Την ανάγκη λήψης μέτρων για τη θωράκιηση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
«Ο τουριστικός κλάδος της χώρας μας, που έχει πληγεί σοβαρά από τις συνέπειες της πανδημίας, έρχεται σήμερα αντιμέτωπος και με το μεγάλο κύμα ανατιμήσεων που φέρνει η αύξηση των τιμών της ενέργειας. Με τα μηνύματα για τη φετινή χρονιά να είναι ιδιαίτερα θετικά, πρέπει να λάβουμε άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να θωρακίσουμε την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού» είπε ο κ. Ανδρουλάκης.
Όπως σημείωσε, «οφείλουμε να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο, ολοκληρωμένο τουριστικό προϊόν με το οποίο θα επιτύχουμε την επέκταση της τουριστική σεζόν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, δίνοντας έμφαση σε μορφές τουρισμού, όπως ο χειμερινός και ο συνεδριακός τουρισμός, δημιουργώντας έτσι προϋποθέσεις περιφερειακής ανάπτυξης». Παρατήρησε ακόμη πως η διασύνδεση με τον αγροδιατροφικό τομέα θα πρέπει να αποτελεί εθνικό στόχο, ώστε να τονωθεί και η εξωστρέφεια των ελληνικών προϊόντων μέσα από το μεγάλο ρεύμα των επισκεπτών της χώρας.
«Το σχέδιο δράσης για την τουριστική ανάπτυξη που επεξεργάστηκε ο ΣΕΤΕ αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο που επιδιώκει να καλύψει την παντελή έλλειψη στρατηγικής για τον τουρισμό από την πλευρά της κυβέρνησης» τόνισε, σημειώνοντας πως η χάραξη στρατηγικού σχεδίου για τον τουρισμό είναι πρωτίστως ευθύνη της κυβέρνησης.
Στη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν τα διαχρονικά προβλήματα του ελληνικού τουρισμού, που αφορούν τις υποδομές όπως λιμάνια και αεροδρόμια, τα δίκτυα ενέργειας και ύδρευσης, καθώς και τη διαχείριση απορριμμάτων που επηρεάζουν τη λειτουργία του τουρισμού και την ποιότητα των ελληνικών προορισμών. Σύμφωνα με το ΚΙΝΑΛ στη συνάντηση ετέθη «το ζήτημα της έλλειψης ειδικευμένου προσωπικού, που εντάθηκε μέσα στην πανδημία, καθώς το τουριστικό εισόδημα της χώρας περιορίστηκε δραστικά», ενώ «τονίστηκε η απαξίωση των σχολών τουριστικών επαγγελμάτων της χώρας και η έλλειψη διασύνδεσης των προγραμμάτων κατάρτισης με τις επιχειρήσεις του τουρισμού».
Από όλες τις πλευρές τονίστηκε η ανάγκη στενής συνεργασίας προκειμένου το τουριστικό εισόδημα της χώρας, το οποίο αποτελεί και σημαντικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, να διαχυθεί σε μεγαλύτερη περίοδο του έτους και πέραν της θερινής και σε περισσότερες Περιφέρειες.