Ρεκόρ αιτημάτων από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο για την αφαίρεση περιεχομένου από λογαριασμούς χρηστών έλαβε μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου του περασμένου έτους το Twitter.
Η πλατφόρμα ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις υπέβαλαν 43.387 νομικά αιτήματα για την κατάργηση περιεχομένου από 196.878 λογαριασμούς κατά το εξάμηνο, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται πως είδε το Reuters.
Σύμφωνα με το Twitter, πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό λογαριασμών που αποτέλεσαν στόχο κυβερνητικών αιτημάτων κατάργησης περιεχομένου σε μια περίοδο αναφοράς από τότε που η εταιρεία ξεκίνησε να δημοσιεύει αναφορές διαφάνειας το 2012. Πρόκειται επίσης για τον μεγαλύτερο αριθμό κρατικών αιτημάτων κατάργησης σε μια περίοδο αναφοράς.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 95% των νομικών αιτημάτων προέρχονται από πέντε χώρες, με την Ιαπωνία να έχει την πρωτιά, ακολουθούμενη από τη Ρωσία, την Τουρκία, την Ινδία και τη Νότια Κορέα. Να σημειωθεί ότι για το Twitter ισχύει «μπλόκο» σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Βόρειας Κορέας.
Το Twitter σημείωσε ότι είτε «απέκρυψε» την πρόσβαση σε περιεχόμενο σε ορισμένες χώρες ή ζήτησε από τους κατόχους λογαριασμών να αφαιρέσουν μέρος ή όλο το αναφερόμενο περιεχόμενο ως απάντηση στο 54% των παγκόσμιων νομικών απαιτήσεων αυτήν την περίοδο. «Αντιμετωπίζουμε πρωτόγνωρες προκλήσεις καθώς οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο προσπαθούν ολοένα και περισσότερο να παρέμβουν και να αφαιρέσουν περιεχόμενο», δήλωσε η αντιπρόεδρος παγκόσμιας δημόσιας πολιτικής και φιλανθρωπίας του Twitter, Sinead McSweeney. «Αυτή η απειλή για την ιδιωτική ζωή και την ελευθερία της έκφρασης είναι μια βαθιά ανησυχητική τάση που απαιτεί την πλήρη προσοχή μας», πρόσθεσε.
naftemporiki.gr