H Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης ανακοίνωσε τη διαδικτυακή προβολή της περφόρμανς «Μυστήριο 2: Λόγια του Ρολογιού», που πραγματοποιήθηκε με τη συμβολή της Λυδίας Κονιόρδου τον περασμένο Νοέμβριο.
PANTELIZ PHOTOGRAPHY/PANTELIS LADAS
Επιχρωματίζοντας το Ρολόι, το μνημειώδες τοπόσημο της πόλης που δεσπόζει στον λόφο του Αρχαιολογικού Χώρου της Ελευσίνας, τα «Λόγια του Ρολογιού» φιλοξένησαν στην τρίτη τους έκδοση, την σπουδαία ερμηνεύτρια των κειμένων της ελληνικής γλώσσας, Λυδία Κονιόρδου.
PANTELIZ PHOTOGRAPHY/PANTELIS LADAS
Σε μια ξεχωριστή απαγγελία ορατή από τον πεζόδρομο της οδού Νικολαΐδου, η καλλιτέχνις με την περίσσια ευαισθησία, έδωσε πνοή στο αριστουργηματικό ποίημα του Άγγελου Σικελιανού «Ιερά Οδός», καθώς και σε αποσπάσματα από την Ελευσίνια Διαθήκη του, αποκαλύπτοντας στο πλαίσιο ενός μουσικού διαλόγου με τον συνθέτη Τάκη Φαραζή, πτυχές της ιστορίας αλλά και της μυθολογίας της αγαπημένης πόλης του ποιητή, της Ελευσίνας και του εμβληματικού δρόμου που οδηγεί σε αυτήν.
Συναισθηματικοί και ιδεολογικοί δεσμοί PANTELIZ PHOTOGRAPHY/PANTELIS LADAS
Η ξεχωριστή περφόρμανς αποτελεί μέρος μιας σειράς πρωτότυπων ηχητικών, ερμηνειών κειμένων-ορόσημων της ελληνικής λογοτεχνίας από διακεκριμένους καλλιτέχνες, που σηματοδοτούν το «Μυστήριο 2: Λόγια του Ρολογιού» το οποίο θα προβάλλεται δωρεάν από την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου, στις 6 το απόγευμα, στο επίσημο κανάλι YouTube της 2023 ΕΛΕVΣΙΣ.
PANTELIZ PHOTOGRAPHY/PANTELIS LADAS
Η σχέση του Άγγελου Σικελιανού με την Ελευσίνα είχε ξεκινήσει σε πολύ νεαρή ηλικία, όταν από τις πλαγιές του όρος Αιγάλεω είδε το περίφημο όραμα με τους ιεροφάντες που κατευθύνονταν προς το ιερό της θεάς Δήμητρας. Οι συναισθηματικοί και ιδεολογικοί του δεσμοί με την πόλη εδραιώθηκαν χρόνια αργότερα, μέσα από τις τακτικές του επισκέψεις στις φιλολογικές συναντήσεις και τα δείπνα που οργάνωνε ο Γιώργος Δομέστιχος και η σύζυγός του Αμαλία, ενώ δηλωτική της σύνδεσής του με την πόλη ήταν και η επιλογή του να τελέσει τον γάμο του με την Άννα Καραμάνου, καρπό του σκανδαλώδους έρωτά τους, στον μικρό βωμό του ιερού ναού της Ελευσίνας, την Αγέλαστο Πέτρα.
Απολύτρωση του ανθρώπου από την καταπίεση και τον πόνο
PANTELIZ PHOTOGRAPHY/PANTELIS LADAS
Ο Άγγελος Σικελιανός γράφει την «Ιερά Οδό» το 1935 προσδίδοντας μυθολογία στον τόπο της Ελευσίνας, όπως ο τόπος αυτός είχε προσδώσει μυθολογία στο ίδιο το έργο του ποιητή. Στον δρόμο που οδηγούσε από την Αθήνα στην Ελευσίνα, με τις αρχαίες πομπές των Ελευσίνιων να ακολουθούν, ο ποιητής μιλά για την απολύτρωση του ανθρώπου από την καταπίεση και τον πόνο, μέσα από το «συμβολικό δρώμενο».
PANTELIZ PHOTOGRAPHY/PANTELIS LADAS
Στέλνει με τη δική του χαρακτηριστική γλώσσα ένα παρήγορο μήνυμα ανάστασης και θριάμβου της ζωής, για τον ξεπεσμό και την υποδούλωση που οδήγησε τον άνθρωπο η αφροσύνη του να υποτάξει τη Μάνα-Γη, το σύμβολο της μητρότητας και της αγάπης. Η «Ιερά Οδός» του Σικελιανού είναι ένα ποίημα-όραμα για τη μέρα της σωτηρίας και της λύτρωσης, όταν η ψυχή του ανθρώπου θα συμφιλιωθεί με τους αιώνιους νόμους της ζωής και της φύσης. Η δράση «Λόγια του Ρολογιού» ξεκίνησε τον Οκτώβριο 2020 με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη να ζωντανεύει την «Περσεφόνη» του Γιάννη Ρίτσου, σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού, και τον Γιάννη Βογιατζή να ερμηνεύει τον Μάιο 2021 αποσπάσματα από το εθνεγερτικό κείμενο της «Ελληνικής Νομαρχίας του Ανωνύμου του Έλληνος», σε σκηνοθεσία Βίκτωρα Αρδίττη.
naftemporiki.gr