Ουκρανία: Διαφαίνεται αχνά μια σύγκλιση απόψεων Μόσχας–Κιέβου;

Τετάρτη, 09 Μαρτίου 2022 10:34
UPD:10:36
EPA/ROMAN PILIPEY
A- A A+

Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected]

Η Ουκρανία δεν αποκλείει πλέον το ενδεχόμενο να συζητήσει την πιθανή «ουδετερότητα» της χώρας στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, δήλωσε ο Ιγκόρ Ζόβκα, σύμβουλος για θέματα εξωτερικής πολιτικής του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD. «Τέτοια ερωτήματα θα μπορούσαν να συζητηθούν στις διαπραγματεύσεις, αυτό είναι πολύ πιθανό», τόνισε ο Ουκρανός αξιωματούχος όταν ρωτήθηκε εάν η Ουκρανία θα μπορούσε να αποδεχθεί το αίτημα της Μόσχας για «ουδέτερο καθεστώς. «Αν δοθούν αυστηρές εγγυήσεις ότι δεν θα επαναληφθεί μια τέτοια κατάσταση, θα μπορούσε κανείς να συζητήσει την ουδετερότητα της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου.

Από το 2019, ο στόχος της ένταξης στο ΝΑΤΟ έχει καθοριστεί στο ουκρανικό σύνταγμα. Η Ρωσία απαιτεί από την Ουκρανία να το αποκηρύξει και να δηλώσει ουδετερότητα.

Ο Ουκρανός αξιωματούχος έριξε μάλιστα το γάντι στη Μόσχα, τονίζοντας ότι «σοβαρές διαπραγματεύσεις θα ήταν δυνατές μόνο εάν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήσει τον Ζελένσκι. Ο Ουκρανός πρόεδρος είναι έτοιμος για αυτό. Δυστυχώς, η ρωσική πλευρά δεν είναι διατεθειμένη να το κάνει». Ο Ζόβκα κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει στην πραγματοποίηση μιας τέτοιας συνάντησης. «Ωστόσο, πρόσθεσε, «τέτοιες διαπραγματεύσεις και μια πιθανή συμφωνία θα μπορούσαν να προκύψουν μόνο όταν είχαν σταματήσει οι εχθροπραξίες και υπήρχε κατάπαυση του πυρός».

Η παρέμβαση αυτή του Ουκρανού αξιωματούχου θεωρείται σημαντική, σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, καθώς γίνεται λίγο πριν τη συνάντηση στην Αττάλεια του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρώφ με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα.

Οι απαιτήσεις της Μόσχας

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, οι διεκδικήσεις της Μόσχας για τον τερματισμό της επίθεσης είναι τέσσερις:

 -Να αλλάξει η Ουκρανία  το σύνταγμά της και να δεσμευτεί ότι θα παραμείνει ουδέτερη.

-Το Κίεβο να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος. 

-Να αναγνωρίσει η Ουκρανία τις λεγόμενες «λαϊκές δημοκρατίες» του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, ως ανεξάρτητα κράτη.

-Να σταματήσει το Κίεβο τις στρατιωτικές δραστηριότητες. «Αν σταματήσουν τις στρατιωτικές τους ενέργειες και τότε κανείς δεν θα πυροβολεί», ισχυρίστηκε ο Πεσκόφ.

Τι δεν ζητά ο Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι στόχος του πολέμου ήταν η «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας. Δεν υπάρχει πλέον καμία αναφορά σε αυτό στον κατάλογο των αιτημάτων που υπέβαλε ο Πεσκόφ.

-Δεν αναφέρει  τον τερματισμό της λεγόμενης «γενοκτονίας» στο Ντονμπάς,που ήταν επίσης ένας από τους πολεμικούς στόχους.

Πούτιν δεν αρνείται επίσης την κρατική ιδιότητα της Ουκρανίας-όπως ουσιαστικά έλεγε λίγες μέρες πριν από την εισβολή.Ο Πεσκόφ είπε ότι η Ουκρανία είναι «ένα ανεξάρτητο κράτος που πρέπει να ζει όπως θέλει - υπό έναν όρο: την ουδετερότητα».

-Η Ρωσία δεν έχει περαιτέρω εδαφικές διεκδικήσεις στην Ουκρανία. «00Δεν είναι αλήθεια ότι απαιτούμε την παράδοση του Κιέβου», υποστήριξε ο Πεσκόφ.

Τι ζητάει ο Ζελένσκι

Αν και η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ υπάρχει ως προοπτική στο ουκρανικό σύνταγμα, ο πρόεδρος Ζελένσκι είπε για πρώτη φορά χθες ότι «έχασε το ενδιαφέρον του πριν από πολύ καιρό όταν συνειδητοποίησε ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι έτοιμο να δεχθεί την Ουκρανία». Η συμμαχία φοβάται μια αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Η Ουκρανία δεν είναι μια χώρα «που ζητάει κάτι στα γόνατα». Χωρίς ένταξη στο ΝΑΤΟ, όμως η δέσμευση που ζητά τη Μόσχα για «ουδετερότητα» φαίνεται πιθανή, όπως είπε ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Ζελένσκι στο ARD.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είναι επίσης πρόθυμος να μιλήσει για την Κριμαία και τις αποκαλούμενες «λαϊκές δημοκρατίες» στο Ντονμπάς. «Μπορούμε να συζητήσουμε την αναγνώριση και να προσπαθήσουμε να βρούμε έναν συμβιβασμό», είπε ο Ζελένσκι στη συνέντευξή του στο ABC News. «Αλλά το βασικό ερώτημα είναι πώς θα ζήσουν οι άνθρωποι σε εκείνες τις περιοχές που θέλουν να είναι μέρος της Ουκρανίας, τόνισε ο Ζελένσκι. «Είναι κάτι περισσότερο από την αναγνώριση».

Τι απορρίπτει το Κίεβο

Η Ουκρανία δεν θα παραδοθεί. «Είμαι έτοιμος για διάλογο, αλλά δεν είμαστε έτοιμοι να παραδοθούμε», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος. Οι Ουκρανοί είναι έτοιμοι να πολεμήσουν «σε όλη τους τη ζωή». Ακόμα κι αν η Ρωσία κατακτούσε το Κίεβο και άλλες μεγάλες πόλεις, ο Ζελένσκι υποσχέθηκε αντίσταση: «Θα υπάρξουν εξεγέρσεις εκεί, ένας ανταρτοπόλεμος και κανείς δεν θα εγκαταλείψει την ανεξαρτησία μας».

Ο Ζελένσκι αρνείται φυσικά να παραιτηθεί από την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση: «Οι ΗΠΑ, η Τουρκία και τα γειτονικά κράτη της Ουκρανίας θα μπορούσαν να γίνουν εγγυήτριες δυνάμεις», όπως ανακοίνωσε το κόμμα του Ζελένσκι, «Sluha Narodu» (Υπηρέτης του λαού).

Το Κίεβο απορρίπτει ακόμη, κάθε κατάπαυση του πυρός ή ειρηνευτική συμφωνία, χωρίς ρωσικές εγγυήσεις ασφαλείας: Η Ρωσία πρέπει να επιβεβαιώσει κατηγορηματικά ότι αναγνωρίζει το ουκρανικό κράτος», απαιτεί το κόμμα του Ζελένσκι και προσθέτει: «Η Ρωσία πρέπει να εγγυηθεί ότι δεν θα απειλήσει το κράτος μας». 

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή