Βρετανία: Επιβάλλει κυρώσεις στην Ρωσία, αλλά μπορεί να τις εφαρμόσει ;

Πέμπτη, 03 Μαρτίου 2022 17:09
UPD:17:11
via REUTERS/UK PARLIAMENT/JESSICA TAYLOR
A- A A+

Οι βρετανικές κυρώσεις προς την Ρωσία είναι, όπως είπε ο Μπόρις Τζόνσον,  είναι «οι σκληρότερες που έχει επιβάλει ποτέ η Βρετανία προς την Ρωσία». Ωστόσο νομικά εμπόδια όχι μόνο δυσκολεύουν την εφαρμογή τους στην πράξη αλλά φοβίζουν και τη βρετανική κυβέρνηση.

Τα ρωσικά καύσιμα για παράδειγμα βρίσκουν ακόμα τρόπο να ρέουν επί βρετανικού εδάφους. Μέχρι τώρα γνωρίζουμε ότι το βρετανικό υπουργείο Μεταφορών απαγόρευσε στα ρωσικά πλοία να δένουν στα λιμάνια του Ηνωμένου Βασιλείου και μάλιστα με άμεση ισχύ. Όμως, δεν μπορεί να αποτρέψει την είσοδο στα πλοία που φέρουν σημαίες άλλων χωρών, ακόμα και αν αυτά μεταφέρουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο ρωσικής προέλευσης.

Αυτό αυτόματα δημιουργεί μια αντιφατική κατάσταση,  με αποκλεισμό των εταιρειών όχι όμως των προϊόντων τους, το οποίο είναι και το ζητούμενο. Η μόνη ουσιαστική λύση είναι η πλήρης ενεργειακή απεξάρτηση της χώρας από την Ρωσία. Η βρετανική κυβέρνηση, με συντονισμό από τον υπουργό Ενέργειας Κούασι Κουαρτένγκ και την υπουργό Εξωτερικών Λιζ Τρας, συνεργάζεται με την υπόλοιπη Ευρώπη για να πραγματοποιηθεί αυτό, ψάχνοντας εναλλακτικούς παρόχους ενέργειας. Σαφώς είναι κάτι που απαιτεί αρκετό χρόνο.

 

Το ζήτημα των Ρώσων ολιγαρχών στο ΗΒ

Επιπρόσθετα,η κυβέρνηση καθυστερεί να επιβάλει κυρώσεις σε όλους τους Ρώσους ολιγάρχες που έχουν περιουσιακά στοιχεία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, υπάρχει φόβος ότι αν δεν αποδείξουν με ακλόνητα στοιχεία τη σύνδεση των Ρώσων δισεκατομμυριούχων με το Κρεμλίνο τότε θα δοθεί το δικαίωμα σε αυτούς να «σύρουν» το βρετανικό κράτος στα δικαστήρια. Κορυφαίος αξιωματούχος της κυβέρνησης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Έχουμε λίστα, όμως πρέπει να την στοιχειοθετήσουμε ώστε να είναι νομικά θωρακισμένη. Εν αντιθέσει με την Ρωσία, εμείς είμαστε κράτος δικαίου.»

Και αυτό είναι ένα θέμα που απασχολεί εδώ και χρόνια το Ηνωμένο Βασίλειο και ιδιαίτερα το Λονδίνο, του οποίου η αγορά ακινήτων αποτελεί πόλο έλξης για το «ξέπλυμα» χρήματος. Σύμφωνα με τον γερμανικό Οργανισμό Διεθνούς Διαφάνειας (Transparency International), από το 2016 μέχρι σήμερα, Ρώσοι επιχειρηματίες ύποπτοι για διαφθορά ή που έχουν σχέσεις με το Κρεμλίνο έχουν επενδύσει πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο λίρες σε βρετανική ακίνητη περιουσία.

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή