1. Άνοδος επιτοκίων η βασική παραδοχή των κλιματικών stress tests της ΕΚΤ
Mια ιδιαίτερα ακριβή υπόθεση θα αποτελέσει η μετάβαση σε μια οικονομία με ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα. Αυτό προκύπτει από τις παραδοχές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε ότι αφορά τα κλιματικά stress tests, μια και η μετάβαση θα αυξήσει τον πληθωρισμό και ως συνέπεια θα οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα τα επιτόκια. Ξεκίνησαν λοιπόν τα κλιματικά stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών και νέα δεδομένα εντάσσονται στις λειτουργικές αποφάσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων και η «Ν» διασφάλισε το script που έδωσε η Ευρωπαίκή Κεντρική Τράπεζα στις εποπτευόμενες τράπεζες της Ευρώπης, αναλύοντάς τους τη διαδικασία. Διαβάστε εδώ.
2. Απαλλαγή των πληγέντων της «Ελπίδας» από τα τέλη χρήσης δικτύου εξετάζει ο ΔΕΔΔΗΕ
Σε απαλλαγή των νοικοκυριών που υπέστησαν διακοπή ρεύματος λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας «Ελπίδα», από τα τέλη χρήσης δικτύου προσανατολίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ. Διαβάστε εδώ.
3. Τέλη κυκλοφορίας: Πότε εκπνέει η προθεσμία - Τι να προσέξετε
Έως τις 28 Φεβρουαρίου καλούνται οι πολίτες να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας 2022. Νέα παράταση δεν θα υπάρξει και όσοι δεν πληρώσουν εγκαίρως θα πληρώσουν τη διπλή τους αξία. Οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων μπορούν ήδη από τις 20 Νοεμβρίου να μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myCAR της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προκειμένου να κατεβάσουν το ειδοποιητήριο για τα τέλη ή να λάβουν βεβαίωση μη οφειλής. Διαβάστε εδώ.
4. Ουκρανική κρίση: Ο Πούτιν θέλει διάλογο και οι ΗΠΑ «ανοίγουν την πόρτα» για έλεγχο σε Ρουμανία και Πολωνία
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε χθες τη Δύση ότι σκόπιμα δημιούργησε ένα σενάριο έντασης με σκοπό να την παρασύρει σε πόλεμο, αγνοώντας τις ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια σχετικά με την Ουκρανία. Στα πρώτα του άμεσα δημόσια σχόλια για την κρίση για σχεδόν έξι εβδομάδες, ο Πούτιν δεν έδειξε διαθέσιμος να υποχωρήσει σχετικά με τις απαιτήσεις ασφαλείας, αν και δήλωσε έτοιμος να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τη Δύση, η οποία έχει δηλώσει ότι επιθυμεί τον διάλογο, αλλά δεν θεωρεί τις απαιτήσεις της Μόσχας ως σημείο εκκίνησης. Διαβάστε εδώ.
5. ΕΚΤ: Ανάμεσα στην «Σκύλλα» και τη «Χάρυβδη»
«Τα υψηλά επίπεδα του πληθωρισμού βοηθάνε τις υπερχρεωμένες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου να μειώσουν το χρέος τους»: Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης της γερμανικής DZ Bank, που εξέτασε τις επιπτώσεις της ανόδου του πληθωρισμού στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, αλλά και τη Γερμανία. Διαβάστε εδώ.