Videogames στο metaverse

Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2022 07:00
Shutterstock
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Σαν ένα τεράστιο κύμα που σαρώνει τη βιομηχανία video games παρομοιάζει τη συμφωνία της Microsoft για την εξαγορά της Activision Blizzard κοντά στα 60 δισ. δολάρια αναλυτής της Ampere Analysis. Και δεν έχει άδικο, καθώς βάζει 30 στούντιο παιχνιδιών υπό μία σκέπη. Σαν να έπεσε βόμβα στον κόσμο των βιντεοπαιχνιδιών... Το σίγουρο είναι ότι δεν θα καθίσουν με «σταυρωμένα τα χέρια» και οι υπόλοιπες εταιρείες βιντεοπαιχνιδιών στη νέα εποχή της τεχνολογίας καταναλωτή και του μετασύμπαντος. 

Ο πρώτος αντίκτυπος έγινε αισθητός στη χρηματιστηριακή αγορά με τη μετοχή της Sony να κάνει προς στιγμή βουτιά 12% εν μέσω ανησυχιών ότι η συμφωνία της Microsoft θα τραβήξει παιχνίδια από τις δημοφιλείς πλατφόρμες του ιαπωνικού κολοσσού, αντίδραση που εκ των υστέρων χαρακτηρίστηκε υπερβολική, καθώς αναμένεται σειρά κι άλλων συμφωνιών, καθότι η βιομηχανία videogames παραμένει αποσπασματική ανάμεσα σε έναν μεγάλο αριθμό από εκδότες και πλατφόρμες. «Μόλις άρχισε ο νέος πόλεμος περιεχομένου», σημειώνει αναλυτής, αναφερόμενος στις τεράστιες αλλαγές που πρόκειται να γίνουν στα videogames, με την είσοδο των μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών. Είχε προηγηθεί η εξαγορά της Zynga από την Τake-Two έναντι 13 δισ. δολαρίων, δημιουργώντας νέο ηγέτη στην αγορά του gaming μέσω κινητών, του ταχύτερου μέχρι στιγμής τμήματος στη βιομηχανία διαδραστικής ψυχαγωγίας.  

Και όλα αυτά, την ώρα που η παγκόσμια βιομηχανία βιντεοπαιχνιδιών, αξίας περίπου 200 δισ. δολ., βάζει τα θεμέλια για τους ψηφιακούς κόσμους του μέλλοντος, του λεγόμενου metaverse. H Microsoft αναμφισβήτητα αναδεικνύεται σε έναν από τους μεγαλύτερους δημιουργούς διαδραστικής ψυχαγωγίας, «ταρακουνώντας» τα υπάρχοντα δίκτυα συνεργασιών, όμως υπάρχουν και οι υπόλοιποι μεγάλοι παίκτες που καιροφυλακτούν να κάνουν το επόμενο βήμα, μεταξύ των οποίων Apple, Google, Amazon, Tencent, οι οποίοι εκδηλώνουν ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για games. 

Το διακύβευμα του μέλλοντος είναι η δημιουργία ενός «Netflix για gaming», όπως χαρακτηριστικά είχε κάνει λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Σάτια Ναντέλα, δηλαδή μία συνδρομητική online υπηρεσία που θα δίδει πρόσβαση σε πλούσιο αποκλειστικό περιεχόμενο. Και εδώ ακριβώς τίθεται το πιο αγωνιώδες ερώτημα: πόσο χρόνο θα αφιερώνουν οι καταναλωτές και δη οι νέοι στη νέα εικονική πραγματικότητα;  

Ήδη, έχει δημιουργηθεί ένας νέος πληθυσμός άκρως επιρρεπής στον εθισμό στα βιντεοπαιχνίδια, με απώλεια ελέγχου και διαταραχές στη συμπεριφορά, που ανάγεται σε σοβαρό πρόβλημα των σύγχρονων κοινωνιών. Ο καλύτερος τρόπος, η εκπαίδευση, η επιβολή ορίων και η ύπαρξη κανονιστικού πλαισίου για τους νέους που δεν έχουν ακόμη ενηλικιωθεί. Όπως είπε και ο Γερμανός ποιητής Φρίντριχ Χέλντερλιν, «εντοπίζοντας τους κινδύνους, καλλιεργούμε αυτό που θα μας σώσει». Για να μη χαθούμε στο metaverse...  
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή