Ο Μπόρις Τζόνσον πριν το τέλος - τρία σενάρια για το μέλλον του

Σάββατο, 15 Ιανουαρίου 2022 18:30
REUTERS/SIMON DAWSON
A- A A+

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κρύβεται: Λόγω κρούσματος κορωνοϊού στην οικογένειά του-όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στρίτ-, ο Βρετανός πρωθυπουργός ακύρωσε όλα τα ραντεβού  για τις επόμενες ημέρες. Στο μεταξύ, ελπίζει να περάσει η θύελλα που δεν λέει να κοπάσει  για τα κορονο- πάρτι της Ντάουνινγκ Στριτ. Κάτι που φαίνεται όλο και πιο απίθανο. Η Daily Telegraph αποκάλυψε άλλα δύο πάρτι στα κεντρικά γραφεία της κυβέρνησης. Κατά ειρωνικό τρόπο, η συντηρητική εφημερίδα, όπου ο ίδιος ο Τζόνσον κάποτε έκανε καριέρα ως δημοσιογράφος , τώρα δίνει στα σκάνδαλα  μια καθοριστική τροπή για το μέλλον του Βρετανού πρωθυπουργού.

Το ερώτημα τώρα είναι πόσο καιρό μπορεί να παραμείνει ο Τζόνσον στην εξουσία. Τρία σενάρια συζητούνται στο Λονδίνο.

Σενάριο 1: Φεύγει τις επόμενες εβδομάδες

 Οι Βρετανοί πολίτες φαίνεται να έχουν ήδη εκδώσει την ετυμηγορία τους :ο Τζόνσον είναι πλέον πιο αντιδημοφιλής από την προκάτοχό του Τερέζα Μέι λίγο πριν παραιτηθεί τον Μάιο του 2019, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του YouGov.
Το απόγευμα της Πέμπτης, στο πρόγραμμα «Ώρα των Ερωτήσεων», μια εκπομπή του BBC με αντιπροσωπευτικό κοινό, υπήρξε μια σπάνια ομοφωνία: ο ένας συνομιλητής μετά τον άλλο ζητούσε την παραίτηση του Τζόνσον. Ακόμη και οι συντηρητικές τοπικές οργανώσεις  και αρκετά μέλη της βουλής των Κοινοτήτων ,θεωρούν πλέον τον αρχηγό τους αφόρητο.

Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε αυτή την εβδομάδα για πρώτη φορά ότι παρευρέθηκε σε πάρτι στον κήπο στην Ντάουνινγκ Στριτ στις 20 Μαΐου. Ζήτησε συγγνώμη στη Βουλή για το λάθος, αλλά επέμεινε ότι παρεξήγησε το πάρτι του lockdown ως μια «εργατική εκδήλωση». Ο Τζόνσον έχει γίνει ο περίγελος ολόκληρης της χώρας με αυτόν τον ισχυρισμό, που έχει υποστηρίξει  για να τον προστατευθεί.

Μέχρι στιγμής έχει  ο Τζόνστον έχει αντέξει την πίεση του κοινού, αλλά μάλλον δεν θα παραιτηθεί οικειοθελώς. Για να αναγκαστεί σε παραίτηση θα πρέπει να τον καταψηφίσει το 15% των Βουλευτών του , δηλαδή  54  μέλη της βουλής των κοινοτήτων. Οι πρώτες επιστολές δυσπιστίας έχουν ήδη δοθεί, αλλά  πολλοί βουλευτές εξακολουθούν να περιμένουν να δουν τι θα αποκαλύψει  η επίσημη έρευνα για τα πάρτι εν μέσω του lockdown-τουλάχιστον εννέα από τον Δεκέμβριο του 2020 ως τον Απρίλιο του 2021. Η ετυμηγορία της Επιτροπής Δεοντολογίας αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με τους Times, θα αναφέρει μόνο γεγονότα και δεν θα επιρρίψει προσωπικές ευθύνες.

Αυτό μάλλον δεν θα είναι  αρκετό για να προκαλέσει την πτώση του Τζόνσον. Το υπουργικό του συμβούλιο είναι επίσης μαζί του, ούτε ένας υπουργός δεν έχει παραιτηθεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Όσο αυτό δεν αλλάξει, ο Τζόνσον θα παραμείνει στην εξουσία.

Σενάριο 2: Οι Τόρις περιμένουν τον Μάιο

Πιθανότερο είναι να διωχθεί ο Τζόνσον  μετά τις αυτοδιοικητικές και περιφερειακές εκλογές της 5ης Μαΐου, όπου αναμένεται νέα ήττα των Συντηρητικών. Όχι μόνο λόγω της αγανάκτησης για το Partygate, αλλά και λόγω  του αυξανόμενου πληθωρισμού, που  προκαλεί κρίση στο κόστος ζωής.

Η δύναμη του Τζόνσον για τους Τόρις ήταν μέχρι τώρα ότι εμφανιζόταν ως νικητής των εκλογών. Εάν αποδειχθεί τώρα ότι είναι βάρος, πολλά μέλη του κόμματος πιστεύουν ότι δεν θα υπάρχει πλέον λόγος να το κρατήσουν .
Οι επόμενες γενικές εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν το 2024. Συνεπώς, ο διάδοχος του Τζόνσον θα έχει δύο χρόνια στη διάθεσή του για να αναπτύξει το δικό του προφίλ ως πρωθυπουργός και να πάει στις εκλογές με προσδοκίες νίκης.

Σενάριο 3: Κλείστε τα μάτια σας

Πάνω από όλα, ο Τζόνσον παραμένει αισιόδοξος: οι πιθανοί διάδοχοι δεν πείθουν ούτε το κόμμα του. Ως εκ τούτου, ορισμένοι παρατηρητές δεν θέλουν να διαγράψουν ακόμη τον πρωθυπουργό. «Οι Συντηρητικοί μπορεί να του δώσουν άλλη μια ευκαιρία γιατί δεν υπάρχουν καλές εναλλακτικές λύσεις», λέει ο Τιμ Μπέιλ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών  στο Πανεπιστήμιο Queen Mary στο Λονδίνο.

Επίσης δεν είναι εύκολο να απαλλαγούν οι Τόρις από έναν πρωθυπουργό που δεν θέλει να παραιτηθεί.

Εάν οι Τόρις τα καταφέρουν καλύτερα από το αναμενόμενο στις τοπικές εκλογές και ο Τζόνσον μπορέσει να συνεχίσει να συσπειρώνει το υπουργικό του συμβούλιο, δεν αποκλείεται  να παραμείνει στη θέση του και μετά το καλοκαίρι. Ωστόσο, είναι δύσκολο να συνεχίσει να κυβερνά ,μακροπρόθεσμα. Η εξουσία του έχει χαθεί, όλη η χώρα μόνο αστειεύεται μαζί του. Ο  Τζόνσον θεωρείται ήδη «νεκρός που περπατά», οπότε η αποχώρησή του φαίνεται να είναι μόνο θέμα χρόνου.

Πηγή: FAZ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή