Ενώ περισσότεροι από δύο εκ. πρόσφυγες έχουν διαφύγει από την Ουκρανία κυρίως προς την ΕΕ, τα κράτη μέλη θα πρέπει να συνεχίσουν να επιδεικνύουν αλληλεγγύη, δήλωσαν οι ευρωβουλευτές.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, χθες, σε συζήτηση στην ολομέλεια με τη Μπριζίτ Κλινκέρ, υφυπουργό της Γαλλίας για την οικονομική ένταξη (εξ ονόματος του Συμβουλίου), και την επίτροπο Ίλβα Γιόχανσον, οι ευρωβουλευτές τόνισαν τη δραματική ανθρωπιστική και προσφυγική κατάσταση που προκάλεσε η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία. Επαίνεσαν τα κράτη της «πρώτης γραμμής» για την εξαιρετική τους αφοσίωση στην υποδοχή προσφύγων μέχρι στιγμής, αλλά προειδοποίησαν ότι μακροπρόθεσμα θα χρειαστεί διαρκής αλληλεγγύη σε ολόκληρη την ΕΕ. Οι ομιλητές καταδίκασαν ομόφωνα την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.
Η κ. Γιόχανσον τόνισε τη μεγάλη πίεση που ασκείται στα κράτη μέλη που έχουν κοινά σύνορα με την Ουκρανία (δηλ. στη Πολωνία, στην Ουγγαρία, στη Σλοβακία και στη Ρουμανία), καθώς και στη Μολδαβία. Η ΕΕ δίνει απάντηση στη κρίση με την ομόφωνη ενεργοποίηση από το Συμβούλιο του μηχανισμού προσωρινής προστασίας, παρέχοντας αλληλεγγύη σε ολόκληρη την ΕΕ, στηρίζοντας την Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και τον Ερυθρό Σταυρό που εργάζονται επιτόπου, και ενεργοποιώντας ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 500 εκ. ευρώ.
Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν επίσης την ικανοποίησή τους για τη ταχεία αντίδραση της ΕΕ, η οποία έχει διασφαλίσει την προστασία όσων εγκαταλείπουν την Ουκρανία, και ζήτησαν επαρκή οικονομική βοήθεια για τη διατήρηση της στήριξης μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Ορισμένοι ομιλητές ζήτησαν να σημειωθεί απτή πρόοδος όσον αφορά τη μεταρρύθμιση των κανόνων της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο, ενώ άλλοι τόνισαν ότι όλοι οι πρόσφυγες, ανεξάρτητα από τη καταγωγή τους, χρειάζονται την ίδια προστασία.
.