Το βίντεο με τον απαγχονισμό του Σαντάμ που άρχισε να κυκλοφορεί στο Iντερνετ την 30η Δεκεμβρίου, έχει «κατεβεί» μέχρι σήμερα μόνο από το Google 14 εκατομμύρια φορές. Ο ακριβής υπολογισμός των ανθρώπων που έχουν δει το μακάβριο φιλμάκι, διάρκειας 2 λεπτών και 36 δευτερολέπτων, είναι αδύνατος, δεδομένων των αναρίθμητων δυνατοτήτων πρόσβασης που παρέχουν σελίδες όπως η Youtube, οι μηχανές αναζήτησης και τα blogs.
Ποιες ήταν οι προθέσεις εκείνων που κινηματογράφησαν την εκτέλεση του Σαντάμ; Να υποθάλψουν το μίσος της μιας πλευράς; Να ικανοποιήσουν τη δίψα για εκδίκηση της άλλης; Το μόνο σίγουρο μέχρι στιγμής είναι ότι η πέτρα που έριξαν στο βάλτο προκαλεί μεγάλα κύματα. Οι επιπτώσεις της μη συμβατικής δημοσιογραφίας μπορεί να αποδειχθούν καταστροφικές.
Το βίντεο που έδειχνε τη βίαιη επίθεση της αστυνομίας του Λος Αντζελες εναντίον του μαύρου Ρόντνεϋ Κινγκ προκάλεσε το 1992 τρεις ημέρες διαδηλώσεων, χάους και μαζικής ανταρσίας στην πρωτεύουσα της Καλιφόρνια. «Στην περίπτωση εκείνη, η μετάδοση του βίντεο εξαρτιόταν ακόμη από τα συμβατικά μέσα, που είχαν τη δυνατότητα να ελέγξουν το περιεχόμενό του πριν το μεταδώσουν», λέει ο Μάικλ Σίλμπερμαν, πρόεδρος της Online News Association, όπου συμμετέχουν επαγγελματίες δημοσιογράφοι από πολλά μέσα, μεταξύ των οποίων η Ουάσινγκτον Ποστ, η Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν και η Yahoo!News. «Τώρα, ο έλεγχος μπορεί να γίνει μόνο μετά τη μετάδοση. Και όσο διενεργείται αυτός ο έλεγχος, η ζημιά μπορεί να έχει ήδη γίνει».
Υπάρχουν όμως και άλλες διαστάσεις του ζητήματος. Τι θα είχε συμβεί στη Βοσνία αν κάποιος μπορούσε να αποτυπώσει με ένα κινητό ή μια μίνι κάμερα τα εγκλήματα που διαπράττονταν; Τι θα είχε συμβεί στη ναζιστική Γερμανία αν κάποιος μπορούσε να κινηματογραφήσει και να δημοσιεύσει αυτά που γίνονταν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης; «Οι δυνατότητες καταγγελίας των εγκλημάτων αυξάνονται σημαντικά και μπορούν να συμβάλουν στον τερματισμό τους», λέει ο Σίλμπερμαν. «Η ελευθερία της έκφρασης αυξάνεται, και μαζί της η δυνατότητα ελέγχου των εξουσιών. Ο απολογισμός των κινδύνων και των πλεονεκτημάτων είναι θετικός».
Αισιόδοξος είναι και ο Μίλβερτον Ουόλας, καθηγητής στο University College του Λονδίνου. «Οπως συμβαίνει και με τα συμβατικά μέσα», παρατηρεί, «οι πολίτες θα χρησιμοποιήσουν το κριτικό τους πνεύμα για να αποφασίσουν τι θα πιστέψουν και τι όχι».
Πηγή: El Pais, AΠΕ-ΜΠΕ