Της Λέτας Καλαμαρά, [email protected]
Ο ΣΒΠΕ υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες της Κομισιόν και συμμετέχει στη «Circular Plastics Alliance», η οποία έχει ως στόχο μέχρι το 2025 περίπου 10 εκατ. τόνοι ανακυκλωμένων πλαστικών να χρησιμοποιηθούν σε νέα προϊόντα.
Στην εποχή μεγάλων αλλαγών στον πλανήτη και με την κλιματική αλλαγή να αποτελεί μια επείγουσα πρόκληση, που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, τα πλαστικά μπορούν να αποτελέσουν το υλικό-πυλώνα της μετάβασης από το μοντέλο της γραμμικής οικονομίας σε αυτό της κυκλικής, τονίζει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (ΣΒΠΕ). Παράλληλα, επισημαίνει πως τα μέλη του βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας και προσπαθούν με όλες τις δυνάμεις τους να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής Κυκλικής Οικονομίας, η οποία στοχεύει στην εξάλειψη των αποβλήτων μέσω της συνεχούς επαναχρησιμοποίησης των πόρων. Σύμφωνα με τη βιομηχανία πλαστικών, οι ανεπαρκείς υποδομές για τη συλλογή, την ταξινόμηση και την ανακύκλωση των πλαστικών αποβλήτων και η άγνοια των καταναλωτών για την ορθή απόρριψη των απορριμμάτων τους έχουν οδηγήσει στη σημερινή κρίση στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως. Η βελτίωση της ανακύκλωσης από τους πολίτες μπορεί να επηρεάσει θετικά τη χώρα και να συμβάλει στην ανανέωση της βιομηχανίας των πλαστικών μέσω της κυκλικότητας.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι επιχειρήσεις εστιάζουν στη συμβολή τους στην κυκλική οικονομία και την παρουσία τους στη νέα πράσινη αγοράκαι επενδύουν, ήδη, στην αλλαγή του σχεδιασμού των προϊόντων τους, προκειμένου να τα κάνουν πιο εύκολα ανακυκλώσιμα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα προϊόντα πλέον σχεδιάζονται και παράγονται με γνώμονα την επαναχρησιμοποίησή τους, όπου αυτή είναι εφικτή, αλλά και την εύκολη ανακύκλωσή τους, έπειτα από κάθε χρήση. Η βιομηχανία πλαστικών επισημαίνει πως οι προσπάθειες πρέπει να στοχεύουν σε νέα και καλύτερα υλικά, καλύτερη διαλογή στην πηγή, καλύτερη ανακύκλωση και αξιοποίηση, καθώς και άλλα οικονομικά στοχευμένα εργαλεία στην αγορά, προκειμένου να διευκολύνεται η χρήση του ανακυκλωμένου πλαστικού. Αξίζει να σημειωθεί πως η παγκόσμια βιομηχανία πλαστικών, αναγνωρίζοντας ότι η μηχανική ανακύκλωση δεν μπορεί να επεξεργαστεί όλους τους τύπους πλαστικών, επενδύει εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη της χημικής ανακύκλωσης, που θα αποτελέσει έναν καταλύτη στην επίλυση των προβλημάτων αυτών.
Circular Plastics Alliance
Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος και οι Ευρωπαίοι εταίροι του υποστηρίζουν τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «Circular Plastics Alliance», η οποία εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2018 και έχει ως στόχο την επίσπευση της συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων μερών προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε μέχρι το 2025 περίπου 10 εκατομμύρια τόνοι ανακυκλωμένων πλαστικών να χρησιμοποιηθούν σε νέα προϊόντα. O ΣΒΠΕ είναι ενεργός συνομιλη τής της Πολιτείας συμμετέχοντας στις εργασίες του «Εθνικού Συμβουλίου Κυκλικής Οικονομίας». Όπως τονίζει, για να επιτευχθεί αυτός ο κεφαλαιώδους σημασίας στόχος θα πρέπει να υποστηριχθούν και στην Ελλάδα επενδύσεις σε εγκαταστάσεις συλλογής και διαλογής πλαστικών.
Επίσης, θα πρέπει να εφαρμοστούν οι πολιτικές αυτές που θα αποθαρρύνουν την υγειονομική ταφή πλαστικών, μέχρι να φτάσουμε στη σταδιακή τους κατάργηση. Στις πρωτοβουλίες του ΣΒΠΕ εντάσσεται και η δράση «BlueCycle», που έχει ως σκοπό τη συλλογή θαλάσσιων πλαστικών απορριμμάτων και τη μετατροπή τους σε νέα προϊόντα, αποδεικνύοντας στην πράξη τα οφέλη της επαναχρησιμοποίησης. Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια για την αποτροπή διαρροής κόκκων από πλαστικά στο περιβάλλον, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «Operation Clean Sweep®» (OCS). Στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία λαμβάνουν μέρος και μεγάλα ευρωπαϊκά λιμάνια όπως της Αμβέρσας, σε μια
προσπάθεια να ελαχιστοποιηθούν τα πλαστικά απορρίμματα στο περιβάλλον. Επιπρόσθετα, οι επιχειρήσεις πλαστικών ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν ανακυκλωμένα υλικά στα νέα τους προϊόντα. Στο να υπάρξει διαφάνεια στην καταγραφή των ποσοστών ανακυκλωμένου υλικού που χρησιμοποιείται σε νέα προϊόντα, στοχεύει η συμμετοχή στην πλατφόρμα «MoRE».
Καταγραφή
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του ευρωπαίου εταίρου, της «EuPC», η οποία σε συνεργασία με εθνικούς συνδέσμους, όπως ο ΣΒΠΕ, εγκαινίασε το 2019 μια πλατφόρμα όπου καταγράφεται η ποσότητα των ανακυκλωμένων πλαστικών που χρησιμοποιείται σε νέα προϊόντα στην Ευρώπη. Οι επιχειρήσεις επισημαίνουν πως η μόνη μακροπρόθεσμη λύση είναι η μείωση των πλαστικών απορριμμάτων με παράλληλη αύξηση της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης. Οι προσπάθειες πρέπει να στοχεύουν στο να υπάρχουν νέα και καλύτερα υλικά, καλύτερη διαλογή στην πηγή, καλύτερη ανακύκλωση και αξιοποίηση, καθώς και άλλα οικονομικά εργαλεία στοχευμένα στην αγορά, προκειμένου να διευκολύνεται η χρήση του ανακυκλωμένου πλαστικού. [SID:14910245]