Εδώ και πέντε χρόνια ο Όμιλος υλοποιεί με επιτυχία ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε στέγες κτηριακών εγκαταστάσεων σχολείων και ιδρυμάτων, με πολλαπλά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.
Gια τον Όμιλο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ η υλοποίηση δράσεων για την προσαρμογή και τον μετριασμό των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή συνιστούν βασικό κομμάτι της στρατηγικής του για Βιώσιμη Ανάπτυξη. Στο πλαίσιο του ενεργειακού του μετασχηματισμού, ο Όμιλος επενδύει εμφατικά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθώς και στις νέες τεχνολογίες, με στόχο την ανάπτυξη δραστηριοτήτων χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Ήδη, διαθέτει ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ άνω του 1,3 GW -κυρίως φωτοβολταϊκών και αιολικών- σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, ενώ έχει θέσει ως μεσοπρόθεσμη επιδίωξη τα 0,6 GW εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ και στοχεύει στα 2 GW έως το 2030. Η δημιουργία βιώσιμων εγκαταστάσεων και πόλεων αποτελεί σημαντικό πυλώνα της πολιτικής Εταιρικής Ευθύνης που ακολουθούν τα ΕΛΠΕ, ευθυγραμμίζοντας την ομιλική στρατηγική με τον παγκόσμιο Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ που αφορά τις «Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες».
Στο πλαίσιο αυτό, εδώ και εννέα χρόνια ο Όμιλος υλοποιεί με επιτυχία ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε στέγες κτηριακών εγκαταστάσεων σχολείων και ιδρυμάτων, με πολλαπλά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του προγράμματος αποτελεί το μεγάλο έργο στις εγκαταστάσεις του Ασύλου Ανιάτων στην Κυψέλη Αττικής. Ο Όμιλος εγκατέστησε στο δώμα του νοσηλευτηρίου ένα σύγχρονο φωτοβολταϊκό σύστημα αυτοπαραγωγής ισχύος 100kW, παρουσιάζοντας στην πράξη ένα επιτυχημένο παράδειγμα εφαρμογής αποκεντρωμένης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και υψηλού βαθμού ιδιο-κατανάλωσης της παραγόμενης ενέργειας. Η εξοικονόμηση από τη λειτουργία του συγκεκριμένου φωτοβολταϊκού συστήματος αναμένεται να ξεπεράσει ετησίως τα 12.000 ευρώ, ένα ποσό το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί για τη χρηματοδότηση άλλων μεγάλων λειτουργικών αναγκών του φορέα.
Το 2020 ολοκληρώθηκε, επίσης, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος στην οροφή του Κέντρου Αγάπης Ελευσίνας, που είναι μεν μικρότερης κλίμακας έργο, αλλά μεγάλης αξίας για την κοινωνική δράση του Φορέα και γενικότερα για την πόλη της Ελευσίνας, η οποία, ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2023, δίνει ιδιαίτερη σημασία σε έργα και δράσεις που συμβάλλουν ενεργά στη δημιουργία «έξυπνων πόλεων». Θα πρέπει να επισημανθεί ότι, από το 2012 μέχρι σήμερα, ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ έχει θέσει σε λειτουργία 12 φωτοβολταϊκά συστήματα σε στέγες σχολείων και ιδρυμάτων, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος ~200kW και μέσης ετήσιας παραγωγής 284.000 kWh, μέσω της οποίας αποφεύγεται η έκλυση περίπου 266 τόνων διοξειδίου του άνθρακα. Υπολογίζεται ότι το μέσο ετήσιο οικονομικό όφελος από τη λειτουργία τους ανέρχεται σε περίπου 40.870 ευρώ. Τα Φ/Β συστήματα αποτελούν μόνιμες εγκαταστάσεις με μακρά περίοδο απόδοσης, που ξεπερνά τα 25 χρόνια, ενώ η τοποθέτησή τους γίνεται μελετημένα σε κτήρια και περιοχές με διαφορετικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα, έτσι ώστε κάθε φορά να εξυπηρετούνται ιδιαίτερες περιβαλλοντικές και κοινωνικές ανάγκες.
Επιπλέον, από το 2018 σε όλα τα φωτοβολταϊκά συστήματα του Ομίλου ενσωματώνεται έξυπνος μετρητής, ο οποίος παρέχει τη δυνατότητα 24ωρης παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας του κτηρίου και αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για παρεμβάσεις προκειμένου να επιτευχθεί επιπλέον εξοικονόμηση ενέργειας. Η ανάπτυξη και αδειοδότηση όλων των έργων γίνεται από τη θυγατρική εταιρεία «ΕΛΠΕ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ», ενώ η επιτυχής ολοκλήρωσή τους -και μάλιστα με ταχύτατους ρυθμούςείναι αποτέλεσμα της μεγάλης εμπειρίας και τεχνογνωσίας που διαθέτουν τα στελέχη της, τα οποία ακολουθούν με συνέπεια τις υψηλές προδιαγραφές ασφάλειας και ποιότητας που έχει θέσει ο Όμιλος. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, εκτός από τα πολλά θετικά σχόλια, έχει αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις και βραβεύσεις, μεταξύ άλλων το Χρυσό Βραβείο στον θεσμό «Hellenic Responsible Business Awards 2021» και το Ασημένιο Βραβείο στα «2020 Environmental Awards».