Φον ντερ Λάιεν: Ο Πούτιν ένωσε ΕΕ και ΝΑΤΟ- Καθήκον μας να προστατεύσουμε τους πρόσφυγες

Τρίτη, 01 Μαρτίου 2022 15:11
UPD:15:30
A- A A+

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ένωσε την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, δήλωσε την Τρίτη η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Εάν (ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ) Πούτιν επιδίωκε να διχάσει την ΕΕ, να αποδυναμώσει το ΝΑΤΟ και να σπάσει τη διεθνή κοινότητα, πέτυχε το ακριβώς αντίθετο», είπε κατά την παρέμβασή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Αυτό δεν αφορά μόνο την Ουκρανία. Είναι σύγκρουση δύο κόσμων, του κόσμου των νόμων και του κόσμου των όπλων, της δημοκρατίας και της απολιταρχίας, μεταξύ μιας τάξης βασισμένης σε κανόνες και ενός κόσμου ξεδιάντροπης επιθετικότητας», είπε, τονίζοντας πως «η ελευθερία δεν έχει τιμή». 

Η  φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε στιγμή της αλήθειας την παρούσα συγκυρία για την Ευρώπη, αναφέροντας πως ο Πούτιν αποφάσισε ότι η Ουκρανία δεν έχει δικαίωμα ύπαρξης. «Δεν θα το επιστρέψουμε και δεν θα το δεχθούμε ποτέ», είπε χαρακτηριστικά. 

Άλλωστε, όπως είπε, δεν απειλείται μόνο το μέλλον της Ουκρανίας, καθώς γίνεται αβέβαιο το μέλλον της Ευρώπης. «Πρέπει να δείξουμε την δύναμη της δημοκρατίας μας», τόνισε. 

Αναφερόμενη στις προσφυγικές ροές, ευχαρίστησε την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία που υποδέχονται τους Ουκρανούς πρόσφυγες και υποστήριξε ότι η Ευρώπη έχει καθήκον να τους προστατεύσει. «Η Ευρώπη θα είναι μαζί τους, όχι μόνο τις πρώτες μέρες αλλά και τις επόμενες εβδομάδες και μήνες», διαβεβαίωσε. 

«Γι’ αυτό προτείνουμε την ενεργοποίηση του μηχανισμού προσωρινής προστασίας για να τους παρέχουμε ασφαλές καθεστώς και πρόσβαση σε σχολεία, ιατρική περίθαλψη και εργασία. Το αξίζουν. Πρέπει να το κάνουμε τώρα». Προς το παρόν, οι Ουκρανοί μπορούν να ταξιδέψουν στην ΕΕ με βίζα 90 ημερών. Ο προσωρινός μηχανισμός προστασίας θα παρέχει προστασία για ένα έτος και μπορεί να παραταθεί αυτόματα δύο φορές για έξι μήνες. Το Συμβούλιο θα μπορούσε επίσης να παρατείνει τη διαδικασία για ένα ακόμη έτος, ανοίγοντας τη δυνατότητα προστασίας για τρία συνολικά έτη. 

Παράλληλα, σημείωσε ότι δεν μπορούμε να θεωρούμε δεδομένη την ασφάλεια και την προστασία των ανθρώπων μας.  «Πρέπει να παλέψουμε για αυτό, να επενδύσουμε σε αυτό», είπε. 

Μισέλ: Ο Ζελένσκι είναι η μετενσάρκωση όλων των ευρωπαικών αξιών

Μετενσάρκωση όλων των ευρωπαικών αξιών χαρακτήρισε τον πρόεδρο της Ουκρανίας ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ.

«Όταν ο Πούτιν ξεκίνησε τον πόλεμο, νόμιζε ότι θα τρομάξει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ότι θα παραλύσουμε, ότι θα προσπαθήσουμε να μείνουμε εκτός. Πίστευε ότι θα πάρει ευκολα και γρήγορα την Ουκρανία. Αλλά οι Ουκρανοί αντιστέκονται σθεναρά», σημείωσε, τονίζοντας πως «είμαστε ενωμένοι και έχουμε ένα κοινό μήνυμα. Ρωσία, σταμάτησε τον πόλεμο».  

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι «γεωπολιτική τρομοκρατία», όπως είπε. 

Αναφερόμενος στην προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ, είπε: «Θα πρέπει να αναλογιστούμε τον συμβολισμό του αιτήματος ένταξης που μας έκανε η Ουκρανία και να λάβουμε τις σωστές αποφάσεις», ενώ όσον αφορά τις προσφυγικές ροές σημείωσε ότι «θα πρέπει να κινητοποιήσουμε όλες τις οικονομικές δυνάμεις μας για τη στήριξη της Ουκρανίας. Να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες, να δείξουμε αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό». 

Σχολιάζοντας τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί, είπε ότι οι συνέπειες για τη Ρωσία θα είναι αυστηρές. «Οι πράξεις μας θα πρέπει να στηρίξουν τα λόγια μας. Καταφέραμε να απαντήσουμε με ποινές που δεν έχουν αποφασιστεί ξανά στο παρελθόν. Αποκλείσαμε τις ρωσικές τράπεζες από το SWIFT και επιβάλλουμε αυστηρές ποινές σε ολόκληρη τη ρωσική οικονομία». 

Μπορέλ: Η Ρωσία δεν περίμενε την αντίδραση της Δύσης

Την ανάγκη να αυξηθεί η αποτρεπτική ικανότητά της ΕΕ για να αντιμετωπίζει πολέμους, υπογράμμισε από την πλευρά του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Ένα από τα μαθήματα που πρέπει να πάρουμε από την εισβολή στην Ουκρανία είναι ότι περισσότερο από ποτέ η Ευρώπη πρέπει να σκεφτεί στρατηγικά για τον εαυτό της», πρόσθεσε. Ανέφερε, επίσης, ότι για πρώτη φορά, μετά το τέλος του Β' παγκοσμίου πολέμου, μία χώρα που μάλιστα είναι και πυρηνική δύναμη, εισβάλει σε μια άλλη ανεξάρτητη και ελεύθερη χώρα.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στα γρήγορα αντανακλαστικά της Ευρώπης που, όπως είπε, μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες καταφέρε να συμφωνήσει για να στείλει οικονομική βοήθεια, αλλά και εξοπλισμό στην Ουκρανία.

«Πρέπει να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τη Ρωσία», πρόσθεσε, και ανέφερε πως τα μισά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας είναι παγωμένα, και εκτός του ελέγχου της Ρωσίας

Ο Μπορέλ τόνισε ότι η ΕΕ δεν θα θυσιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την υπεράσπιση της ελευθερίας για το ρωσικό φυσικό αέριο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή