Ρώσος πρέσβης: Στην Ελλάδα δεν παρατηρούνται «αντιρωσικές υστερίες»

Τετάρτη, 09 Φεβρουαρίου 2022 16:35
UPD:16:38
A- A A+

Για τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας, τη συνεργασία των δύο χωρών, καθώς και τις εξελίξεις με τη στάση της Δύσης απέναντι στη Μόσχα μίλησε ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα, Αντρέι Μάσλοβ.

«Το έδαφος στην Ελλάδα δεν είναι ευνοϊκό για αντιρωσική προπαγάνδα» υπογραμμίζει, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Sputnik.

Ο ίδιος παραδέχεται ότι παρότι πολλά ΜΜΕ της Δύσης εξαπολύουν «πληροφοριακή επίθεση κατά της Ρωσίας» με ενθάρρυνση από τις τοπικές Αρχές, στην Ελλάδα δεν παρατηρούνται «αντιρωσικές υστερίες» και οι Έλληνες δεν ξεχνούν «τις ένδοξες σελίδες της κοινής Ιστορίας των δύο λαών».

Αναγνωρίζει, επίσης, πως υπάρχουν «τεχνητοί περιορισμοί» στη συνεργασία των δύο πλευρών, λόγω της συμμετοχής της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, αλλά επικεντρώνεται στους τομείς στους οποίους υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον για σύμπλευση, όπως οι επενδύσεις και η ενέργεια.

Ο πρέσβης, παράλληλα, κάνει ειδική μνεία στο Έτος Ιστορίας Ρωσίας-Ελλάδας αλλά και τις τουριστικές ροές Ρώσων προς ελληνικό έδαφος και τις προοπτικές αύξησής τους.

Δεν ξεχνά, επίσης, να κάνει μία αποτίμηση των ελληνο-ρωσικών σχέσεων που χαρακτηρίστηκαν από πλούσιες επαφές την περασμένη χρονιά.

Αποτιμώντας τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας κατά το 2021, ο κ. Μάσλοβ σημειώνει πως, παρά τον παράγοντα της πανδημίας και τους περιορισμούς της, στις σχέσεις με την Ελλάδα η χρονιά που πέρασε αποδείχθηκε πρωτόγνωρα πλούσια σε επαφές σε ανώτατο και υψηλό επίπεδο και σε σημαντικές διμερείς εκδηλώσεις. Απαριθμώντας τες, επισημαίνει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε για πρώτη φορά τη Ρωσία ως πρωθυπουργός και πως ως αποτέλεσμα των ενδελεχών διαπραγματεύσεων με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, εγκρίθηκε ένα ολοκληρωμένο διακρατικό σχέδιο δράσης για την περίοδο 2022-2024 κι έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες για την υλοποίηση των συμφωνιών που έχουν επιτευχθεί.

Σε ερώτηση τι μπορούν να περιμένουν οι Ρώσοι τουρίστες φέτος κι αν υπάρχουν προβλέψεις για την τουριστική ροή, απαντά πως σταδιακά γίνεται επαναφορά των τουριστικών ροών, αν και όχι τόσο γρήγορα όσο θα ήθελαν τόσο οι Ρώσοι πολίτες, όσο και οι Έλληνες. Όπως αναφέρει, πέρυσι, από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο την Ελλάδα επισκέφθηκαν 170.400 Ρώσοι (το 2020, ήταν μόνο 20.000) και τη Ρωσία επισκέφθηκαν 4.200 Έλληνες. Αυτό έγινε δυνατόν χάρη στη χαλάρωση των υγειονομικών περιορισμών, την επανεκκίνηση των τακτικών πτήσεων και την αναγνώριση από τις ελληνικές Αρχές των ρωσικών πιστοποιητικών εμβολιασμού. «Μέχρι στιγμής, οι αριθμοί είναι σίγουρα κατώτεροι από αυτούς που ήταν πριν την πανδημία, η θετική τάση όμως είναι προφανής. Η Αθήνα ενδιαφέρεται για πλήρη αποκατάσταση των πτήσεων τσάρτερ από τη Ρωσία. Αυτό το ζήτημα εξετάζεται. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης» δηλώνει.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν κάποια πρότζεκτ μεγάλων ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα, ο κ. Μάσλοβ εξηγεί πως Ρώσοι επιχειρηματίες υλοποιούν δύο μεγάλα πρότζεκτ σχετικά με την κατασκευή ξενοδοχειακών συγκροτημάτων στην Κρήτη και στον Σκορπιό αξίας άνω των 400 εκατ. και 165 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. Και τα δύο θεωρούνται στρατηγικές επενδύσεις εδώ. Υπάρχει ήδη ένα επιτυχημένο παράδειγμα επένδυσης στην εταιρεία γαλακτοκομικών προϊόντων «Δωδώνη», τα προϊόντα της οποίας βρίσκονται στα ράφια όλων σχεδόν των ελληνικών σούπερ μάρκετ και εξάγονται στο εξωτερικό, επισημαίνει και συμπληρώνει: «η πρεσβεία παρακολουθεί την πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος για την ιδιωτικοποίηση κρατικών περιουσιακών στοιχείων και ενημερώνει τις αρμόδιες ρωσικές υπηρεσίες. Αλλά τις αποφάσεις σχετικά με τη σκοπιμότητα των νέων επενδύσεων τις παίρνουν, βεβαίως, οι επιχειρηματίες μας».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή