Στις γυναίκες που ψάχνουν τρόπους να ξεπεράσουν τους δαίμονές τους, τις φοβίες τους, τις καταθλίψεις τους, τις εμμονές τους, τους ψυχαναγκασμούς, τις ενοχές και τα ξεσπάσματά τους. Στις γυναίκες που αναζητούν πρακτικά εργαλεία, τα οποία θα τις βοηθήσουν ν’ απολαμβάνουν τη ζωή -με τα καλά και τα δύσκολά της. Σ’ όλες τις γυναίκες, τις δυναμικές και ευάλωτες συνάμα, απευθύνεται το βιβλίο της Νανάς Παλαιτσάκη και του Δημήτρη Τσουκνιδή «Είσαι γυναίκα. Αξίζεις!», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμός.
Η δημοσιογράφος Νανά Παλαιτσάκη αφηγείται, με γραφή γρήγορη και χρονογραφηματική, δέκα πραγματικές ιστορίες γυναικών. Τη σκυτάλη παίρνει ο Δημήτρης Τσουκνιδής, ο οποίος, με βάση τις ιστορίες αυτές, προτείνει λύσεις που στηρίζονται σε έγκριτες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις.
Ο Δημήτρης Τσουκνιδής, πτυχιούχος Φιλοσοφίας από το Πανεπιστήμιο Πατρών και θεωρητικός της επικοινωνίας με σπουδές στις Συμπεριφoρικές επιστήμες, μας μίλησε για την έκδοση.
«Είσαι γυναίκα. Αξίζεις!»· μιλήστε μας για την επιλογή του τίτλου –είναι προτροπή/ενθάρρυνση προς τις γυναίκες να γκρεμίσουν στερεότυπα; «Ο τίτλος του βιβλίου μας είναι γραμμένος σε Οριστική έγκλιση και σε Ενεστώτα χρόνο. Συνεπώς δεν ενθαρρύνουμε, ούτε προτρέπουμε τις αναγνώστριές μας διότι θεωρούμε δεδομένο πως κάθε γυναίκα έχει αξία και οφείλει στον εαυτό της να την αναγνωρίζει απαρέγκλιτα, αποδομώντας έτσι πατριαρχικά στερεότυπα».
Στο βιβλίο υπάρχουν δέκα πραγματικές ιστορίες γυναικών· δώστε μας ένα στίγμα σχετικά με το τι πραγματεύονται. «Οι αληθινές μας ιστορίες πραγματεύονται καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη Ελληνίδα γυναίκα, όπως η συμβίωση μέσα σε έναν τοξικό γάμο, η ανατροφή “δύσκολων” παιδιών, η διαχείριση βάρους, το άγχος, το στρες, οι κρίσεις πανικού, οι φοβίες, η κατάθλιψη. Στο τέλος της κάθε ιστορίας προτείνουμε -βάσει επίσημης βιβλιογραφίας- πρακτικές και εύκολα εφαρμόσιμες λύσεις για το εκάστοτε πρόβλημα».
Υπάρχει ένας κοινός πυρήνας πίσω από όλες αυτές τις ιστορίες; «Βεβαίως. Ο κοινός παρονομαστής μεταξύ των ηρωίδων μας είναι η απουσία ψυχικής δύναμης και η ταυτόχρονη -συνειδητή ή υποσυνείδητη- επιθυμία τους να καλυτερεύουν τη ζωή τους. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο παραθέτουμε πρακτικές οδηγίες, που προέρχονται από την εμπειρία τεράστιων ψυχοθεραπευτών».
Αν έπρεπε να επιλέξετε ένα από τα «εργαλεία» που δίνετε, ως το πιο σημαντικό, ποιο θα ήταν αυτό και γιατί; «Το σημαντικότερο εφόδιο ζωής είναι η ικανότητα μιας γυναίκας να δημιουργεί υγιείς διαπροσωπικές και κοινωνικές σχέσεις, διότι όσο περισσότερο κινείται σε ένα πλαίσιο ισχυρής αλληλοϋποστήριξης τόσο ευκολότερα πορεύεται σε μονοπάτια σταθερότητας και ψυχικής γαλήνης».
Το βιβλίο απευθύνεται σε γυναίκες. Θα προτρέπατε και έναν άνδρα να το διαβάσει; Τι θα κέρδιζε από αυτή την διαδικασία;
«Εάν κάποιος άνδρας είναι σύζυγος, πατέρας, αδελφός και επιθυμεί να κατανοήσει βαθύτερα τον δικό του ρόλο ώστε να βοηθήσει τη σύζυγο, την κόρη και την αδελφή του, τότε ναι, θα τον προέτρεπα να διαβάσει το βιβλίο».
Με ποιους τρόπους γεμίζετε τις μπαταρίες σας, αυτούς τους ιδιαίτερα απαιτητικούς καιρούς; «Οι μπαταρίες μου γεμίζουν εύκολα, διότι απολαμβάνω οτιδήποτε θετικό με περιβάλλει: από την ανάγνωση ενός ποιοτικού βιβλίου μέχρι τον άνεμο που νιώθω στο πρόσωπό μου σ’ έναν χειμερινό περίπατο. Ταυτόχρονα, βέβαια, ακολουθώντας τη συμβουλή του ´Ιρβιν Γιάλομ, έχω πάψει να μεγαλοποιώ τα ασήμαντα που εμφανίζονται στον δρόμο μου».
Τι σας κάνει να αισιοδοξείτε και τι σας εξοργίζει; «Αισιοδοξώ όταν έρχομαι σε επαφή με διανοητικούς “γίγαντες” που έχουν σφραγίσει με το πνεύμα τους την εξέλιξη της ανθρωπότητας, όπως ο Gregory Bateson και ο Umberto Eco, διότι η παρακαταθήκη τους μπορεί να γίνει η πυξίδα μας για καλύτερες μέρες. Από την άλλη, εξοργίζομαι όταν αυτή η παρακαταθήκη των λαμπρών πνευματικών ανθρώπων πέφτει θύμα της απύθμενης πνευματικής ρηχότητας που επικρατεί σήμερα στον χώρο των social media».
Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]