικογένεια του ΝΑΤΟ.
Διάφορες διευρυμένες εκδοχές της μεταφοράς αυτής κυκλοφοροούν, με μία εξ αυτών να περιλαμβάνει και την απαγωγή ενός άλλου παιδιού, της Ταϊβάν, από τις ΗΠΑ. Εδώ είναι η Κίνα στον ρόλο του γονιού που πονάει.
Είναι σαφές ότι τα κινεζικά social media βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση από το καθεστώς το οποίο φροντίζει να έχει τους δικού του influencers να διακινούν τα αφηγήματα που επιθυμεί καθώς και να φιμώνει αντίθετες απόψεις. Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι σκληρές κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας φέρνουν πιο κοντά τη Μόσχα και το Πεκίνο, τα κινεζικά social media γίνονται αίφνης φιλορωσικά.
Ακόμη και καθηγητές πανεπιστημίου, ιστορικοί και αναλυτές επιστρατεύονται από το κινεζικό καθεστώς για να ανεβάζουν μακροσκελή stories στα social media με τα οποία υποστηρίζουν ότι η «ρωσική ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία δεν είναι τίποτα άλλο από μία καλά οργανωμένη παγίδα, που έστησαν οι Αμερικανοί και στην οποία έπεσαν Ρώσοι, Ουκρανοί και Ευρωπαίοι. Μία παγίδα, η οποία επιτρέπει στην Ουάσιγκτον να εκμεταλλευτεί την κατάρρευση της Μόσχας και να δημιουργήσει μία νέα τάξη πραγμάτων.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από The Atlantic