Ρωσία: Πόσα στρατεύματα χρειάζεται για να ελέγξει την Ουκρανία;

Τετάρτη, 09 Μαρτίου 2022 12:45
UPD:12:57
via REUTERS/IRINA RYBAKOVA/PRESS SERVICE OF
A- A A+

Καθώς συμπληρώνονται δύο εβδομάδες από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι δυνάμεις της Μόσχας έχουν σημειώσει μικρή πρόοδο, με τις περισσότερες περιοχές-κλειδιά να παραμένουν υπό ουκρανικό έλεγχο. Παρόλα αυτά η Ρωσία υποστηρίζει ότι οι επιχειρήσεις της στην Ουκρανία πηγαίνουν βάσει σχεδίου. 

Όπως φαίνεται, κατά την 14η ημέρα του πολέμου, η Ρωσία σφίγγει τον κλοιό γύρω από το Κίεβο, αφού έπληξε πόλεις της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της νύχτας. 

Δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι μάχες βορειοδυτικά του Κιέβου συνεχίζονται, αν και οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να προωθηθούν σημαντικά. Επίσης, ο ρωσικός στρατός συνέχισε να πολιορκεί τις πόλεις Χάρκοβο, Τσερνίχιβ, Σούμι και Μαριούπολη, που όλες έχουν υποστεί σφοδρό ρωσικό βομβαρδισμό.

Οι επόμενες κινήσεις των ρωσικών δυνάμεων, σύμφωνα με ανάλυση του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου:

  1. Οι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται να ξεκινήσουν μια προσπάθεια να περικυκλώσουν το Κίεβο από ανατολικά και δυτικά ή/και να καταλάβουν το ίδιο το κέντρο της πόλης μέσα στις επόμενες 24-96 ώρες.
  2. Τα ρωσικά στρατεύματα ενδέχεται να κατευθυνθούν στην πόλη της Ζαπορίζια εντός των επόμενων 48-72 ωρών, πιθανότατα επιχειρώντας να την αποκλείσουν από τα ανατολικά και να θέσουν όρους για επόμενες επιχειρήσεις αφού οι ρωσικές δυνάμεις που πολιορκούν τη Μαριούπολη καταλάβουν και αυτήν την πόλη.
  3. Οι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται να επιχειρήσουν επιχειρησιακή δράση σε ξηρά και θάλασσα οπουδήποτε κατά μήκος της ακτής της Μαύρης Θάλασσας μεταξύ της Οδησσού και της εκβολής του νότιου Γιούζνι Μπουγκ τις επόμενες 24-48 ώρες.

Πολλές εκτιμήσεις έχουν γίνει για τους λόγους που φαίνεται να καθυστερούν την προέλαση του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, όμως, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ υπάρχει άλλο ένα στοιχείο που αξίζει προσοχής: ο απόλυτος αριθμός των στρατευμάτων.

Σύμφωνα με τους Financial Times που επικαλούνται αξιωματούχους του ΝΑΤΟ, πριν από την εισβολή υπολογιζόταν ότι η Ρωσία θα χρειαστεί 600.000 στρατιώτες για να καταλάβει και να κρατήσει ολόκληρη την Ουκρανία.  Αν χρησιμοποιηθεί όμως ως βάση η Τσετσενία, όπου το 2003 η Ρωσία χρησιμοποίησε περίπου 150 στρατιώτες ανά 1.000 κατοίκους- σύμφωνα με μια μελέτη του Αμερικανικού Στρατού Πολέμου- τότε στην περίπτωση Ουκρανία θα ισοδυναμούσε με μια δύναμη άνω των 6 εκατομμυρίων Ρώσων στρατιωτών.

Να σημειωθεί ότι στην Ουκρανία εκτιμάται ότι πολεμούν σχεδόν όλα τα ρωσικά στρατεύματα που είχαν συγκεντρωθεί στα σύνορα πριν από την εισβολή, με τις ΗΠΑ να κάνουν λόγο για περίπου 190.000 στρατιώτες. 

«Οι Ρώσοι έχουν ήδη κατανοήσει ότι δεν μπορούν να καταλάβουν και να ελέγξουν τις μεγάλες πόλεις, ακόμη και όταν τις ''πάρουν''», σχολίασε στους FT ανώνυμη πηγή από τον τομέα της άμυνας. «Η πόλη της Χερσώνας μπορεί να ''έπεσε'', αλλά οι Ρώσοι καταλαμβάνουν μόνο λίγα κτίρια και οι διαδηλώσεις συνεχίζονται στους δρόμους», συνέχισε. 

Ο στρατός της Ρωσίας είχε προβλέψει αυτό το πρόβλημα σε κάποιο βαθμό, λένε οι αναλυτές. Στο νότο και τα ανατολικά, έχουν περικυκλώσει αστικά κέντρα όπως το Χάρκοβο και η Μαριούπολη και τα βομβαρδίζουν με σφοδρά σε μια προσπάθεια να συντρίψουν τη θέληση των πληθυσμών τους για αντίσταση.

Παρόμοιο αποτέλεσμα τείνουν να έχουν οι φάλαγγες που στοχεύουν να πιέσουν προς ​​τις πόλεις και στο κάτω μέρος της χώρας για να επιδιώξουν ευρύτερους στρατηγικούς στόχους, και ειδικά την κατάληψη της πρωτεύουσας και τη δημιουργία μιας χερσαίας γέφυρας προς την Κριμαία και, ενδεχομένως, το λιμάνι της Οδησσού.

Εδώ το πρόβλημα- σύμφωνα με αξιωματούχους και αναλυτές- είναι ότι οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί στη καταλήξουν να έχουν τον έλεγχο σε πολλούς στρατηγικούς δρόμους και μικρές πόλεις, αλλά θα εξακολουθούν να είναι ευάλωτες στην αντεπίθεση.  «Οι Ρώσοι αντιμετωπίζουν το δίλημμα όλων των κατακτητικών στρατών: όσο περισσότερο εισέρχεται και όσο πιο βαθιά πηγαίνει, τόσο αδυνατίζει», είπε χαρακτηριστικά ο απόστρατος συνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού, Μπράιαν Πετίτ.

Μια εναλλακτική λύση για την κατάληψη ολόκληρης της χώρας είναι τα ρωσικά στρατεύματα να κρατήσουν μια νότια λωρίδα παράκτιας γης μέχρι την Κριμαία. Αυτό θα μπορούσε στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ως διαπραγματευτικό χαρτί σε οποιεσδήποτε μελλοντικές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και τη Δύση, υποστηρίζουν αναλυτές και αξιωματούχοι της άμυνας.

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή