Οργισμένες αντιδράσεις στην μεταποιητική βιομηχανία στην Τουρκία πυροδοτεί η απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει κατά 40% τη ροή φυσικού αερίου και τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, τουλάχιστον για τρεις ημέρες, στις Βιομηχανικές Ζώνες, ιδιαίτερα σε Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα, Κοτζαέλι, Προύσα, Αδανα και Αττάλεια. Οι βιομήχανοι διαμαρτύρονται ότι μια τόσο μεγάλη διακοπή ρεύματος θα δημιουργήσει μεγάλες απώλειες στην παραγωγή, αλλά και προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα για την κάλυψη των βασικών αναγκών.
Το πρόβλημα προέκυψε μετά την ανακοίνωση της Τεχεράνης στις 20 Ιανουαρίου ότι θα μείωνε τη ροή φυσικού αερίου προς την Τουρκία για 10 ημέρες λόγω τεχνικών προβλημάτων στους αγωγούς μεταφοράς. Μετά την ανακοίνωση αυτή η αρμόδια Τουρκική εταιρεία BOTAŞ γνωστοποίησε ότι θα περιορίσει τη χρήση φυσικού αερίου στα εργοστάσια κατά 40% από τις 21 Ιανουαρίου.
Η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού «TEİAŞ», ανακοίνωσε επίσης ότι θα υπάρξουν διακοπές ρεύματος στους βιομηχανικές ζώνες για 72 ώρες από τις 24 Ιανουαρίου. Στην ενημέρωση που έγινε στους βιομήχανους, αναφέρθηκε ότι οι εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια για φωτισμό και ασφάλεια, αλλά δεν μπορούν να αντλούν ενέργεια για παραγωγή. Οι παραγωγοί που αντλούν ρεύμα πάνω από το όριο θα αντιμετωπίσουν μάλιστα, ποινικές κυρώσεις.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του πρακτορείου ειδήσεων Doğan, ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ υπογράμμισε ότι το Ιράν δεν μπορεί να εκπληρώσει τους όρους παράδοσης φυσικού αερίου που αναφέρονται στη σύμβαση.
«Το Ιράν μας είπε ότι υπήρχε μια διαρροή στον αγωγό και οι ομάδες μας πήγαν σε αυτήν την περιοχή. Η προσέγγισή μας ήταν να καθυστερήσουμε για λίγο αυτή τη διαρροή και να κάνουμε επισκευές αφού περάσουν οι χειμερινές συνθήκες. Είπαν ότι δεν μπορούσαν να πάρουν αυτό το ρίσκο. Στο παρελθόν είχαμε προβλήματα και με χαμηλές παραδόσεις φυσικού αερίου από το Ιράν. Το λύσαμε χωρίς να το αισθανθούν οι πολίτες και οι βιομήχανοί μας», είπε ο Ντονμέζ.
Η εφημερίδα Sözcü, ανέφερε ότι εκτός από τεχνικά προβλήματα, το Ιράν αντιμετώπισε επίσης προβλήματα εφοδιασμού λόγω της αυξανόμενης εγχώριας ζήτησης και της ανεπαρκούς υποδομής του.
Κρίση στη χαλυβουργία
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Εξαγωγέων Χάλυβα (CIB) Αντνάν Ασλάν δήλωσε ότι οι περικοπές παραγωγής λόγω μείωσης των προμηθειών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας ,θα προκαλέσουν απώλεια ενός δισεκατομμυρίου λιρών στη χαλυβουργία. «Το 10ήμερο μπλακ άουτ φυσικού αερίου και η τριήμερη διακοπή ρεύματος θα έχουν φυσικά σοβαρό αντίκτυπο. Θα υπάρξει απώλεια που ισοδυναμεί με ετήσια μείωση της παραγωγής περίπου 1% στον κλάδο και θα προκληθεί ζημιά ενός δισεκατομμυρίου λιρών στη χαλυβουργία», τόνισε ο Ασλάν.
Οι κατασκευαστές δηλώνουν ότι η αλυσίδα εφοδιασμού μπορεί να καταστραφεί και η παραγωγή θα σταματήσει για τουλάχιστον τρεις ημέρες. Αναφέρουν ότι μπορεί να υπάρξουν προβλήματα σε εργοστάσια που χρησιμοποιούν ευπαθή υλικά στην παραγωγή τους, στην παραγωγή τροφίμων και γαλακτοκομικών προϊόντων.
Μεγάλη αβεβαιότητα
Μιλώντας για τις περικοπές φυσικού αερίου, ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ υποστήριξε ότι «η διακοπή του φυσικού αερίου από το Ιράν επηρέασε την παραγωγή σχεδόν στο 50%. Περνάμε πολύ δύσκολα εδώ και 1-1,5 χρόνο. Η αποθήκευση φυσικού αερίου είναι στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 27 ετών».
Σύμφωνα με την εφημερίδα DÜNYA, «η αβεβαιότητα για το πόσο θα διαρκέσουν οι περικοπές είναι μεγάλη, καθώς έχει ανακοινωθεί μεν ότι μπορεί να δοθεί περιορισμένη ποσότητα ενέργειας σε κρίσιμους τομείς, αλλά δεν μπορεί να γίνει διάκριση σε κανέναν τομέα.
«Η δήλωση του Ιράν ότι δεν μπορούσε να δώσει αέριο λόγω τεχνικής βλάβης προκάλεσε μια σειρά προβλημάτων. Αν και λέγεται ότι επανήλθε η ροή του φυσικού αερίου, οι διακοπές στις οργανωμένες βιομηχανικές ζώνες δείχνουν ότι το πρόβλημα συνεχίζεται. Οι τριήμερες διακοπές ρεύματος στις βιομηχανικές ζώνες θα επηρεάσουν άμεσα την παραγωγή σε όλους τους τομείς», εκτιμά η τουρκική εφημερίδα.