Για πρώτη φορά ο πρωτογενής τομέας στον αναπτυξιακό

Δευτέρα, 07 Φεβρουαρίου 2022 11:22
UPD:11:24
A- A A+

The N Society

Του Σπήλιου Λιβανού,
Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Ν.Δ.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ του Κυριάκου Μητσοτάκη πιστεύει σε ένα μοντέλο ανάπτυξης εξωστρεφές, με τις επενδύσεις να αποτελούν ένα από τα κλειδιά για τη βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Με συγκεκριμένα και σταθερά βήματα προχωράμε στη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος και στην προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο κεντρικό ρόλο διαδραματίζει ο πρωτογενής τομέας, αφού η αγροτική παραγωγή είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη της χώρας μας. Γι' αυτό στηρίζουμε τον αγροτικό τομέα και τους ανθρώπους του με σχέδιο και συγκεκριμένες παρεμβάσεις.

Ο αναπτυξιακός νόμος που πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Δίνει αναπτυξιακή ώθηση στη χώρα και για πρώτη φορά στοχευμένα ωφελεί σημαντικά τους αγρότες και μεταποιητές προϊόντων του πρωτογενούς τομέα. Ένα από τα 13 καθεστώτα που υιοθετεί αυτό το νομοσχέδιο αφορά ειδικά την αγροδιατροφή. Δηλαδή, την πρωτογενή παραγωγή και τη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων, καθώς και την αλιεία.

Σε αντίθεση με τον αναπτυξιακό ν. 4399/2016 που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και δεν κατάφερε να ικανοποιήσει τις επενδυτικές ανάγκες των παραγωγών μας, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με την πρόβλεψη εξειδικευμένου καθεστώτος για την «Αγροδιατροφή», παρέχει σήμερα στους αγρότες μας, στους αλιείς μας και στους μεταποιητές μας ένα επενδυτικό καθεστώς προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους.

Μαζί με το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το Ταμείο Ανάκαμψης, το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, το Ταμείο Μικρών Δανείων, διαμορφώνουμε ένα εξαιρετικά ευνοϊκό και ελπιδοφόρο πλαίσιο επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση των προϊόντων του, ενισχύοντας συνολικά την αγροτική οικονομία.

Η στήριξη των αγροτών μας και η ανάδειξη του αγροδιατροφικού κλάδου σε πυλώνα σταθερότητας και ανάπτυξης για την οικονομία μας αποτελεί βασική μας προτεραιότητα.

Η άριστη συνεργασία που είχαμε ως υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κατέληξε σε πολύ σημαντικές βελτιώσεις για τον αγροτικό κόσμο, που μέσα από τον νέο αναπτυξιακό έγιναν νόμος του κράτους.

Πρώτον, παρέχουμε τη δυνατότητα μεγαλύτερης ευελιξίας στα επενδυτικά σχέδια θερμοκηπιακών επιχειρήσεων, αυξάνοντας τη συμμετοχή των εγκαταστάσεων από το 45% στο 60% του συνολικού προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου, αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα αυτών των επενδύσεων, όπου το κόστος των δαπανών εγκατάστασης του θερμοκηπίου είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος των υπόλοιπων δαπανών.

Δεύτερον, συμπεριλαμβάνουμε τους δικαιούχους του αναπτυξιακού και τις οργανώσεις παραγωγών, γιατί πιστεύουμε ότι μόνο μέσω του «συνεταιρίζεσθαι» ο πρωτογενής τομέας μπορεί να αντεπεξέλθει σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης.

Τρίτον, εντάσσουμε τις ατομικές επιχειρήσεις με ανώτατο επιλέξιμο κόστος επενδυτικού σχεδίου ποσού διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ, μόνο για το καθεστώς «Αγροδιατροφή - πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων - αλιεία και υδατοκαλλιέργεια», δηλαδή μόνο για τις επενδύσεις του αναπτυξιακού νόμου που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Τέταρτον και πολύ σημαντικό, ικανοποιούμε ένα χρόνιο αίτημα του κλάδου του βάμβακος, παρέχοντας για πρώτη φορά τη δυνατότητα εκσυγχρονισμού των εκκοκκιστηρίων με χρηματοδότηση μέσω του αναπτυξιακού.

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ έμπρακτα τον «λευκό χρυσό» της πατρίδας μας, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του εμβληματικού αυτού προϊόντος στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Και μόνο το γεγονός ότι στη χώρα μας παράγεται το 85% της ευρωπαϊκής παραγωγής, δείχνει τις μεγάλες δυνατότητες και προοπτικές που έχει το ελληνικό βαμβάκι.

Με σχέδιο και όραμα δημιουργούμε για τη χώρα μας ένα φιλοεπενδυτικό περιβάλλον και ενισχύουμε την ελληνική οικονομία, για να εξασφαλίσουμε περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας.

Εκσυγχρονίζουμε τον πρωτογενή τομέα και στηρίζουμε την ελληνική περιφέρεια, για να δημιουργήσουμε μία νέα εποχή για την αγροτική παραγωγή με στέρεες βάσεις και την Ελληνίδα και τον Έλληνα πρωταγωνιστές.

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε