Μπορεί τα δάση του Αμαζόνιου να έχουν υποστεί σημαντικά πλήγματα από την αποψίλωση, τους εμπρησμούς και τις φυσικές καταστροφές εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής αλλά εξακολουθεί να αποτελεί τον πιο πλούσιο σε βιοποιλότητα οικοσύστημα του πλανήτη στο οποίο βρίσκονται πολλά άγνωστα ακόμη είδη χλωρίδας και πανίδας.
Ερευνητική ομάδα ανακάλυψε σε μια περιοχή με έλη τύρφης σε δάσος του Αμαζόνιου στο Περού ένα άγνωστο είδος βατράχου με μοναδικά χαρακτηριστικά. Ο Synapturanus danta όπως ονομάστηκε ο βάτραχος αυτός έχει μια επιμήκη μύτη που μοιάζει με τη μικρή προβοσκίδα του τάπιρου, του φυτοφάγου παχύδερμου θηλαστικού που ζει στην αμερικανική και ασιατική ήπειρο. Το σώμα του βατράχου έχει ένα πλήθος αποχρώσεων σε διάφορα σημεία του που επίσης τον κάνει ιδιαίτερα ξεχωριστό. Η σωματοδομή αλλά και τα εμφανισιακά χαρακτηριστικά του βάτραχου είναι σύμφωνα με τους ειδικούς προϊόν της προσαρμογής του στο περιβάλλον που ζει.
Οι ερευνητές κατά το πέρασμα τους από την συγκεκριμένη περιοχή άκουσα τους χαρακτηριστικούς ήχους που έκανε ο βάτραχος οι οποίοι τους κίνησαν την περιέργεια και προσπάθησαν να εντοπίσουν την πηγή τους. Υποχρεώθηκαν να ψάχνουν σκυμμένοι και γονατιστοί με τα χέρια μέσα στην τύρφη για να ανακαλύψουν τελικά τον βάτραχο.
«Είναι ένα ακόμη παράδειγμα της κρυμμένης βιοποικιλότητας του Αμαζόνιου και είναι σημαντικό να γίνει γνωστό παντού για να κατανοήσουμε την σημασία και τον τρόπο λειτουργίας των οικοσυστημάτων. Ο βάτραχος μοιάζει με μια καρικατούρα τάπιρου με το μεγάλο σώμα του που καταλήγει σε ένα μικρό επίμηκες κεφάλι» δηλώνει η Μισέλ Τόμσον, ερευνήτρια του Κέντρου Επιστημονικής Δράσης Keller του Μουσείου Field στο Σικάγο εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.