Tου Μιχάλη Ψύλου
[email protected]
Ηνωμένες Πολιτείες, Ευρώπη, Καναδάς, Αυστραλία, Ιαπωνία, Ελβετία… Δεν περνάει μέρα χωρίς μια μεγάλη πρωτεύουσα να ανακοινώσει αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, για την εισβολή στην Ουκρανία.
Σε αυτή τη «χορωδία», υπάρχουν πάντως δύο μεγάλοι απόντες: η Κίνα και η Ινδία που διαθέτουν σχεδόν, τον μισό πληθυσμό της γης. Από την αρχή της κρίσης, η κυβέρνηση του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι αρκείται στο να ζητά διπλωματική λύση στη σύγκρουση και τερματισμό της βίας. Δεν θέτει ζήτημα επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία. Το Νέο Δελχί υποσχέθηκε πάντως ανθρωπιστική βοήθεια στο Κίεβο.Ο Μόντι επαίνεσε πρόσφατα τον Πούτιν ως «αγαπημένο φίλο».
Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ έχει προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, αποκαλώντας τον Πούτιν ως «τον καλύτερο» και τον «πιο στενό του φίλο». Η Κίνα υποστηρίζει επίσης επιδεικτικά τον Πούτιν μπροστά στη βάναυση εισβολή. Στην αρχή της εβδομάδας, ο υπουργός Εξωτερικών Βανγκ Γι δήλωσε ότι η φιλία με τη Ρωσία είναι «στέρεη σαν βράχος» και ότι η σχέση μεταξύ των δύο χωρών είναι μια από τις «πιο σημαντικές διμερείς σχέσεις στον κόσμο».
Η Ρωσία ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων στην Ινδία
Το Νέο Δελχί εισάγει από την Ρωσία περίπου το ήμισυ των οπλικών συστημάτων της χώρας. Εκτός από την Τουρκία, και η Ινδία έχει αγοράσει από την Μόσχα το αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα S-400. Το 2018, η Ινδία υπέγραψε συμφωνία για την αγορά των S-400, ύψους πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αν και γνώριζε καλά τις κυρώσεις που θα μπορούσε να επιβάλει η Αμερική.
Αυτός ο εξοπλισμός είναι ζωτικής σημασίας δεδομένων των συνεχιζόμενων εντάσεων της Ινδίας στα σύνορα με την Κίνα, οι οποίες θα μπορούσαν να κλιμακωθούν ξανά. Η Ινδία διατηρεί, ακόμη, μια τεταμένη σχέση με το γειτονικό Πακιστάν. Η τελευταία κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες ξέσπασε μόλις πριν από τρία χρόνια, με αφορμή το Κασμίρ.
Καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας μαίνεται, ο Πούτιν, «με τον απίστευτο ρυθμό φθοράς στην Ουκρανία», μπορεί να προσφέρει λιγότερη αμυντική υποστήριξη, σε χώρες όπως η Ινδία», λέει ο Ίαν Χολ, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Γκρίφιθ.
«Η Ινδία δεν εξετάζει την κατάσταση στην Ουκρανία όσον αφορά τη σχέση της με αυτή τη χώρα -- σκέφτεται τους κινδύνους στην αυλή της», λέει ο Χάπιμον Τζέικομπ, καθηγητής σε θέματα διπλωματίας και αφοπλισμού στο Πανεπιστήμιο «Jawaharlal Nehru» στο Νέο Δελχί. «Δεν πρόκειται να πάμε ενάντια στη Δύση ή να στηρίξουμε τη Ρωσία», λέει ο Τζέικομπ .
Μέχρι στιγμής, η Ινδία έχει προσπαθήσει να παίξει και με τις δύο πλευρές -- ο Μόντι μιλάει τόσο με τον ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι όσο και με τον Βλάντιμιρ Πούτιν. Αλλωστε οι δύο χώρες διατηρούν μια μακρά ιστορία φιλικών σχέσεων, οι οποίες χρονολογούνται από τη σοβιετική εποχή, όταν η ΕΣΣΔ βοήθησε την Ινδία να κερδίσει τον πόλεμο με το Πακιστάν το 1971.
Ο ελέφαντας στο δωμάτιο
Υπάρχει όμως ένας ελέφαντας στο δωμάτιο όταν πρόκειται για τη σχέση της Ινδίας με τη Ρωσία: η Κίνα. Η Ινδία προσπαθεί να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. «Η Ινδία χρειάζεται τη Ρωσία για να αντισταθεί στην Κίνα», εξηγεί ο δρ Χαρς Πάντ, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο King's College του Λονδίνου και επικεφαλής του Προγράμματος Στρατηγικών Σπουδών στο Ίδρυμα Ερευνών Observer στο Νέο Δελχί. «Θα πρέπει να εξισορροπήσει τους ιστορικούς δεσμούς της με τη Ρωσία με τους ανερχόμενους δεσμούς της με τη Δύση». Η Ινδία προσπαθεί να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Στο πλαίσιο αυτό, το Νέο Δελχί αποφάσισε να μετάσχει στην ένωση «Quad»- μια άτυπη ομάδα ασφαλείας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία και την Αυστραλία.
Την ίδια ώρα, η Κίνα, έχει τους δικούς της, γεωπολιτικούς και οικονομικούς λόγους, που λόγους. Στην Ασία, οι αναλυτές μιλούν για μια νέα παγκόσμια συμμαχία μεταξύ Κίνας και Ρωσίας. Την ονομάζουν συμμαχία «Dragon Bear» (Δεάκου-Αρκούδας).Η μεγαλύτερη εφημερίδα της Σιγκαπούρης, «The Straits Times», εκτιμά ότι η συμμαχία «Dragon Bear» θα μπορούσε να αποτελέσει άξονα της πολιτικής εξουσίας στο μέλλον.
Ένας λόγος για τη συμμαχία Μόσχας-Πεκίνου είναι το αυξανόμενο εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών. Ο ετήσιος όγκος συναλλαγών έχει πλέον φτάσει σχεδόν τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας.Η Κίνα θέλει τώρα να χρησιμοποιήσει την πολιτική κυρώσεων της Δύσης για να αυξήσει τις εξαγωγές της στη Ρωσία. Όπως λέει ο Γκούο Σουκίνγκ, επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής τραπεζών της Κίνας, το Πεκίνο θα κρατήσει ανοιχτό το μονοπάτι της Ρωσίας προς το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό και εμπορευματικό σύστημα και για τους δικούς του,επιχειρηματικούς σκοπούς.
Ο πραγματικός λόγος βέβαια για τη συμμαχία «δράκου-αρκούδας», είναι αρκετά διαφορετικός: Η Κίνα βλέπει τον πόλεμο της Ουκρανίας ως ευκαιρία για να αποδυναμώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη δυτική συμμαχία . Για το Πεκίνο δεν είναι και τόσο κακό το γεγονός ότι η παγκόσμια αναμέτρηση έχει μεταφερθεί προς το παρόν στην Ευρώπη, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα το Πεκίνο έβλεπε την Ουάσιγκτον να εστιάζει την προσοχή της στον Ινδο-Ειρηνικό, μέσα και από τη συμμαχία Auκus με την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η ισπανική El Pais, γράφει χαρακτηριστικά: «Το καθεστώς του Σι Τζινπίνγκ έχει τοποθετήσει τα πιόνια του και προετοιμάζεται για την υλοποίηση του κινεζικού ονείρου : Την ηγεσία της παγκόσμιας τάξης».
Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr