Η Ιαπωνία, η υπ'αριθμόν 3 μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, δήλωσε την Τρίτη ότι είναι έτοιμη να συμμετάσχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανική κρίση.
«Αυτή η ενέργεια ( η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντονμπας) συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου», είπε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα, ο οποίος είχε ήδη καλέσει τον Πούτιν, την περασμένη Πέμπτη σε αυτοσυγκράτηση.
Από το πρωθυπουργικό γραφείο της Ιαπωνίας, σύμφωνα με το Reuters, έγινε γνωστό πως ο Κισίντα, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Όλαφ Σολτς, καθώς η Γερμανία ασκεί την προεδρία της G7, και επιβεβαίωσαν την στενή συνεργασία τους για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Οι νέες κυρώσεις από την Ιαπωνία, οι οποίες θα προστεθούν σε αυτές που επιβλήθηκαν στη Ρωσία το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, αναμένεται ότι θα περιλαμβάνουν απαγόρευση της εξαγωγής τσιπ ημιαγωγών και άλλων βασικών εξαρτημάτων τεχνολογίας αλλά και αυστηρότερους περιορισμούς κατά των ρωσικών τραπεζών αναφέρει η εφημερίδα Yomiuri.
Αν και η Ιαπωνία, με μόλις 10% μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς τσιπ, δεν είναι πλέον σημαντικός εξαγωγέας ημιαγωγών, είναι βασικός κατασκευαστής εξειδικευμένων ηλεκτρονικών εξαρτημάτων, από τσιπ αυτοκινήτου έως αισθητήρες εικόνας, και κυριαρχεί σε τομείς όπως ο εξοπλισμός κατασκευής υψηλής τεχνολογίας .
Ο Κισίντα και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που μίλησαν την Τρίτη δεν ανέφεραν πάντως ποιες κυρώσεις εξετάζει η Ιαπωνία.
Η σκληρή στάση της Ιαπωνίας κατά της Ρωσίας έρχεται σε αντίθεση με την πιο ήπια διπλωματική προσέγγιση στη Μόσχα που είχε υιοθετηθεί στο παρελθόν.
Προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν φλερτάρει τον Πούτιν σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν την επιστροφή των νησιών που κατέλαβαν οι σοβιετικές δυνάμεις στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Η προσεκτική άσκηση της Ιαπωνικής διπλωματίας έναντι της Μόσχας έχει επίσης διαμορφωθεί από την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από την Ρωσία που της παρείχε περισσότερο από 12% του θερμικού άνθρακα και σχεδόν το ένα δέκατο του υγροποιημένου φυσικού αερίου,
Ωστόσο η αυξανόμενη ανησυχία για την αναβίωση της ρωσικής στρατιωτικής δραστηριότητας στην Ανατολική Ασία και η πιο στενή συνεργασία της Μόσχας στον τομέα της ασφάλειας με τη γειτονική Κίνα, αναγκάζουν το Τόκιο να αναθεωρήσει τις οικονομικές της σχέσεις με την Ρωσία
«Πρέπει να παρακολουθούμε σταθερά πώς οι εξελίξεις στην Ουκρανία θα μπορούσαν να επηρεάσουν την οικονομία της Ιαπωνίας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Shunichi Suzuki σε ενημέρωση την Τρίτη, ανέφερε το Reuters.