Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε ως Ξένο Εταίρο της τον καθηγητή Bernhard Zimmermann στον κλάδο της Κλασικής Φιλολογίας στη B' Τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών.
Ο κ. Zimmermann γεννήθηκε το 1955 στη Γερμανία και θεωρείται ένας από τους εμβριθέστερους και επιφανέστερους μελετητές της ελληνικής αρχαιότητας. Το 1983 αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντίας στη Γερμανία. Το θέμα της διατριβής του ήταν η αριστοφανική κωμωδία και ειδικότερα τα «ακανθώδη» λυρικά της. Το 1988 ολοκλήρωσε την υφηγεσία του στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντίας, με μια μονογραφία για την εξελικτική πορεία του διθυράμβου.
Ακολούθως, υπηρέτησε ως έκτακτος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης και από το 1992 έως το 1997 ως τακτικός καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Düsseldorf. Το 1997 εξελέγη τακτικός καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Freiburg, πρόεδρος της Γερμανικής Εταιρίας Κλασικών Φιλολόγων και τακτικό μέλος της Ακαδημίας των Επιστημών της Χαϊδελβέργης και Γραμματεύς της Τάξεως Φιλοσοφίας και Ιστορίας.
Είναι εκδότης ή μέλος της επιστημονικής επιτροπής πολλών επιστημονικών περιοδικών και επικεφαλής ενός διεθνούς ερευνητικού προγράμματος 20ετούς διάρκειας της Ακαδημίας Επιστημών της Χαϊδελβέργης που αφορά στον σχολιασμό των αποσπασμάτων των αρχαίων κωμικών ποιητών. Έχει ασχοληθεί εκτεταμένως με τον τομέα της πρόσληψης έργων της αρχαιότητας, αρχαιοελληνικών και λατινικών.
Ο κ. Zimmermann έχει επιδείξει αξιοσημείωτο συγγραφικό και εκπαιδευτικό έργο. Οι Εισαγωγές του στην αρχαία τραγωδία και κωμωδία (έχουν μεταφρασθεί και στα Ελληνικά, τα Ιταλικά και τα Αγγλικά) αποτελούν τα βασικά εγχειρίδια για τη διδασκαλία του Αρχαίου Δράματος στα γερμανικά πανεπιστήμια, αλλά και σε διάφορα πανεπιστήμια άλλων χωρών, ενώ αποτελούν έγκυρη πηγή πληροφόρησης για οποιονδήποτε αναγνώστη ενδιαφέρεται για το Αρχαίο Δράμα. Είναι υπεύθυνος του αρχαιοελληνικού προγράμματος της Tusculum, ιδιαίτερα δημοφιλούς σειράς στη Γερμανία. Ταυτόχρονα, η παρουσία του στο Freiburg έχει καταστήσει το εν λόγω Πανεπιστήμιο πόλο έλξης φοιτητών και επιστημόνων από όλο τον κόσμο, αλλά και πρότυπο ερευνητικό κέντρο.
Το 2014 εξελέγη αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.