Από την έντυπη έκδοση
Της Έφης Τριήρη
[email protected]
Το «σχοινί τεντώνει» επικίνδυνα και δοκιμάζει τις αντοχές της παγκόσμιας οικονομίας. Τα στοιχεία στις ΗΠΑ έδειξαν ότι ο πληθωρισμός «έτρεξε» με ρυθμό 7,5% τον Ιούνιο, ξαφνιάζοντας την αγορά με την ορμητικότητά του. Είναι πλέον περισσότερο από σαφές ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί σε πιο υψηλά επίπεδα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ ό,τι είχε υπολογιστεί.
Η ίδια σχεδόν εικόνα και στην Ευρωζώνη, με τον πληθωρισμό στο 5,1% και με την Κομισιόν να αναθεωρεί προς τα πάνω τις φετινές προβλέψεις της για τις τιμές καταναλωτή. Οι ευσεβείς πόθοι ότι οι πιέσεις θα αποδυναμώνονταν σταδιακά όχι μόνο δεν έχουν εκπληρωθεί, αλλά πέφτουν παταγωδώς στο κενό, αφού οι κινητήριες δυνάμεις που τροφοδοτούν τον πληθωρισμό είναι εδώ και συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό. Οι διαταραχές στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα θα συνεχιστούν και φέτος, πιθανόν και το 2023, καθώς βρίσκονται σε πλήρη συνάρτηση με την εξέλιξη της πανδημίας. Από την άλλη πλευρά, δεν διαφαίνεται κάποια εκτόνωση για τις τιμές ενέργειας, με την ουκρανική κρίση σε κλιμάκωση και με τη ζήτηση να παραμένει ιδιαίτερα υψηλή σε έναν κόσμο που επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα από την πανδημία του κορονοϊού. Η τιμή πετρελαίου στα 100 δολάρια είναι θέμα χρόνου, όπως έχουν διαμηνύσει στρατηγικοί αναλυτές.
Στις ΗΠΑ υπάρχει ακόμη μία δυναμική πληθωρισμού, οι αυξήσεις των μισθών, που σε ορισμένες περιπτώσεις γίνονται και υπερβολικές, καθώς οι επιχειρήσεις έχουν επιδοθεί σε «κυνήγι» ταλέντων την ώρα που οι ελλείψεις στην αγορά δεν μπορούν να καλυφθούν. Το ακριβό κόστος αρχίζει να αποτυπώνεται και στα εταιρικά κέρδη, με αρκετές επιχειρήσεις να εμφανίζονται συγκρατημένες στις κατευθυντήριες γραμμές τους, προειδοποιώντας για αυξήσεις τιμών. Που σημαίνει ότι οι καταναλωτές δεν έχουν ακόμη δει ολόκληρο το «κάδρο» του πληθωρισμού, μέσα σε έναν κόσμο που «δεν ξέρεις τι ακριβώς σου ξημερώνει».
Στην Αμερική, διευθύνοντες σύμβουλοι κορυφαίων επιχειρήσεων υποστηρίζουν ότι ακόμη και «επιθετικές» επιτοκιακές αυξήσεις από τη Φέντεραλ Ριζέρβ δεν πρόκειται να επιλύσουν άμεσα την κρίση του πληθωρισμού. Η ΕΚΤ βρίσκεται σε… δίλημμα, όπως δείχνουν οι δηλώσεις ακόμη και των πλέον ήπιων για τις θέσεις τους αξιωματούχων, εν μέσω ωστόσο αντιφατικών μηνυμάτων από τις αγορές κρατικών ομολόγων.
Ενώ κάποιοι οίκοι αξιολόγησης βλέπουν ότι οι αγορές εξακολουθούν να έχουν στηρίγματα, τελευταίως ανεβαίνουν οι τόνοι από διαχειριστές κεφαλαίου, αναλυτές, αλλά και τον γερμανικό Τύπο για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στις πιο υπερχρεωμένες αγορές. Το πρόβλημα αυτήν τη φορά είναι ότι όλες οι χώρες ανεξαιρέτως εξέρχονται από την κρίση με υπέρογκα χρέη και μία τοπική αναταραχή θα μπορούσε να εξελιχθεί σε περιφερειακή και εν συνεχεία σε γενική. Ελπίδα, ότι μέσα στην ανάγκη μπορεί να αναδυθούν πιο ήπιες και πιο προσαρμοσμένες δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές.