Τι θα χάσει ο νικητής

Σάββατο, 12 Μαρτίου 2022 11:22
UPD:11:22
REUTERS/ALEXANDER ERMOCHENKO
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Πλάτωνα Τσούλου
[email protected]

 

ΜΟΝΟ τυχαίος δεν ήταν ο τίτλος «Παγκόσμιος οικονομικός πόλεμος» που επέλεξε η «Ν» για ένα από τα πρόσφατα πρωτοσέλιδά της, αναφερόμενη στις κυρώσεις που επιβάλλονται στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.


ΟΤΑΝ η Δύση συγκρούεται στο πεδίο της οικονομίας με μια από τις ισχυρότερες χώρες του κόσμου, μόνο ως παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το γεγονός αυτό.


ΕΞΑΛΛΟΥ, στον σύγχρονο κόσμο όπου ζούμε όλοι γνωρίζουμε -ίσως πλην των Ρώσων- ότι πλέον οι χώρες κατακτώνται με τα όπλα της οικονομίας και όχι με στρατιωτικά μέσα.


ΚΑΤΑ συνέπεια, η σύγκρουση Δύσης - Ρωσίας σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να αποδειχθεί αναίμακτη οικονομικά. Προφανώς θα χαθούν εταιρείες, επενδύσεις, κεφάλαια, οικονομίες, περιουσίες, καταθέσεις... ενώ οι πιο αδύναμοι οικονομικά θα βρεθούν να είναι κι οι πιο εκτεθειμένοι.


ΠΟΛΕΜΟΣ… κανονικός κι ας είναι οικονομικός, με διαφορετικές, αλλά ιδιαιτέρως σοβαρές συνέπειες για τους εμπλεκόμενους.


ΣΤΗΝ περίπτωση της ρωσο-ουκρανικής κρίσης αυτό θα είναι το τίμημα που θα πληρώσουμε, επιδιώκοντας την τιμωρία μιας χώρας που επιστρέφει την Ευρώπη δεκαετίες πίσω, που επιδιώκει δρώντας στρατιωτικά την επιβολή της δικής της πραγματικότητας.


ΥΠΑΡΧΕΙ, βέβαια, και η μεταπολεμική περίοδος. Ανεξάρτητα από τακτικές και στρατηγικές, ανεξάρτητα από τα ρίσκα που αναλαμβάνει κάθε αντιμαχόμενη πλευρά, ο πρώτος παγκόσμιος οικονομικός πόλεμος θα διαμορφώσει στη λήξη του μια νέα οικονομική τάξη πραγμάτων. Τα ζητούμενα τότε θα είναι δύο: Ποιος θα βρεθεί ηττημένος και τι θα έχει χάσει ο νικητής.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή