Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected]
Τα ρωσικά στρατεύματα στις νότιες και δυτικές περιφέρειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας άρχισαν να επιστρέφουν στις βάσεις τους μετά την ολοκλήρωση των στρατιωτικών ασκήσεων, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ. «Οι μονάδες επιστρέφουν ήδη, σιδηροδρομικώς και οδικώς», τόνισε ο Ρώσος αξιωματούχος. Επτά λέξεις που αναθερμαίνουν τις ελπίδες για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία. Μια αποκλιμάκωση που είχε αρχίσει από χθες το βράδυ σε τρεις φάσεις:
-Αρχικά με την δήλωση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ ότι υπάρχει «παράθυρο για τις διαπραγματεύσεις και τον διάλογο».
-Στη συνέχεια με την επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου Ολαφ Σολτς στο Κίεβο και τα μηνύματα, που έστειλε προς πάσα κατεύθυνση
-Και τέλος, με την τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον. «Υπήρξε συμφωνία ότι απομένει ένα κρίσιμο παράθυρο για τη διπλωματία και για να κάνει η Ρωσία ένα βήμα πίσω από τις απειλές της απέναντι στην Ουκρανία", ανέφερε ένας εκπρόσωπος του Τζόνσον.
Οι αγορές, που είναι και ο καλύτερος κριτής, αξιολόγησαν αμέσως την πορεία αποκλιμάκωσης: Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άνοιξαν ανοδικά και οι τιμές πετρελαίου και του φυσικού αερίου υποχωρούν.
Ολοι αναμένουν τώρα το αποτέλεσμα της επίσκεψης του Γερμανού καγκελάριου Ολαφ Σολτς στη Μόσχα και της συνάντησής του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Θα καταφέρει ο «άχρωμος» Σολτς να «θάψει το τσεκούρι του πολέμου»; Ηδη χθες, ο Γερμανός καγκελάριος άνοιξε ένα παράθυρο στην ειρήνη, κατά τη συνάντηση που είχε στο Κίεβο με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι: «Δεν είναι θέμα η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ», είπε ο Σολτς, θέλοντας να καθησυχάσει τις ανησυχίες του Κρεμλίνου. Συμβολικά μάλιστα, ο Σολτς δεν πέταξε απευθείας στη Μόσχα από το Κίεβο, αλλά επέστρεψε πρώτα στο Βερολίνο. Στη διπλωματία , μετράνε και οι συμβολικές χειρονομίες, άλλωστε.
Το κλίμα αλλάζει; Σε πείσμα των μυστικών υπηρεσιών που έχουν προβλέψει για αύριο ρωσική στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία; Σε λιγότερο από 24 ώρες θα το ξέρουμε. Ο ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Bundeswehr του Μονάχου, λέει πάντως ότι καμία μυστική υπηρεσία δεν μπορεί να πει ακριβώς εάν και πότε θα πραγματοποιηθεί μια επίθεση. Τέτοιες πληροφορίες είναι μέρος του ψυχολογικού πολέμου. «Ούτε ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν γνωρίζει ακόμη αν πρέπει να εισβάλει στην Ουκρανία την Τετάρτη ή την Πέμπτη ή οποτεδήποτε», λέει ο στρατιωτικός ιστορικός και συγγραφέας Σόνκε Νάιτζελ από το Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ. Υποψιάζεται ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν «σάλπισε» μια ημερομηνία για να σταματήσει τον Πούτιν . Σε λιγότερο από 24 ώρες θα το ξέρουμε…