Πανδημία: Με το βλέμμα στους «σκληρούς» δείκτες κυβέρνηση και ειδικοί

Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2022 15:16
UPD:15:24
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Οι δύο όψεις της επιδημιολογικής εικόνας στη χώρα, όπου από τη μία καταγράφεται αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, και από την άλλη αυξημένη πίεση στο ΕΣΥ και στους «σκληρούς δείκτες», έσπρωξαν την κυβέρνηση και τους ειδικούς στην απόφαση να διατηρήσουν το ισχύον πλαίσιο περιορισμών, μεταθέτοντας για αργότερα τις όποιες κινήσεις χαλάρωσης των μέτρων.

Εξηγώντας το σκεπτικό πίσω από την απόφαση για παράταση των μέτρων για μία ακόμη εβδομάδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου αναφέρθηκε σήμερα στα βασικά χαρακτηριστικά που παρουσιάζει το επιδημιολογικό μέτωπο, ενώ δεν έκρυψε τον προβληματισμό της κυβέρνησης τόσο για τον αυξημένο αριθμό θανάτων λόγω Covid όσο και για το γεγονός ότι πολλοί πολίτες που δικαιούνται την αναμνηστική δόση δεν την έχουν κάνει. 

«Πρώτον παρατηρείται μια σταδιακή εκτόνωση, καθώς συνεχίζεται η μείωση των κρουσμάτων, αλλά θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς στην εξέλιξη αυτή ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ασυμπτωματικοί φορείς, που  βεβαίως και μεταδίδουν τον ιό. Δεύτερον, εξακολουθεί  να υπάρχει αυξημένη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, τόσο σε απλές κλίνες, εξαιτίας της Όμικρον, όσο και στις Μ.Ε.Θ. εξαιτίας της Δέλτα, που ενώ  στην κοινότητα παραμένει σε ένα χαμηλό ποσοστό -περίπου 10%-  προκαλεί τις μισές και μάλιστα τις πιο βαριές νοσήσεις, ιδίως στους ανεμβολίαστους πολίτες» δήλωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Πού οφείλεται η αύξηση των θανάτων 

Σε ό,τι αφορά τον αυξημένο αριθμό θανάτων που καταγράφεται τις τελευταίες μέρες είπε ότι η κυβέρνηση είναι σε διαρκή επικοινωνία με τους ειδικούς. Όπως εξήγησε, ο αριθμός των θανάτων συνδέεται με τον αριθμό των ανεμβολίαστων, με τον χρόνο που τα περιστατικά αυτά έρχονται στα νοσοκομεία, με τα υποκείμενα νοσήματα που έχουν και «προφανώς με κάποιες αδυναμίες του ΕΣΥ». Πρόσθεσε πάντως πως η χώρα μας παραμένει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο ή και πιο χαμηλά, σε ανθρώπινες απώλειες από την έναρξη της πανδημίας.

Για τους πολίτες που δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση, υπενθύμισε ότι από την 1η Φεβρουαρίου 2022 όσοι έχουν συμπληρώσει χρονικό διάστημα 7 μηνών από την χορήγηση της 2ης δόσης και δεν έχουν προχωρήσει στην αναμνηστική, θα χάσουν τα προνόμια των εμβολιασμένων. 

«Είναι συνεχείς οι εκκλήσεις μας για να είναι θωρακισμένοι απέναντι στη βαριά νόσηση καθώς η 3η δόση δίνει πολύ ικανοποιητική κάλυψη απέναντι σε βαριά νόσηση και βαριά συμπτώματα. Να σπεύσουν για το δικό τους καλό και να έχουν τα προνόμια των πλήρως εμβολιασμένων» είπε.

Αθ. Εξαδάκτυλος: Με «βαριά καρδιά» η παράταση των μέτρων

Σε δηλώσεις του το πρωί ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος σημείωσε πως «με μεγάλο προβληματισμό και βαριά καρδιά είπαμε χθες στην Επιτροπή να συνεχιστούν τα μέτρα» και πρόσθεσε πως «δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για αύξηση των διασωληνώσεων».

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Εξαδάκτυλος διευκρίνισε ότι είναι «πιο ακριβές να μιλάμε για συγκράτηση, παρά για υποχώρηση των κρουσμάτων», επισημαίνοντας παράλληλα ότι υπάρχει «αδικία» στα μέτρα, καθώς οι μικρότεροι ηλικιακά, «πληρώνουν» για τους μεγαλύτερους ανεμβολίαστους που γεμίζουν τα νοσοκομεία.

«Η πίεση στο ΕΣΥ οφείλεται στον αυξημένο αριθμό νοσήσης του ιατρικού προσωπικού, που κάθε μέρα βγαίνει εκτός υπηρεσίας», δήλωσε στον ίδιο σταθμό ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος. Όπως παρατήρησε, «κυριαρχεί η μετάλλαξη Όμικρον και φαίνεται ότι αρχίζει και κυριαρχεί στις εισαγωγές, η Δέλτα κυριαρχεί στις διασωληνώσεις και τους θανάτους».

Χ. Γώγος: Νωρίς να μιλάμε για άρση μέτρων

Είναι νωρίς να ληφθούν αποφάσεις για άρση των μέτρων, δήλωσε από την πλευρά του ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, προβλέποντας πως το ΕΣΥ θα εξακολουθεί να πιέζεται για ένα ακόμη μήνα.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ ο κ. Γώγος σημείωσε ότι υπάρχουν σοβαρά κρούσματα με Όμικρον στα νοσοκομεία, παρά το γεγονός η συγκεκριμένη μετάλλαξη προκαλεί ηπιότερη νόσηση λόγω και του εμβολιασμού του πληθυσμού. 

Σε ό,τι αφορά τους αυξημένους θανάνους των τελευταίων ημερών ανέφερε ότι οφείλονται στα πολλά κρούσματα της Δέλτα που εξακολουθούν να υφίστανται, παρά την επικράτηση της Όμικρον. Επίσης, όπως είπε, αρκετοί άνθρωποι που μολύνονται από τον ιό καθυστερούν να πάνε στο νοσοκομείο και παίρνουν θεραπεία από μονοί τους στο σπίτι χωρίς να συμβουλεύονται γιατρούς.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή