Τουλάχιστον είκοσι βαρυποινίτες –όλοι αλλοδαποί- που έλαβαν πενθήμερη αδεια βάσει του νόμου, δεν επέστρεψαν στις φυλακές Μαλανδρίνου, με την αστυνομία να εκφράζει φόβους ότι οι εν λόγω κρατούμενοι έχουν προχωρήσει στη σύσταση νέων συμμοριών.
Το θέμα έχει προκαλέσει προβληματισμό για την εφαρμογή το μέτρου της χορήγησης αδειών, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι εν λόγω κρατούμενοι έλαβαν τις άδειες σχεδόν ταυτόχρονα.
Ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Σωτήρης Μπάγιας, σημείωσε πως ο θεσμός των αδειών προβλέπεται από το νόμο, εκφράζοντας τη θέση της Ενωσης ότι ο θεσμός αυτός είναι σωστός ως ιδέα. «Μπορεί να υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις, αλλά είναι ένας θεσμός που έχει πολλά οφέλη παρά το κόστος», εκτίμησε ο κ. Μπάγιας.
Ομοίως και ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Σωτήρης Βλάχος, εκτίμησε πως το κόστος της αρνητικής συμπεριφοράς ορισμένων κρατουμένων είναι μικρό μπροστά στην ωφέλεια του Σωφρονιστικού Συστήματος από την εφαρμογή του μέτρου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, σε σύνολο 12.185 αδειών την τελευταία τετραετία, το ποσοστό παραβιάσεων ήταν μόλις 4% (468 περιπτώσεις). Ειδικά όσον αφορά το Κατάστημα Κράτησης Μαλανδρίνου, όπως διευκρίνισε ο κ. Βλάχος, το 2006 χορηγήθηκαν 278 άδειες και σημειώθηκαν 24 παραβιάσεις( μέσος όρος παραβιάσεων 8%).
Οι άδειες χορηγούνται από το τριμελές Πειθαρχικό Συμβούλιο της Φυλακής, του οποίου πρόεδρος είναι ο εποπτεύων το Κατάστημα Εισαγγελικός Λειτουργός, ο διευθυντής του Καταστήματος και ο προϊστάμενος της κοινωνικής Υπηρεσίας του Καταστήματος και όπως σημείωσε ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, στην περίπτωση του Μαλανδρίνου οι αποφάσεις για όλες τις άδειες ελήφθησαν ομόφωνα.
Σύμφωνα με τον κ. Βλάχο το μέτρο των αδειών είναι σωστό και όπως επισήμανε, «αν δεν υπήρχε η προσδοκία της άδειας, ο κρατούμενος δεν θα είχε κανένα κίνητρο πειθαρχημένης συμπεριφοράς στις Φυλακές, γιατί αλλιώς δεν θα είχε τίποτα να χάσει».
Σύμφωνα με το Σωφρονιστικό Κώδικα ( Ν.2776/99) οι προϋποθέσεις για την χορήγηση αδειών προβλέπονται από το άρθρο 54 επ και σε συντομία είναι οι εξής: α) να έχει εκτιθεί το 1/5 της ποινής ή 8 συνολικά έτη σε περίπτωση ποινής ισόβιας κάθειρξης, β) να μην εκκρεμεί ποινική διαδικασία για αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος, γ) να εκτιμάται ότι δεν υπάρχει κίνδυνος διαπράξεως νέων εγκλημάτων και δ) να εκτιμάται ότι δεν υπάρχει κίνδυνος φυγής.