Η εβδομάδα ξεκίνησε με αισιοδοξία μετά την ανακοίνωση ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να συναντηθούν προσεχώς για να συζητήσουν για την έκρυθμη κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία. Την είδηση επιβεβαίωσαν ο Λευκός Οίκος και η γαλλική προεδρία.
Η συνάντηση μόνο σίγουρη δεν μπορεί να θεωρείται, καθώς από τη μία ο Λευκός Οίκος και η γαλλική προεδρία τονίζουν η σύνοδος δεν ισχύει στην περίπτωση που η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία- κάτι για το οποίο οι ΗΠΑ εμφανίζονται πεποισμένες-, από την άλλη το Κρεμλίνο γείωσε την αρχική αισιοδοξία, λέγοντας ότι «δεν υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένα σχέδια» για μια σύνοδο κορυφής μεταξύ Πούτιν και Μπάιντεν.
Όπως και να χει, τα πρώτα δείγματα θα έρθουν την Πέμπρη, οπότε και πραγματοποιείται η συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Και αυτή η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί υπό την προϋπόθεση ότι η Μόσχα δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία.
Συμφωνώντας σε μια σύνοδο κορυφής με τον Ρώσο πρόεδρο, ο Μπάιντεν παίζει ένα παιχνίδι στο όριο, αποδεχόμενος τεράστιους πολιτικούς και στρατηγικούς κινδύνους που θα μπορούσαν εύκολα να αποτύχουν και να του στοιχίσουν.
Λίγες ώρες πριν ανακοινωθεί η συμφωνία για μια πιθανή σύνοδο κορυφής, οι ΗΠΑ προειδοποιούσαν ότι είχαν πληροφορίες ότι ο Ρώσος ηγέτης είχε ήδη δώσει εντολή για εισβολή στην Ουκρανία. Η Ρωσία αρνείται τις κατηγορίες, αντιδρώντας μάλιστα με σαρκασμό στις πληροφορίες που έδιναν συγκεκριμένη ημερομηνία εισβολής.
Ο Μπλίνκεν εξήγησε ουσιαστικά το άνοιγμα του Αμερικανού προέδρου στη διπλωματία παρά την πεποίθησή του ότι επίκειται εισβολή. «Πιστεύουμε ότι ο πρόεδρος Πούτιν έχει πάρει την απόφαση, αλλά μέχρι να κυλήσουν τα τανκ και τα αεροπλάνα να πετάξουν, θα χρησιμοποιήσουμε κάθε ευκαιρία και κάθε λεπτό για να δούμε εάν η διπλωματία μπορεί ακόμα να αποτρέψει τον πρόεδρο Πούτιν από το να το προχωρήσει», είπε ο Μπλίνκεν μιλώντας CNN την Κυριακή.
Η δυσπιστία είναι δεδομένη μεταξύ όλων των μερών στη σύγκρουση, γεγονός που σημαίνει ότι η πρόοδος στη διπλωματία θα κρέμεται από μία λεπτή κλωστή. Επομένως, δεν υπάρχει σχεδόν καμία εγγύηση επιτυχίας για τη συνάντηση Λαβρόφ και Μπλίνκεν.
Οι κίνδυνοι που διατρέχει ο Μπάιντεν
1. Παρόλο που μια συμφωνία για συνάτηση δίνει την εντύπωση ότι ο Πούτιν θέλει να καθίσει στο τραπέζι της διπλωματίας, ενδέχεται απλά:
- ο Μπάιντεν να παίζει το παιχνίδι του Ρώσου προέδρου, ικανοποιώντας την επιθυμία του να αποκαταστήσει το κύρος του Κρεμλίνου ως ισότιμης δύναμης των ΗΠΑ
- Ο Πούτιν να αναζητά έναν τρόπο να απομακρύνει την Αμερική από τους συμμάχους της πριν από μια εισβολή. Ο Ρώσος πρόεδρος σε περίπτωση που κάτσει στο τραπέζι με τον Μπάιντεν, θα θελήσει να συζητήσει και να αποφασίσει για τα μεγάλα ζητήματα μεταξύ των χωρών εθνών. Το γεγονός ότι η πιθανή συνάντηση κανονίστηκε από το Γάλλο πρόεδρο θα αμβλύνει ορισμένους φόβους στην Ευρώπη ότι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ περιθωριοποιούνται. Το παλάτι των Ηλυσίων σημείωνε στην ανακοίνωσή του ότι θα συμπεριληφθούν και άλλοι «ενδιαφερόμενοι». Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την Ουκρανία και άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ. Όμως η γαλλική προεδρία δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.
Όμως, εάν ο Πούτιν εισβάλει στην Ουκρανία, επιβεβαιώνοντας τις αμερικανικές προειδοποιήσεις, θα θεωρηθεί ως μια επιτυχία για τον Λευκό Οίκο και την τακτική του το τελευταίο διάστημα που έχει σκοπό έχει να αφαιρέσει το στοιχείο του αιφνιδιασμού από την τεράστια συσσώρευση στρατευμάτων του.
2. Η συμφωνία του Μπάιντεν για τη σύνοδο κορυφής αποτελεί ένα σημαντικό στοίχημα για την εγχώρια πολιτική σκηνή, για δύο λόγους:
- Οι Ρεπουμπλικανοί είναι βέβαιο ότι θα τον κατηγορήσουν ότι κατευνάζει τον Ρώσο πρόεδρο και ότι επιβραβεύει την επιθετικότητά του κρατώντας «όμηρο» την Ουκρανία. Εάν μια συνάντηση με τον Πούτιν αποτύχει και ακολουθήσει εισβολή, ο Μπάιντεν θα κατηγορηθεί για αδυναμία. Οποιαδήποτε σύνοδος κορυφής που δεν έχει προηγουμένως σχεδιαστεί για την επιτυχία είναι μια πολιτικά αυθαίρετη πράξη. Και ο Μπάιντεν δεν μπορεί να αντέξει νέα πλήγματα στο πολιτικό του κύρος. Όμως, εάν ο Μπάιντεν αρνιόταν να συναντηθεί και ξεσπούσε πόλεμος στην Ουκρανία, θα κατηγορούνταν ότι δεν δοκίμασε τα πάντα με τη διπλωματία. Πρόσθετο μαξιλαράκι; Εάν ο Πούτιν υποχωρήσει και δεν πραγματοποιηθεί σύνοδος κορυφής.
- Παρά το γεγονός ότι σε περίπτωση ρωσικής εισβολής οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν στρατεύματα για να υπερασπιστούν την Ουκρανία- καθώς δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ-, ο Μπάιντεν επιθυμεί διακαώς την αποφυγή του πολέμου στην Ουκρανία γαιτί θα μπορούσε να προκαλέσει εκτόξευση στις ήδη αυξανόμενες τιμές της βενζίνης και τους ρυθμούς πληθωρισμού που με τη σειρά τους θα μπορούσαν να βλάψουν περαιτέρω τις πιθανότητες των Δημοκρατικών στις ενδιάμεσες εκλογές.
Τι θα υπονομεύσει τις συζητήσεις
Η πιο μεγάλη απειλή για την επιτυχία οποιασδήποτε συνομιλίας Πούτιν-Μάιντεν είναι η ασυμβίβαστη φύση των θέσεων των δύο πλευρών. Οι Ρώσοι απαιτούν διαβεβαίωση ότι δεν θα επιτραπεί ποτέ στην Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και θέλουν η συμμαχία να αποσύρει όπλα και στρατεύματα από κράτη μέλη, όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία. Αυτή η προϋπόθεση είναι αδιαπραγμάτευτη για τη Δύση, η οποία λέει ότι εναπόκειται στα μεμονωμένα έθνη να αποφασίσουν για τις τύχες τους. Οι ΗΠΑ απορρίπτουν τις ρωσικές προειδοποιήσεις ότι αισθάνονται ότι απειλούνται από την επέκταση του ΝΑΤΟ στα ανατολικά, χαρακτηρίζοντας τη συμμαχία ως καθαρά αμυντική.
Ο Ρώσος ηγέτης έχει επίσης υπογραμμίσει ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ στην πρώην Σοβιετική δημοκρατία να κάνει μια ιδεολογική κίνηση προς τα δυτικά προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Έτσι, οποιαδήποτε προσπάθεια θα μπορούσε να υπονομεύσει την ιστορική του αποστολή και να είναι δύσκολο να την αποδεχτεί. Αλλά αν έχει αποφασίσει ότι το κόστος μιας εισβολής στην Ουκρανία είναι μεγάλο, ο Μπάιντεν μπορεί να καταφέρει να δημιουργήσει μια διπλωματική οδό για τον Ρώσο ηγέτη. Υπάρχουν πολλά ζητήματα, όπως ο έλεγχος των όπλων, η αναχαίτιση των συγκρούσεων στον κυβερνοχώρο και η παρεμπόδιση της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων, που θα μπορούσαν να καταστήσουν κάθε πλευρά ασφαλέστερη.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNN