Έρευνα ΑΠΘ: 53.000 οι εκτιμώμενοι ασυμπτωματικοί και μη φορείς του ιού

Πέμπτη, 03 Φεβρουαρίου 2022 13:18
UPD:13:39
Konstantinos Tsakalidis / SOOC/Konstantinos Tsakalidis
A- A A+

Ανοδική τάση στη συγκέντρωση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 αποτυπώνεται στις πιο πρόσφατες μετρήσεις για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Όπως φαίνεται στα διαγράμματα, έπειτα από μία περίοδο δύο εβδομάδων με μικρές διακυμάνσεις μεταξύ των μετρήσεων, όπου υπήρξε σταθεροποίηση του ιικού φορτίου σε υψηλό επίπεδο, τις τελευταίες μέρες φαίνεται μία σταδιακή περαιτέρω αύξησή του.

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 31/01/2022 και της Τρίτης 01/02/2022 είναι:

-Αυξημένη (+29%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων του Σαββάτου 29/01/2022 και της Κυριακής 30/01/2022.

-Σταθερή (+4%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 24/01/2022 και Τρίτης 25/01/202.

«Η μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα είναι κάτι που δεν βλέπουμε μόνο στα λύματα ή στον εξαιρετικά υψηλό αριθμό των ημερήσιων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, είναι κάτι που αντιλαμβάνεται καθένας που ζει στην πόλη και διαπιστώνει τη συχνότητα που κάποιος βρίσκεται θετικός στο οικογενειακό, φιλικό ή εργασιακό του περιβάλλον. Μαθαίνουμε να ζούμε με τον ιό ανάμεσά μας και θωρακιζόμαστε απέναντί του, τηρώντας τα μέτρα αυτοπροστασίας από την έκθεσή μας σε αυτόν και κυρίως εμβολιαζόμαστε. Το στέλεχος Όμικρον μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα νοσογόνο, αλλά πλήρως προστατευμένοι από τη βαριά νόσηση είναι οι πλήρως εμβολιασμένοι. Μην ξεχνάμε ότι δεν έχει εξαλειφθεί το στέλεχος Δέλτα, σε μολύνσεις από το οποίο αποδίδονται οι βαριές νοσήσεις και οι θάνατοι συμπολιτών μας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Σε ό,τι αφορά την εκτίμηση του συνολικού αριθμού των μολυσμένων ατόμων (συμπτωματικοί και ασυμπτωματικοί φορείς) με βάση τη μεθοδολογία που έχει δημοσιεύσει η Ομάδα του ΑΠΘ, ο καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ, Θοδωρής Καραπάντσιος δήλωσε:

«Τις τελευταίες ημέρες τα ενεργά καταγεγραμμένα κρούσματα, που εκκρίνουν ιικό φορτίο στα λύματα, εκτιμώνται περίπου στις 31.000. Τα συνολικά μολυσμένα άτομα -καταγεγραμμένα και μη καταγεγραμμένα, συμπτωματικοί και μη- είναι περίπου 53.000. Από αυτά περίπου 5.000 άτομα νοσούν με το στέλεχος Δέλτα, ενώ περίπου 48.000 άτομα νοσούν με το στέλεχος Όμικρον».

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Η μοριακή μέθοδος real-time PCR, που ανέπτυξε η Ομάδα του ΑΠΘ, έχει τη δυνατότητα να πολλαπλασιάζει επιλεκτικά το τμήμα του γονιδιώματος που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη ακίδα του στελέχους Όμικρον.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή