Πρόσφατα οι επιστήμονες εντόπισαν μια νέα τάση που ανέπτυξαν στην αναζήτηση τροφής οι όρκες. Διαπίστωσαν ότι επιτίθονται συντονισμένα και με στρατηγική εναντίον ενήλικων μεγάλων φαλαινών ακόμη εναντίον των γιγάντιων μπλε φαλαινών γεγονός που θεωρείται πρωτοφανές στον ωκεάνιο κόσμο.
Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Biology Letters» ερευνητές του Πανεπιστημίου Deakin στην Αυστραλία αναφέρουν ότι οι όρκες έχουν βρει ένα ακόμη νέο τρόπο να τρέφονται. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τις όρκες στο Αρχιπέλαγος Κροζέ στο νότιο Ινδικό Ωκεανό. Στο αρχιπέλαγος βρίσκονται πολλά ηφαιστειογενή κατά βάση μικρότερα και μεγαλύτερα νησιά. Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία για τη συμπεριφορά που είχαν οι όρκες στο χρονικό διάστημα 2010-2017.
Καθώς οι παραδοσιακές περιοχές αλιείας «στεγνώνουν» από την εντατικοποίηση αυτής της δραστηριότητας οι αλιείς αναζητούν νέες περιοχές για να ψαρέψουν. Μια από αυτές είναι ο νότιος Ινδικός Ωκεανός όπου υπάρχει ακόμη σε αφθονία το παταγωνικό οδοντόψαρο που αποτελεί στόχο των αλιέων τα τελευταία χρόνια.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι κάποιες όρκες αποφάσισαν κάποια στιγμή να επιτεθούν στα δίχτυα που ήταν γεμάτα με το παταγωνικό οδοντόψαρο. Σύμφωνα με τους ερευνητές οι όρκες που έκαναν την αρχή όχι μόνο άρχισαν να εξελίσσουν την ικανότητα τους να κλέβουν ψάρια από τους αλιείς αλλά στη συνέχεια άρχισαν να διδάσκουν αυτές τις μεθόδους σε άλλες όρκες.
Έτσι οι όρκες βρίσκουν στα δίχτυα των αλιέων μία νέα απρόσμενη και σχετικά εύκολη στην απόκτηση πηγή διατροφής. Κάποιες φορές η επιχείρηση… κλοπής είναι απόλυτα πετυχημένη και οι όρκες αρπάζουν από τα δίχτυα τις ψαριές των αλιέων. Άλλες φορές οι όρκες δεν καταφέρουν να μπουν μέσα στα γεμάτα δίχτυα και έτσι περιορίζονται στα υπολείμματα της ψαριάς που έχει απομείνει σε αυτά.
Οι ερευνητές εντόπισαν στην αρχή της έρευνας τους 17 όρκες να κάνουν επιθέσεις στις ψαριές και στα τέλη της έρευνας οι όρκες που έκαναν επιθέσεις είχαν φτάσει τις 43. Εκτιμούν ότι αιτία αυτής της συμπεριφοράς είναι ότι για διαφόρους λόγους δυσκολεύονται πλέον στην ανεύρεση θηραμάτων. Οι ειδικοί αναμένεται να παρακολουθήσουν πλέον πιο επισταμένα αυτή την συμπεριφορά που έχουν οι όρκες για να εξάγουν περισσότερα συμπεράσματα.