Στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται σήμερα και αύριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Kορυφής ΕΕ-Αφρικανικής Ένωσης, της οποίας θα προηγηθεί άτυπη συνάντηση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.
Η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Αφρικανικής Ένωσης πραγματοποιείται έπειτα αναβολή, με τις διηπειρωτικές σχέσεις, ωστόσο, να έχουν πληγεί άσχημα, σχολιάζει το Politico, εν μέρει λόγω του αντίκτυπου και της διαχείρισης της πανδημίας του κορωνοϊού (κατηγορίες για εμβολιαστικό απαρχάιντ, ταξιδιωτικές απαγορεύσεις) αλλά και λόγω αυτού που αξιωματούχοι και διπλωμάτες περιγράφουν ως μια σειρά από πολιτικά λάθη και επίμονη πολιτιστική κώφωση. Οι Αφρικανοί ηγέτες ανησυχούν επίσης για την πράσινη ατζέντα της ΕΕ, με τον αναλυτή Aanu Adeoye να συνοψίζει τη διάσταση μεταξύ ΕΕ-Αφρικής: «Οι Ευρωπαίοι ενδιαφέρονται κυρίως να σταματήσουν τη ροή των μεταναστών, ενώ οι αφρικανικές χώρες ενδιαφέρονται να μιλήσουν για την ανάπτυξη των οικονομιών τους».
Η ευρωπαϊκή πλευρά εμφανίζεται πιο ενθουσιασμένη για την Σύνοδο. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, την αποκαλεί «νέα συμμαχία μεταξύ Αφρικής και Ευρώπης». Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, αναφέρεται σε μια «Νέα Συμφωνία με την Αφρική» και την περασμένη εβδομάδα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υποσχέθηκε επενδύσεις 150 δισ. ευρώ στην αφρικανική ήπειρο έως το 2027 ως μέρος της πρωτοβουλίας Global Gateway» (Παγκόσμια Πύλη), που είναι η ευρωπαϊκή απάντηση στον κινεζικό «δρόμο του μεταξιού» (One belt, one road).
Η Σύνοδος Κορυφής έρχεται σε μια περίοδο τεταμένων σχέσεων. Η Γαλλία ετοιμάζεται να αποσύρει στρατεύματα από το Μάλι, αφού η στρατιωτική κυβέρνηση του Μπαμάκο προσέλαβε Ρώσους μισθοφόρους για να πολεμήσουν τους τρομοκράτες και απέλασε τον Γάλλο πρεσβευτή. Η Ευρώπη παρακολουθεί νευρικά καθώς οι στρατηγοί στο Μάλι, την Μπουρκίνα Φάσο και τη Γουινέα ανατρέπουν άμαχες κυβερνήσεις και την ίδια ώρα τα παρακλάδια του Ισλαμικού Κράτους και άλλων τζιχαντιστικών ομάδων κερδίζουν έδαφος από το Σαχέλ στην κεντρική Αφρική.
Τι αναφέρουν κυβερνητικές πηγές
Η Σύνοδος της ΕΕ με τις αφρικανικές χώρες επιδιώκει να θέσει τις βάσεις για μια φιλόδοξη εταιρική σχέση ανάμεσα στην ΕΕ και την Αφρική που αφορά όλο το φάσμα των προκλήσεων, από την πράσινη μετάβαση και την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, μέχρι τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, καθώς και τη μετανάστευση και την κινητικότητα, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.
Στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης είναι τα ανοίγματα και η ενίσχυση των σχέσεων με την υποσαχάρια Αφρική, κάτι που δρομολογείται ήδη μέσω της «διπλωματίας των εμβολίων», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει ήδη δωρίσει 3 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων στην Αφρική.
Σε ό,τι αφορά την ενέργεια και την πράσινη μετάβαση της αφρικανικής ηπείρου, υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα ήδη έχει κομβικό ρόλο ως γέφυρα της Ευρώπης με την Αφρική μέσω της Αιγύπτου.
Η συμφωνία που υπέγραψαν η Ελλάδα και η Αίγυπτος τον περασμένο Οκτώβριο για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών, είναι το πρώτο εγχείρημα διασύνδεσης της Αφρικής με την Ευρώπη και μετατρέπει τη χώρα μας σε γέφυρα μεταφοράς καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας από την Αφρική στην Ευρώπη, σημειώνουν οι κυβερνητικές πηγές και τονίζουν πως το ελληνοαιγυπτιακό εγχείρημα έχει μεγάλη οικονομική και γεωπολιτική σημασία, καθώς μέσω αυτού η Ευρώπη μπορεί να εξασφαλίσει σταθερή και φθηνή «καθαρή» ηλεκτρική ενέργεια και έχει αναγνωριστεί ήδη ως στρατηγικής σημασίας τόσο από την Ε.Ε. όσο και από τις ΗΠΑ.
Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού
Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ρουάντα Πωλ Καγκάμε (Paul Kagame) και με τον Πρόεδρο της Νιγηρίας Μουχαμαντού Μπουχάρι (Muhammadu Buhari), ενώ αργότερα θα συμμετάσχει σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή μετάβαση, την ψηφιοποίηση και τις μεταφορές.
Το πρωί της Παρασκευής, ο πρωθυπουργός συμπροεδρεύει με τον Ιρλανδό ομόλογό του σε πάνελ με θέμα τη γεωργία και την βιώσιμη ανάπτυξη και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για να μετάσχει στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.
Εκεί, θα μιλήσει σε πάνελ με θέμα την υπονόμευση των δημοκρατικών αρχών, μαζί με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι (Nancy Pelosi) και την υπουργό Άμυνας της Γερμανίας Κριστίνε Λάμπρεχτ (Christine Lambrecht) και συντονιστή τον Ίβαν Κράστεβ (Ivan Krastev), ενώ έχει προγραμματίσει σειρά επαφών στο περιθώριο της Διάσκεψης.
naftemporiki.gr